søndag 9. august 2020

Hvordan dikte opp evangeliene i 10 enkle trinn

Hvordan dikte opp evangeliene i 10 enkle trinn

«Jesus eksisterte ikke.»

«Du er en kristen? Virkelig? Hvorfor det? Det er bare oppdiktet fantasi!»

«Du kan like godt tror på Ole Brumm som å tro på Jesus.»

Og du kan skjønne hvorfor folk sier slik. Mirakler, helbredelser, en helt, de gode mot de onde, og, hallo!, oppstandelsen. Slike ting skjer ikke. Det finnes i fantasi historier. I believe in a fairytale!

Problemet er at noe faktisk skjedde, noe som verdenshistorie bære preg av. Noe stort. Sjokkerende. Noe som endret det Romerske imperiet, og videre, hele verden. Norge er et helt annet land nå på grunn av Kristendom. Såkalte «norske» verdier er stort sett kristne verdier. Vi snakke varmt om vår kristen kulturarv. Er alt dette bygd på en løgn? Et eventyr? Har vi lot en første århundre «Asbjørnsen og Moe» fortelling forme oss?

Ganske viktig da å finne ut om alt er basert på løgn eller ikke.

Vi har sett flere ganger for bevis for evangeliene, for oppstandelsen, for det som er skrevet om her.

Men i dag tenkte jeg vi kunne gjøre det motsatte. La oss prøve å motbevise evangeliene. La oss se hvor enkelt det er å bevise at Kristendom er falsk. For det må jo være en solid vitenskapelig grunn til at folk tro at dette ikke skjedde.

Vi trenger 10 ting for å dikte opp evangeliet.

1. Skribent eller skribenter for å skrive det nye testament

2. De må være litterære genier som skriver noe banebrytende

3. Som kjenne område og kultur på minstedetaljnivået

4. Som forstå Jødedommen grundig

5. Som kan også skrive alt det beviset utenom Bibelen.

6. Bakmennene må ha utrolig mye penger og makt (Keiseren Konstantin eller et mektig hemmelig komplott som styrer verden).

7. Ha en tryllekunster i verdensklasse som kan lure folk over lang tid

8. Late som noen er offentlig korsfestet og dør – men da få han til å stå opp igjen

9. Få folk til å tro på det og da forfølge dem slik at de blir torturert og dø… hæ?

10. Håper at alt funker og det ønskede utfallet er… ja? Hva er egentlig målet for disse som lurer verden?

(Step 1. Fake the resurrection. Step 2. ???? Step 3 PROFIT!)

La oss begynne da med HVEM. Hvem skrev det?

1. Skribent(er)

De fleste kunne ikke lese eller skriver. Da hadde mann en skribent som kom og du sa det du ville si og så skrev de det ned. De var profesjonelle og kostet noen kroner. Papir eksiterte ikke – de skriv på sten eller kuskinn og sånt var dyrt.

For å få en eller flere skribenter sammen er fullt mulig, men ville ha kostet ganske mye, særlig for å skape noe så omfattende som det nye testamentet.

2. Geni skribent(er)

Dette var banebrytende litteratur. I urtidene var dette uhørt. Myter – det som handle om guder og det de gjorde - var myter, og skrevet som myter. Og historie var historie, og skrevet som historie. En som blandet myter og historie ville blitt latterliggjort. De fleste kunne verken skrive eller lese, så dette var heller ikke en bra måte å «få ut budskapet». Dette skulle skrives for å nå hele Imperiet og over lengre tid.

Da må vår skribent være en banebrytende skribent eller forfatter. For i dag er vi vent med «realistisk fiksjon» som Harry Potter som blande det virkelig verden med fantasi, eller «historisk fiksjon» som Dan Browns «da Vinci-koden». Fantasi i en troverdig setting.
Men den måte å skrive på eksisterte ikke. Det første som ligne på det vi har i dag kom i 1678!

Her er vårt første hinder i vårt «enkel» oppgave å bevise at evangeliene er oppdiktet. Vi må finne et litterært geni. En Shakespeare, men hvor Shakespeare skrev bare det ene greie og aldri noe mer. Som ikke etterlot noe andre tegn enn det nye Testamentet. For ikke bare må han skrive en bok, men flere bøker, brev, og en sær-jødisk litteraturtype som het apokalyptisk. Han må kunne skrive både «høy» utdannet gresk (Lukas, Matteus, Paulus) og «lav» eller «dårlig» gresk (Johannes), og «mann-i-gate» gresk (Peter, Markus).

Kanskje da mann ville samle et team for å gjøre dette. Og hvis mann er veldig rik og mektig så kunne mann samle jo dem, få alle tidligere bøker fjernet og brent, og så få dem drept etter Bibelen er ferdigskrevet.

Da har vi det. En eller flere forfatter på lik linje med Shakespeare som skrev det nye testamentet.

3. Disse må kjenne området og kultur på minstedetaljnivået

For å skrive troverdig historisk fiksjon så må du være nokså feilfrie – særlig noe som det Nye Testament, som er blitt undersøkt mer enn noe annet i historie. For eksempel må alle stedsnavnet være riktig.

Bare de fire evangeliene snakke om 26 byer eller landsbyer, 13 områder, og fem elver eller vann. Disse er både de som var godt kjent til bare de lokalkjente. For eksempel folk i Oslo vet om Kongsberg, har muligens hørt om Notodden – men ingen vet hvor Svingen er – eller at «Peer Gynt» kiosken er nå Matkroken, og når folk snakke om Domus-bygget så er det det store tome bygget over for kirkeparken.

Men de som skrev evangeliene hadde slik kjennskap som stemmer med andre kilder.

Her er en genistrek. Han som diktet alt dette opp var flink. Når han skrev Matteus og Johannes så kalte han Galilea-vannet «Galileasjøen». Mt 4:18 En gang Jesus gikk langs Galileasjøen, fikk han se to brødre: Simon, som kalles Peter, og hans bror Andreas. De var i ferd med å kaste not i sjøen, for de var fiskere.

Hvorfor? Fordi han og Johannes hadde vokst opp i område og for dem var Galilea vannet en sjø. Det var det største vannet de som bodde der hadde sett i sitt liv, og derfor blir det i folkemunnen «sjøen». Som vi kaller ofte et vann i Norge for en innsjø!

Men Lukas, som vokst opp i nærheten av Middelhavet kaller det «et vann»! (Dessverre i 2011 oversettelse har de valgt «sjø» for å harmonisere evangeliene – men ordet Lukas bruker er limnes som betyr et vann. Matteus og Johannes bruker ordet thalassan: sjø. Lukas bruke det ordet, men aldri om Galileavannet!

En annen ting er navnene. Har du prøvd å skrive fantasi noen ganger? Hva slags navn velge du for dine helter. La oss si skribenten var fra Egypt. Han skulle skrive en historie om noen jøder. Hvilken jødiske navn vil han har valgt? Eleasar, Sabbateus, Josef, Pappus, Samuel. For de var det mest populær jødiske navn der i år 50. I Roma hadde jødene latinsk navn. Bare i Israel-område var de navnene som vi kjenne til som Simon, Jakob, Johannes, Jesus, mest vanlig. Og fordi de var vanlig er det hjelpetekst for å skille dem fra hverandre. For hvis alle heter Simon – hvilken Simon snakker vi om? Simon Peter. Eller Johannes Døperen. Eller Jesus fra Nasaret. Og de navnene som er mer uvanlig da trenger vi ikke noe hjelpetekst. Tomas. Barnabas. Og det er det vi leser om i Bibelen. For eksempel Matt 10:2-4[tekst etter er hvor populær navnet var i år 50 i Israel] Dette er navnene på de tolv apostlene: Først Simon [1], som ble kalt Peter, og hans bror Andreas [>99], så Jakob [11], sønn av Sebedeus, og hans bror Johannes [5], så Filip [61] og Bartolomeus [50], Tomas [>99] og tolleren Matteus [9], Jakob [11], sønn av Alfeus, og Taddeus [39], Simon [1] Kananeus og Judas [4] Iskariot, han som forrådte ham.

Du sitter i Roma 300 år etter det du vil skrive om. Hvordan undersøker du dette for å dikte opp UTEN FEIL? Uten Google.
Og til og med med Google gjør man feil. Jeg leste om en forfatter, John Boyne, som googlet «hvordan farge klær» og fikk opp svar fra et videospill Zelda blandet inn! Derfor i hans «historisk» bok så farger heltinne sine klær med eple, pepper, og Hylian sopp, keese vinger og lizalfos – som er fra spillet!

Da var disse som skrev evangeliene enten genier med 100 prosent nøyaktighet – eller de var faktisk der og så det som skjedde.

Men la oss si vi har vårt mektig komplott (sammensvergelse – en sammensveiset gruppe med et mål) – et komplott med en eller flere geni-nivå skribenter. Vi kan jo legge til et digert forskning og undersøkelses team. Selvfølgelig vil de også drepes etterpå for å sikre at ingen roper sannheten om hva det har drevet med.

Hmm dette begynne å bli mye mer komplisert enn jeg trodde. «Det er oppdiktet» krever faktisk ganske mye tro. En mektig person eller komplott som styrer en eller flere geni-nivå skribenter og et digert forskningsteam.

Samme det. Mer troverdig enn en mann som stå opp fra de døde. Det er jo latterlig. Videre!

4. Som forstår Jødedommen grundig

Er du klar over hvor jødisk Bibelen er. Det er jo en jødisk bok. Handler om jødisk profetier som blir oppfylt, og jødenes redningsmannen eller Messias (Hebraisk), Kristus (Gresk). Matteus er veldig opptatt av dette, og veldig rettet mot jødene. Men Markus, Lukas, Johannes, alle de brevene er veldig jødiske, og tar i bruk hele det Gamle Testamentet.

Derfor måtte disse skribenter også være eksperter i jødedommen.

Noen prøvde det med Thomas «evangeliet». Og feilet blant annet fordi det er veldig lite «jødisk». (Vi vet også at det var skrevet mye senere – rundt 175).

Men ikke bare det. De måtte fremme ideen om en annen type Messias som ingen andre forventet, men som fortsatt oppfylt alle profetier – og det faktisk bedre enn den Messiasen som de forventet.

Bare tenk på Markus 1:1-3 Her begynner evangeliet om Jesus Kristus, Guds Sønn. 2 Hos profeten Jesaja står det skrevet: Se, jeg sender min budbærer foran deg, han skal rydde veien for deg. 3 En røst roper i ødemarken: Rydd Herrens vei, gjør hans stier rette! 4 Slik sto døperen Johannes fram i ødemarken og forkynte en omvendelsesdåp som ga tilgivelse for syndene.

Kanskje de da hadde med på forskningsteamet et eller flere jødisk eksperter som var også skuffet over jødedommen og ville erstatte det med noe annet…

Der sliter vi veldig.

Men fortsatt sannsynlig? Muligens. Videre!

5. Trinn 5. Som kan også skrive alt det beviset utenom Bibelen.

Oi. Dette begynne å bli virkelig vanskelig. Fordi det er ganske mye bevis utenom selve Bibelen om Jesus og om kristendom.

Tacitus, Romerrikets fremste historiker, skrev om Jesus. «Mannen bak dette navnet, Kristus, ble drept av prokuratoren Pontius Pilatus, mens Tiberius var keiser; men den farlige overtro, hindret for et øyeblikk (av Kristus død), brøt ut igjen ikke bare i Judea, opprinnelsen til dette onde, men selv i byen (Roma)»

Han forteller oss at Keiseren Nero i år 64 la skylden på brannen han hadde påtent – han la skylden på kristne. Hvis de da var diktet opp, da må vi også tukle ved Tacitus.

Men Mara bar Serapion, en syrisk mann som skriver til sin sønn fra fengsel i år 73, tre år etter år 70 hvor Romerne knuste Templet. «Hva gagnet det de jøder da de drepte sin vise konge».

Suetonis forteller oss at det var kristne som bodde i Roma i 50-årene. Han skrev i år115 om Keiseren Claudius. Det heter «Claudius 25».

Og Josephus, den jødisk historiker, som også levde i første århundre, skriver om Jakob, Jesu bror, og hvordan han ble drept. Og at Jesus var kjent som en som kunne gjøre store under, en lærer (rabbi), at han ble korsfestet av Pilatus, og at de kristne påstår at han sto opp igjen på den tredje dag. I Antiquities 20.9.1 og 18.3.3.

Pliny den yngste som var Romersk leder skriver til Keiseren i år110 om han må fortsette å drepe de kristne fordi, sier han, «de gjør ikke noe mer enn å møte på en bestemt dag, synger sanger til Kristus som en gud, og love å gjøre gode ting.»

Da må dette komplott, dette konspirasjon, også rediger eller produsere alle disse kilder.

Men det er ikke alt! For at det skal stemme at alt dette er diktet opp, at dette er fantasi, at dette er Ole Brumm, så må du også fake / lage falske fysisk bevis. Som tagging!

Dette er det første tegning av Jesus. Og det er noen som erter en kristen, sannsynligvis fra ca. år 50 i Roma. Det er en mann på et kors, men mannen hode er et esels hode! Og ved siden av er det en figur som tilbe og under er det skrevet «Alexamenos tilbe hans Gud».
Så har en annen skrevet en replikk under «Alexamenos er trofast»

(Hvorfor et esel? Fordi Romerne ertet jødene i de tidene ved å si at de tilba et esel (vet ikke hvorfor). Derfor er dette tidlig, mens kristendom var fortsatt sett på som en variant av Jødedommen, før den hadde vokst mye og fått eget identitet.)

Det er også to bønner skrevet på kister som be til Jesus om hjelp. Også rundt år 50.

Hvor langt har vi kommet? For å dikte opp evangeliene så må vi ha en eller flere skribenter, som er genier, med et forskningsteam i verdensklasse, en jødisk teolog uten like som også hater jødedommen og vil erstatter det ved noe annet, som må ikke bare skreve hele det nye testamentet, men også Tacitus, Josephus, brev fra Pliny, Suetonius, og de andre, OG, i tillegg, lager falske fysisk bevis.

Dette var uhyre kompliserte. Og hvem hadde råd til alt dette? Hvem kunne få til tidenes største bløff?

Trinn 6 derfor lyder slik:

6. Han bak dette må ha utrolig mye makt og penger

Dette er en samling av eksperter. Dette er noe bare et land, et imperium kunne få til. Derfor velge folk ofte Keiseren Konstantin, den første kristen Keiseren. Han samlet den første økumeniske konsil i Nikea, hvor kristne ledere fra hele verden ble samlet i 325.

Problemet: hvor kom alle disse lederne fra? Vi vet at han hadde kristne allerede i hans hær. Vi vet at kristne hadde blitt forfulgt fram til han hadde sagt i «Milanos Edikt» at det var nå lov å tilbe Jesus. Før det var det forbudt. Og igjen har du 300 år hvor alt måtte forfalskes. Selv for en keiser er det høyst usannsynlig. Umulig. Konstantin er ikke noe godt valg fordi det er for mye bevis som taler mot ham som opphav for kristendom. Det var jo noe tyskere «teologer» som fremmet teorien i 1800 tallet at Konstantin hadde skapte Bibelen som vi kjenne det i dag. Formet en ny versjon av Jesus. Men – det var millioner av kristne på det tidspunkt som hadde blitt forfulgt i 300 år. Mange døde for troen. Tror du de ville bare har godtatt det? Neppe.

En annen problem er hva er hans motivasjon? Folk sier «for å samle Romerriket». Men det er bare tull. Kristne var en minoritet. Majoriteten tilba de romerske guder. Det ville ha vært som om Erna Solberg kom på TV og sa at vi nå droppe vår kristen kulturarv og blir Muslim i stedet for. «Fra nå av er Norge et Muslimsk land.»

Tror du vi ville vært «samlet» da?

Nei, det kan ikke være Keiseren Konstantin. Historisk bevis sier vi må faktisk nærmere, mye nærmere. For å få dette til trenger vi noe ukjente mektige og rike menn i år 0 som vil endre verdensretning. Hvorfor vil de gjøre det? Ukjent! Det var ingen som ble rik av kristendom. Ingen tjente noe på det. Etterfølgere ble torturert og drept. Alle apostlene ble henrettet. Hele det romerske samfunnet og jødedommen ble dypt endret på grunn av dette. Hvem var disse bakmennene og hvorfor gjorde de dette? Til det har vi ingen svar.

Derfor trinn 6 er et problem for oss. Et stort troverdighets hull. Hvem ville gjøre dette og hvorfor?

Men la oss si at de ga en betydelig sum og brukte mye makt bare fordi – er det mulig å få det til?

7. Ha en tryllekunster i verdensklasse som kan lure folk over lang tid

Folk var ikke mer lettlurt i de dagene. De hadde tryllekunstnere – Jesu makt var noe annet. Hans fiender var på ham med en gang og fulgte han i 3 år og lete etter en måte å avsløre og latterliggjøre han på. De fant ikke noe. I stedet måtte de trå til med dette: Mt 12:24 «Det kan bare være ved hjelp av Beelsebul, herskeren over de onde åndene, at denne mannen driver de onde åndene ut.»

Hans makt kunne ikke de avviser. De måtte prøve å skitne det til. For Jesus gjorde mirakler over alt, blant publikum, på avstand, med ord, med berøring, på forskjellige steder – han matet 5000 og 4000, helbrede folk som var kjent som lam eller blind i flere år – dette var ikke en skuespiller i publikum, med mindre du fikk flere til å late som de var blinde eller lam i minst 30 år slik at du kunne da «helbrede» dem. Og hvordan styrer du været?

Men kanskje alle var med på konspirasjonen? Det ville forklare korsfestelsen.

8. Late som noen er offentlig korsfestet og dør men da få han til å stå opp igjen.

Siden korsfestelsen var offentlig, og alle visste hvem Jesus var, og det var gjort foran folk, og alle så at Jesus døde, og vi har vitnesbyrd fra soldatene, fra Pilatus, fra disiplene, fra jødiske ledere… så kunne de lurer alle hvis både Romerne, de jødiske religiøse ledere, og disiplene var med i konspirasjonen. Og lagde en kjempe skuespill for å lure folk fordi…. Men igjen har vi motivasjons problemet. Og når alt tok helt av etter oppstandelsen, hvorfor kom ingen fram og så «vi var med på dette». I stedet for vokste kristendom voldsomt.

VI kunne jo har hatt tvillinger ikke sant. Jesu tvillingbror som ingen visste om døde og så kom han fra «jeg lever».

Men hvorfor?

Trinn 2-5 var nesten umulig. Trinn 6 ødela hele greie. Og det gjør trinn 7 og 8 og. Jesu makt er ikke til å unngå. «Løgn» sier man. «Oppdiktet.» Men ingen sa det. Alle historiske kilder bekrefter at Jesus var en mektig mann. Det var ikke noe tryllekunstner. Da ville han har blitt avslørt.

Han makt er et problem. Og de som står bak er et problem. Men kanskje de som sto bak fikk tak i en mann med noe overnaturlig kraft? Nei. Æsj. Nå åpne vi for hans mirakler. Nei dette går ikke an! Det må være en fornuftig forklaring for dette! Hallo! folk står ikke opp fra de døde. Dette må være oppspinn!

9. Trinn 9. Få folk til å tro på det og da forfølge dem slik at de blir torturert og dø… hæ?

For at dette skal være troverdig så må du ha folk som tror. Så kanskje de betalte disiplene eller lurte dem slik at de trodde at Jesus hadde stått opp. Greit. Men hvorfor spredte det seg som ild i tørt gress. Innen 20-30 år var det kristne over hele Romerriket. I år 64 Nero brukte dem som syndebukken for brannen. Kristne ble spist opp av ville dyr i Colosseum som underholdning, og ble brukt som - bokstavelig talt - levende lys på kveldstid. De ble bundet fast og påtent. Hvem i all verden ville gått gjennom det?

For man kunne lett undersøke det. Lukas gjorde det. Han skriver: Lk 1:1–4 Mange har forsøkt å gi en fremstilling av det som er blitt oppfylt blant oss, 2 slik vi har fått det overlevert av dem som helt fra først av var øyenvitner og tjenere for Ordet. 3 Nå har også jeg bestemt meg for å gå nøye gjennom alt fra begynnelsen av og skrive det ned for deg i sammenheng, ærede Teofilos, 4 så du kan vite at det er pålitelig, det du har fått opplæring i.

Hvis han gjorde det, kunne andre. Og ingen ropte «oppspinn, løgn, avslørt». De bare slo ned på det, men fikk aldri undergravd det.

Det var for mange troende, alt for fort, og de tjente ingenting ved å tro. Det var ikke som Islam hvor Mohammed samlet en hær og angrep folk og da konverterte de seg. Her var kristendom en dødsdom, eller i hvert fall ikke noe framgang. Men hundretusenvis av folk ble kristen over hele Romerriket.

Trinn 9 er umulig å bortforklare. Det er ikke noe annen forklaring for alle de troende enn de trodde på Jesu oppstandelse fordi det skjedde. Ellers så må disse bakmennene har mulighet til å betale hundretusenvis av folk til å bli torturert og dø.

10. Håper at alt funker og det ønskede utfallet er ja? Hva er egentlig målet for disse som lurer verden?

Nå har vi lurt verden. Muhuuuhaaa! De gjorde det bare på kødd? Hvorfor diktet de opp dette? Det er ingen som tjente på dette. Vi kan ikke følge pengestrømmen fordi det var ikke noe penger. Bare forfølgelse, skam, tortur og henrettelse. Det er ingen «smoking gun» altså pistolen med røyk etter avfyring. For vi har INGEN bevis for vår oppdiktet evangeliene.

Alternativet til at Bibelen beskriver sanne historiske hendelser er så usannsynlig og krever så mye tro og klarer allikevel ikke å være troverdig. Det høres som en selvfølge – de diktet det opp. Men hvem? Og hvorfor? Og hvordan. Når du begynne å grave litt dypere enn overflaten så blir det uhyre komplisert.

De sier ofte «sannhet er rarere enn fiksjon». Og det er det.

Takk for at dere var med på denne tanke eksperiment.

Du ser på hvordan alternativet til evangeliene høres bra ut, høres fornuftig, inntil du begynne å pirke litt på det, og da dette alt sammen som et kortstokk-hus.

Bibelen har blitt angrepet gang på gang på gang og stått stødig. Noen har kalt Bibelen «ambolten som har slitt ut mange hammere».

Folk har hamret og hamret på Bibelens troverdighet og kommet ingen vei.

Vår tro er forsvarlig. Vår tro er sant. Objektiv sannhet. Ikke bare har vi den subjektiv opplevelse av å kjenne vår Far, å oppleve Gud i vår liv, ble ledet av den Hellige Ånd – men vi har en objektiv historisk hendelse med knallsterkt bevis som gjør oss sikker på det vi tror på. Subjektiv erfaring pluss objektiv historisk fakta er et stødig grunnlag for livet.

La oss avslutte ved å lese fra 1 Kor 15:1-7 og 1 Johannes 1:1-5

1 Jeg kunngjør for dere, søsken, det evangelium jeg forkynte dere, det dere også tok imot, det dere også står på. 2 Gjennom det blir dere også frelst, når dere holder fast på ordet slik jeg forkynte det, ellers blir det forgjeves at dere kom til tro. 3 For først og fremst overga jeg til dere det jeg selv har tatt imot, at Kristus døde for våre synder etter skriftene, 4 at han ble begravet, at han sto opp den tredje dagen etter skriftene, 5 og at han viste seg for Kefas og deretter for de tolv. 6 Deretter viste han seg for mer enn fem hundre søsken på én gang. Av dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn. 7 Deretter viste han seg for Jakob, deretter for alle apostlene. 8 Aller sist viste han seg for meg, jeg som bare er et ufullbåret foster.

Og 1 Johannes 1:14 Det som var fra begynnelsen, det vi har hørt, det vi har sett med egne øyne, det vi så og som hendene våre tok på, det forkynner vi: livets ord. 2 Og livet ble åpenbart, vi har sett det og vitner om det og forkynner dere det evige liv, som var hos Far og ble åpenbart for oss. 3 Det som vi har sett og hørt, forkynner vi også for dere, for at dere skal ha fellesskap med oss, vi som har fellesskap med Far og med hans Sønn Jesus Kristus. 4 Og dette skriver vi for at vår glede skal være fullkommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar