søndag 27. august 2017

Åpenbaring 21 Hold ut for gleden vi har i vente

Åpenbaring 21

Lytt til MP3

Har du noen gang ventet på noe du glede deg til?

Livet er jo full av «gjør dette så får du belønning». Om det er godteri fordi vi leste en bok eller jobben vi gjør fordi vi får lønn, vet vi alle om å gjøre noe vi ikke liker for å få det vi vil ha. Vi er villig til og med å lide fordi vi ser målet, belønningen foran oss. Bare spør guttene i gymmen om det. Atleter. Eller min kone når hun trene. Øyeblikkets lidelse er ingenting sammenlignet med gleden som stå i vente.

Og slik skal vi som kristne lever. I dette livet så holde vi ut fordi vi har festet blikket på det som står i vente. Vi følger Jesus, og er lydig mot hans ord ikke fordi vi får alt det vi vil ha nå, men fordi vi ser premien foran oss. Vi lider nå fordi gleden venter på oss om et øyeblikk.

Heb 12:1-2 La oss legge av alt som tynger, og synden som så lett fanger oss inn, og med utholdenhet fullføre det løpet som ligger foran oss, med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus. For å få den gleden han hadde i vente, holdt han ut på korset uten å bry seg om skammen, og nå har han satt seg på høyre side av Guds trone.

1. Gud er allmektig og han er god v1-5

2. Gud er full av nåde v6-8

3. Den Hellige Byen er Guds folk og inneholder bare det beste av denne verden.

1. Gud er allmektig og han er god v1-5

I filmen Batman v Superman stilte Luthor denne kjent problemstilling: «Hvis Gud er allmektig er han ikke god. Og hvis han er god, er han ikke allmektig.» Fordi hvis Gud er god, vil han ikke tillate det vi ser rundt oss. Han ville ikke tillate synd. Og fordi han gjør det da er han enten ikke god, eller ikke har makt nok til å stoppe det.

Denne var veldig aktuelt for de som Johannes skrev til i år 90. For de ble forfulgte. I Smyrna mistet de jobb, hus, de sultet, fordi de var kristne. I Pergamon ble de drept. I Filadelfia var de under enorm press slik at de nesten gikk under. I Efesos glemte de kjærlighet, Tyatira bare tilpasset seg samfunnet, Laodikea var lunken, og Sardes ble neste død. Hvorfor skal vi fortsette? Hvorfor bør vi tror på Jesus? Er det verdt det? Kan Gud virkelig oppfyller sine løfter? Er Gud virkelig full av kjærlighet når vi lider?

Og svaret er ja. For vi har allerede sett Guds svar til Luthors problemstilling. På korset ser vi både Guds kjærlighet og hans allmektighet. Han er god fordi han dør for oss. Og han er allmektig, til og med over ondskap, for på korset ser vi hvordan det som er ond blir gjort om av Gud til å være god og tjene ham. Jesus korsfestelse var samtidig det verste som har noen gang skjedd, fordi vi mennesker drepte Gud, men det beste som har noen gang skjedd fordi gjennom hans død kjøpe han oss fri og dannet grunnlaget for dagens tekst.

For på grunn av Jesu død på korset vil alt som er ondt bli gjort opp, og vi som er i Kristus oppleve evig paradis sammen med Gud. Dødsslaget falt den dagen på Satan og synd og døden og smerte og alt som er ondt. 3 Og jeg hørte fra tronen en høy røst som sa: «Se, Guds bolig er hos menneskene. Han skal bo hos dem, og de skal være hans folk, og Gud selv skal være hos dem. Han skal være deres Gud. 4 Han skal tørke bort hver tåre fra deres øyne, og døden skal ikke være mer, heller ikke sorg eller skrik eller smerte. For det som en gang var, er borte.» 5 Han som sitter på tronen, sa: «Se, jeg gjør alle ting nye.» Og han la til: «Skriv det ned, for dette er troverdige og sanne ord.»

Gud er god og han vil utrydde ondskap. Snart. Inntil det blir ondskap tillat, til en viss grad, begrenset, slik at den spille en rolle i Guds plan. For å føre oss til frelse, eller som dom for vi som ikke vende om. Men snart vil det som en gang var, blir borte. Snart vil Jesus kommer tilbake, ikke som tjener, ikke for å dø, ikke for å åpne veien til himmelen for onde mennesker som oss gjennom hans død på korset. Nei, nå kommer han tilbake som den Hellige Krigeren, den Hvite Ridderen som skal gjør slutt på alt ond.

For denne verden skal bli ryddet opp i – alt ondskap, lidelse, smerte, borte. For Gud skal bo her, sammen med oss. Guds bolig er nå hos mennesker. Han skal bo hos oss, og vi skal være hans folk.

Slik var det i Utvandringen, hvor Gud reddet hans folk med stor makt fra lidelse og slaveri i Egypt, og da bodde sammen med hans folk. Ordet «bolig» i v3 er «tabernakel», som var Guds telt i ørkenen – en fysisk bilde på at Gud var med dem. Her bodde jeg i min telt – og der bodde Gud i sitt. Under Salomo ble en ny, permanent symbol bygd: templet i Jerusalem. Her bodde Gud, Gud sammen med hans folk. Han var deres Gud, og de var hans folk.

Og her har vi oppfyllelsen av den. Gud sammen med hans folk. Men uten noe barriere. Jesus har fjernet synd fra oss, åndelig sett, og gitt oss hvite drakter slik at vi kan stå fram som hans brud i den nye skapelsen. Våre navn står i Livets Bok! Dette er det vi ser fram til. Den dagen hvor Gud selv skal tørke bort hver tåre, og hvor døden, smerte, skrik og sorg er tilintetgjort. Amen og amen!

Hvorfor skal vi holde ut? Jo, for dette er vår framtid.

Hvorfor gjør ikke Gud noe med ondskap? Fordi han har gjort noe – på korset. Og han skal gjøre noe på den siste dagen.

Men hvorfor gjør han ikke det ? Hvorfor er diktatoren Robert Mugabe fortsatt i livet? Rettferd nå!
Men er du sikkert du vil ha øyeblikkelig rettferd? Vil du bli slått stum fordi i går snakket du stygt? Vil du at hånden din råtnet vekk når du skrev under på den råttent kontrakten? Døv fordi du hørte på baksnakking? Å, det var ikke deg du mente?
Bare fordi vår synd – vår ondskap - har ikke like stort utfall betyr ikke den er noe bedre for det. Hvis vi virkelig er ute etter øyeblikkelig og stram rettferd, ville denne verden vært et bokstavelig helvete, fordi det ville vært umulig for oss å leve.
I hans nåde har Gud lot rettferdens dag stå på vent. Han har begrenset hvor mye av syndens konsekvenser som er opplevd. Akkurat nok for at vi skjønner at vi er syndere – men ikke nok for å knuse oss med helvete. Ja, dagen kommer hvor alt blir gjort opp, og rettferd skal regjere – men takk og pris det er ikke i dag, for det betyr at vi og de rundt oss har fortsatt mulighet til å søke ly. Og det er punkt nummer to.

Gud er allmektig og han er god, men han sette rettferdens dag – dommedagen på vent fordi

2. Gud er full av nåde v6-8

6 Så sa han til meg: «Det er skjedd! Jeg er Alfa og Omega, begynnelsen og enden. Jeg vil gi den tørste å drikke av kilden med livets vann som gave. 7 Den som seirer, skal få dette i arv, og jeg vil være hans Gud, og han skal være min sønn.

Alt skal fornyes, forvandles, skapes på ny. Det har alltid vært planen. Og vi og skal forvandles, skapes på ny. 2 Kor 5:17 sier «Den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til!»

Vi er skapt på ny når vi tar imot Kristus. Vi blir gjenskapt hver dag som den Hellige Ånd jobber i oss og forvandler oss, endre oss, gjenskaper oss fra innsiden og ut. I dag er jeg langt fra perfekt, men jeg er mye mer Jesus lik enn jeg var når jeg ble frelst som en 19-åring. Det er den Hellige Ånds arbeid i meg. Jeg var skapt på ny i det øyeblikket jeg tok imot Jesus. Jeg døde, og en ny meg, meg i Kristus ble skapt. Vredens barn døde, og Guds barn ble født. Jeg var skapt på ny. Men jeg blir skapt på ny. Og jeg skal bli skapt på ny på når Jesus kaller meg opp fra graven og inn i den Nye Skapelsen.

Og dette vet vi for det er underskrevet, garantert av Jesus. Han som er Alpha og Omega, som er første og siste bokstavene i gresk alfabet. Han sier han er A og Å, begynnelsen og slutten. Han skapte alt i starten, og han skal gjenskape alt i slutten. Og han sier til oss, «Kom! Den som tørster, kom! Og den som vil, skal få livets vann som gave

Amen og amen! Gud er full av nåde. Alle som vil kan kommer å få livets vann. De som går i bibelgruppene vil kjenne dette igjen fra Johannes 7:37 hvor Jesus sier «Den som tørster, skal komme til meg og drikke! 38 Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften sier, renne elver av levende vann.» 39 Dette sa han om Ånden de som trodde på ham, skulle få.

Dette er en gave fra Jesus. En dyrekjøpt gave. For jeg synes ikke at det er tilfeldig at v6 «Det er skjedd!» ligner på det som Jesus sa på korset i Joh 19:30: «det er fullbrakt».

Dette var målet med korset. Et stort skare! Folk fra alle nasjoner, tungemål, og kulturer - nådens gave! Frelst av Jesu blod på korset. Fordi se på v8 – dette fortjener vi egentlig: Men de feige, de vantro og vanhellige, de som myrder, driver med hor og trolldom, avgudsdyrkere og alle løgnere, deres plass skal være i sjøen som brenner med ild og svovel. Det er den annen død.

Ordet «feige» slo med. Er det å være feig synd? Men hvor sant er det. Hvor ofte gjør vi ikke det som vi vet er riktig fordi vi er redde. Vi vil ikke miste status. Vi vil ikke at folk skal tro at vi er rar. Derfor tie vi stille eller gjør det vi vet vi bør ikke gjør. Ta et øl til. Et kakestykke til! Ta pillen. Slå han. Stjel det. Skiv under der. Lyver om det. Skjul det. Fordi vi er feige! La oss i Kristus være modig menn! Med mot til å gjør det som er riktig. Og modig kvinner og.

Men av natur er vi feige, vantro, vanhellig – vi vil ikke tro på Guds ord, vi vil ikke vær lydig mot Gud, vi gjør det VI vil. Og så drepe vi folk – med ord og blikk er vi alle skyldige. Og noen av oss har blod på hender fordi vi har blitt villedet og presset og har deltatt i abort og drept en baby. Og noen av oss har drept eller forsøkt å drepe andre. Vi er de som myrder. Vi er alle seksuelle syndere. Utro i våre sinn, og i mange av oss har tankene blitt til handling og vi har vært utro. Vi er fanget av porno og er utro både mot Gud og mot de vi holder kjær. Vi er samboere og vil ikke slutte oss til hverandre og derfor snu ryggen til Guds befaling «de to skal være ett» i ekteskap. Eller vi er gift men lever fortsatt som to og ikke ett – og alt for mange av oss som hører ikke på det Gud sier om sex i ekteskap – som er «kom sammen ofte»!
Trolldom gjelder ikke oss – bank i bordet…. Hver gang vi ser til andre ting enn Gud for å sikre vår framtid drive vi med trolldom. Når vi leser horoskop eller besøke en medium, snakke med de døde, be de om hjelp, be til våre forfedre, be til Maria eller helgene i stedet for Gud. Når vi leker med okkultisme, Charlie Charlie, Ouja brett, og sånne ting. Trolldom.

I alt dette sette vi andre ting foran Gud. Vi tilbe avguden «meg» – jeg skal bestemme, jeg skal si hva som er rett og hva som er galt.

Og vi er alle løgnere. Med en gang vi er under press så kommer et løgn fram så fort som bare det. Min kone sier hun fortalte hennes første løgn så snart hun kunne prate. Hun hadde noe grøt som hun ikke likte, og når hennes mor snudde ryggen så tømte hun skålen på gulvet. Og når hun ble spurt «hvor er grøten?» så svarte Debby «borte» og latet som hun hadde spist den!
Den er innbakt i oss. Løgnere er vi alle sammen.

Og derfor folkens, her i denne menigheten er det ingen dom! For her er vi alle sammen syndere som står foran Guds trone. Her er det ikke noe tullprat om at Gud liker oss fordi vi er bedre enn de syndere der ute. Nei. Vi er syndere, og Gud liker oss fordi han liker å frelse syndere. Kanskje fordi vi er verre enn de «der ute»? Her er det ingen dom. Her får alle nåde. Amen.

Vi fortjener ikke plass i himmelen. Men på grunn av Jesu død på korset og oppstandelsen hans kan vi ta imot hans frelse. Alt vi har gjort er jo skrevet ned og blokkere oss fra Gud, fra livets vann. Men Jesus tok på seg våre synder, og gikk gjennom døden og helvete for oss slik at vi kunne drikke livets vann, i stedet for å bli kastet i ildsjøen.

Tørster du etter livets vann? Livets vann som kan vaske deg ren? Livets vann som skaper deg på nytt slik at det gamle syndige liv dør og du stå opp igjen til evig liv? Hvis du tørste etter Jesus, ta imot!

Og hvis du har tatt imot Jesus, drikk dyp av livets vann. Fyll ditt sinn med ham slik at du ikke vil drive hor, eller lyver, eller drepe. Lev for Kristus, ikke vær feig, men stå fram uansett hva det koster for vi vet hvordan dette slutter. Vi har lest enden. Og akkurat som Jesus, som så gledens dag foran seg – denne dagen vi leser om i dag – han så det og derfor holdt han ut på korset uten å bry seg om skammen. La oss følge i hans fotspor, for vi er himmelens barn, og en dag vil sitte på troner ved siden av Jesus.

På grunn av hans nåde vil vi leve som hans barn. Amen. Takk kjære Far for din nåde. For se hva som står i vente for oss!

3. Den Hellige Byen er Guds folk og inneholder bare det beste av denne verden.

9 En av de sju englene som hadde de sju skålene, fylt av de sju siste plagene, kom bort til meg og sa: «Kom, jeg skal vise deg bruden, Lammets hustru.» 10 I Ånden førte han meg opp på et stort og høyt fjell og viste meg den hellige byen, Jerusalem. Den kom ned fra himmelen, fra Gud. 11 Byen hadde Guds herlighet og strålte som den kosteligste edelsten, som krystallklar jaspis.

For et syn. Her er vi, kirken, alle Guds folk, avbildet som en by, Guds by. Jerusalem var Israels hovedstad, hvor Israels konge bodde, fra Davids tide, og hvor Salomo bygde Templet. Men nå ser vi den himmelske Jerusalem! Den jordiske Jerusalem var bare skyggen. Her ser vi realiteten. Og den er Kristi brud. Ja, gutter, vi er jo Guds sønner, men vi er også Kristi brud, og det må vi bare finne oss i. For en brud er ett, sammen med sin mann. Og vi er ett med Jesus, forenet på korset. Og som en brud arve alt som brudgommen har, så arve vi alt Jesus har. Ikke rart da at vi stråle med Guds herlighet.

Ser det rundt nå. Dette er skyggen. En dag skal vi ser hverandre – Rock Church – som vi virkelig er. Og vi skal stråle med Guds herlighet.

16 Byen var bygd som en firkant, og den var like lang som den var bred. Med målestangen målte han byen: Den var 12 000 (12 ganger 1000) stadier lang og like bred og høy. 17 Han målte også bymuren: Den var 144 alen høy (144 er 12x12)

Tallet 12 representere Guds folk i Åpenbaring, og tallet 12 gjennomgår hele byen. 12 stammer og 12 apostlene – hele Guds folk er samlet inn. Både Israel og Kirken, gamle og nye testament. Israel før Kristus hvor alle de som tørstet etter levende vann fikk nåde fra Gud, fordi han holdt tilbake straffen for de synder som var begått, og tømte de ut på Jesus på korset. Og vi i kirken, den nye Israel, etter Jesus, våre synder tok han på seg på korset. Som et digert trakt ble syndene fra alle Guds folk samlet og helt ned på Jesus på korset.

Hele byen er en kubus – like høy, som bred og vid. Og det finnes ikke noe Tempel. Fordi i Templet var det et rom, den innerst inne, som het «den aller helligste» rom. Det var der Gud bodde, symbolsk. Og ingen kunne gå inn i det rommet, uten å dø. Den aller helligste. Og det var – en kubus. Og nå er hele byen en kubus.
Vi skal bo sammen med Gud!

Når Jesus døde på korset ble forhenget i templet revnet i to. Det var forhenget som skilte den aller helligst rom fra resten av templet. Beskjeden var tydelig: nå er veien til Gud åpen. Og her ser vi oppfyllelsen! Vi skal bo i den aller helligste, sammen med vår Gud.

I Eden gikk Adam og Eva sammen med Gud. Og vi skal tilbake til Eden, men enda bedre. Ikke en hage, med en kolossal by, som rømmer inn alle Guds folk 12000 ganger 12000 ganger 12000 – hele Guds folk.

21 De tolv portene var tolv perler, hver port laget av en eneste perle. Gaten gjennom byen var av rent gull, gjennomsiktig som glass. Det vil si helt utrolig vakker. Mer vakker enn noe annet vi har sett på denne verden. Nidaros katedral. Notre Dame, St Pauls, er stygge 70-talls betong klosser sammenlignet med det nye Jerusalem. 22 Noe tempel så jeg ikke i byen, for Herren Gud, Den allmektige, og Lammet er dens tempel. Hele byen er den aller helligste rom – vi bor sammen med Gud. Vi er hans folk, og han er vår Gud, vår Far! 23 Og byen trenger ikke lys fra sol eller måne, for Guds herlighet lyser over den, og Lammet er dens lys. 24 Folkene skal vandre i lyset fra byen, og jordens konger skal føre sine rikdommer dit. 25 Byens porter skal aldri stenges etter dagen, for natt skal det ikke være der. 26 Alt det dyrebare og verdifulle folkene eier, skal de føre inn i den. Alt som er godt eller dyrbar eller verdifull i denne verden blir ikke tapt, men føres inn i byen. Den nye skapelsen blir som en «Greatest Hits» låtsamling – bare det beste som finnes i denne verden er god nok for den neste. Og alt vi har holdt kjær her vil vi finne i den.

Og aldri igjen vil noe ødelegges, for 27 Men noe urent skal aldri komme inn i byen, ingen som gjør motbydelige ting eller farer med løgn, bare de som er skrevet inn i livets bok hos Lammet.

En evig paradis er det som stå i vente for oss som er i Kristus. Hvordan endre det hvordan vi lever nå? Tre eksemplarer helt til slutt.

«Å hvis jeg gir penger til evangeliet går jeg glipp av reisen til Syden»… reis i den nye verden, hvor det er ikke noe søppel, å reise er ikke slitsomt, og du ser alt ikke som en skygge, men alt som det var skapt til å være. Hellas er sikkert fint nå – men tenk på hvordan den vil ser ut i evighet.

«Å hvis jeg høre på Guds ord og ikke drikke eller ikke ha sex utenfor ekteskap – da går jeg glipp av noe, jeg vil aldri har den opplevelsen.» Er det en gang hvor synd har vært godt å oppleve? Synd er ikke noe godt, den er bare skadelig. Hold ut for det beste. Hvorfor leke i gjørme i slummen når bussen til paradis-stranden står rett utenfor.

«Å, hvis jeg stå fram som kristen får jeg kritikk, eller jeg forfremmes ikke, eller jeg blir slått i hjel.» Lever vi for oss selv, eller leve vi for Jesus. Hva er litt lidelse her sammenlignet med evighet i lyset!

I alt det vi gjør så følger vi i Jesu fotspor. Heb 12:1-2 La oss legge av alt som tynger, og synden som så lett fanger oss inn, og med utholdenhet fullføre det løpet som ligger foran oss, med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus. For å få den gleden han hadde i vente, holdt han ut på korset uten å bry seg om skammen, og nå har han satt seg på høyre side av Guds trone.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar