søndag 13. august 2017

Åpenbaring 19 Den Hvite Ridderen

Åpenbaring 19

MP3 link

Mennesker er vidunderlig, herlig, fantastisk. Vi er skapt i Guds bilde og kan gjøre det som er så utrolig vakkert.
Men mennesker gjør og forferdelige ting. Vi er full av synd og derfor gjør vi også det som er helt grusom, fæl, ekkelt.

Tenk på en verden hvor folk bare gjorde det som var godt. Tenk på en verden hvor nyhetssendinger var ikke fylt av dårlige og grusomme hendelser, men bare kjærlighet og godhet og vennlighet!

Tenk på en verden hvor ondskap er blitt erobret og godhet og rettferd regjere.

For den dagen kommer. Den dagen kommer! Og det vet vi innerst inne fordi vi vet at vi var skapt for en slik verden. Vi reagere mot all elendighet i verden fordi vi vet det er feil. Slik det som skjedde med Alexia. «Nei» sier alt i oss! Nei! Slik skal ikke verden være. Slik skal ikke vi være.

Og vi har rett. Fordi Gud sier det samme. Han skal gjør slutt på all ondskap og vi skal juble! Se din Gud, Jesus Kristus, den Hvite Ridderen, og juble, for han gjør slutt på alt ond. Amen!

1. Dommedag er jubeldagen for ondskap er overvunnet (1-10)

2. Juble over Jesus for det er han som vinne over ondskap (11-21)

1. Dommedag er jubeldagen for ondskap er overvunnet (1-10)

19:1 Deretter hørte jeg noe som lignet et mektig kor fra en stor skare i himmelen. De sang: Halleluja! Seieren, æren og makten tilhører vår Gud, 2 for sanne og rettferdige er hans dommer. Han har dømt den store horen, hun som ødela jorden med sitt horeliv. Av hennes hånd har han krevd sine tjeneres blod. 3 Igjen ropte de: Halleluja! Røyken fra henne stiger opp i all evighet. 4 De tjuefire eldste og de fire skapningene kastet seg da ned, tilba Gud som sitter på tronen, og sa: «Amen. Halleluja!»

Ondskapen skal tape. Den store horen vil falle. Babylon, byen reist opp mot Gud, ondskapens symbol, er falt.

For to uker siden så vi på kapittel 17 og 18. Da møtte vi kvinnen Babylon. Babylon var verdensmakten som utryddet Israel og ødela Jerusalem og Templet i 587 før Kristus. Fordi Guds folk hadde snudd ryggen til Ham, dømte Gud dem ved å la dem tape mot Babylon. Babylon under Kong Nebukadnesar knuste Jerusalem og ført alle i Israel tilbake til Babylon. Guds folk var under Guds dom, utenfor Guds sted.

Og hvis vi strekker oss enda lengre tilbake, ser vi at Babylon er tilknyttet Babels tårn. I 1. Mosebok 11 møte vi byen Babel på Sinearplenen. De sa til hverandre: «Kom, la oss bygge oss en by og et tårn som når opp til himmelen, og skaffe oss et navn.»

Babel og Babylon er et symbol for oss, mennesker. For vi er opprører mot Gud. Vi skal nå himmelen på egen hånd. Vi skal skaffe oss et navn. Vi skal leve for å ære oss selv i stedet for å ære Gud.

Vi er jo nå i kapittel 19 i Åpenbaringen, og vi har blitt vist igjen og igjen, fra mange forskjellige vinkler, at synd fører til elendighet og til Guds dom. Nå begynner vi å nå slutten og budskap er det samme. Dommen faller på alle de som synder mot Gud. Vi står sammen med djevelen, med hans udyr, og vi blir behandlet som ham hvis vi ikke er i Kristus. Synd – vår opprør mot Gud – egoisme er det som fører til all elendighet i verden og i våre liv. Synd er grunnen til at Gud dømme oss nå. Synd er grunnen til hungersnød og krig og døden og tragedie. Synd! Egoisme! Vi lever for oss selv. Vi søker makt og penger og sex og alt skal ære oss. Og vi gir blaffen i Gud.
Og synd er dessverre utrolig enkel å bevise. Vi ser synd til en mindre eller større grad ut i verden, på nyhetssending, og i våre egne liv. Vi såre hverandre. Vi gjør det vi vet vi bør ikke gjør. Vi vet hva som er rett – men vi vil ikke gjør det. Hvis mennesker ikke var syndig så ville vi ikke ha behov for dørlås, eller politi, hæren, domstolene, tyveriforsikring, og alt sånt som vi tar for gitt men sier vi er full av synd. Men det at vi såre hverandre er ikke det største problem. Rot problemet er at vi har snudd ryggen til Gud. Rot problemet er at vi som var skapt til å være hans brud som det står i v7 La oss glede oss og juble og gi ham æren! For tiden for Lammets bryllup er kommet. Hans brud har gjort seg i stand, 8 og hun har fått en drakt av skinnende rent lin.» Vi som var skapt til å være Jesu brud forlot han og i stedet for drev hor med andre guder. Til og med avguden «meg selv». Jeg skal ære meg selv.

Det er sterkt bilde. For et par uke siden var jeg i et bryllup, og tenk om bruden hadde aldri dukket opp! Og meldingen kommer fram: hun tok opp med en annen. Eller enda verre – hun står i Storgata og tilbe sex for penger! Slik er vi når vi løper etter andre ting enn Gud.

Derfor blir Babylon beskrevet som en hore. En hore som i v 2 ødela jorden med sitt horeliv. Ja, bare ser deg rundt. Vi lever i en ødelagt verden på grunn av vår horeri. Vår synd.

Babylon har ødelagt verden, og Babylon hater Gud. Og derfor hater hun dem som tilhører Gud. De som har vendt om og kommet tilbake til Jesus. De av oss som har blitt kledd i hvit og blitt fornyet. Verden hater oss. Og siden tidens grunnvoll og fram til i dag er det en kamp mellom de som tilhører Gud og de som tilhører Babylon. En kamp som har ofte endte i forfølgelse, tortur, og martyrdom. I 2000 år har mer enn 60 millioner kristne gitt sitt liv for sine tro. 60 millioner martyrer. Dommen faller, og de synger!

De sang: Halleluja! Seieren, æren og makten tilhører vår Gud, 2 for sanne og rettferdige er hans dommer. Han har dømt den store horen, hun som ødela jorden med sitt horeliv. Av hennes hånd har han krevd sine tjeneres blod. 3 Igjen ropte de: Halleluja! Røyken fra henne stiger opp i all evighet.

Amen. Halleluja. Rettferd. Dommedagen er en dag for å juble for martyrenes offer blir husket og betalt for. Babylon faller og brenner i evighet. Amen.

Alt blir gjort opp og vi skal prise Gud i evighet for rettferd skal regjere. Det som er ondt skal falle og skal aldri reise seg igjen. Synd blir dømt og betalt for og skal aldri skje igjen.

Synd blir betalt for enten i hor Babylon som brenner i all evighet. Men! Men! Det er ett alternativ. Fordi vi trenger ikke å være i Babylon. Vi kan i stedet for vend om, komme tilbake, og bli lammets brud som ble gitt en drakt av skinnende rent lin. Han akseptere oss. Han finne oss i gaten og si til oss «du er tilgitt, prisen er betalt».

Hvilken gruppe tilhører du? Er du invitert til Jesu bryllupsmåltid? . 9 Og engelen sier til meg: «Skriv: Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid.» Og han la til: «Dette er Guds sanne ord.»

Dette er Guds sanne ord. Du står enten med Lammet eller med Babylon. Brud eller hore. Du har enten blitt gitt rettferdighetens drakt, eller vil du bli kledd naken og kastet i ildsjøen. Så enkelt er det. Vi er blitt varslet. Hva gjør vi da? Hva gjør du?

6 Da var det som jeg hørte lyden av en stor skare, et brus av veldige vannmasser og et drønn av mektige tordenbrak. De ropte: «Halleluja! For Herren vår Gud, Den allmektige, er blitt konge! 7 La oss glede oss og juble og gi ham æren! For tiden for Lammets bryllup er kommet. Hans brud har gjort seg i stand, 8 og hun har fått en drakt av skinnende rent lin.» Linet er de helliges rettferdige gjerninger. 9 Og engelen sier til meg: «Skriv: Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid.» Og han la til: «Dette er Guds sanne ord.»

Amen, og halleluja. Dommedag er jubeldagen for ondskap er overvunnet.

Johannes er så grepet av under og jubel over dette budskapet at han v10 kastet seg ned for engelens føtter og ville tilbe ham. Men han sa til meg: «Gjør ikke det! Jeg er en tjener som du og dine søsken, de som har Jesu vitnesbyrd. Gud skal du tilbe!» Jesu vitnesbyrd er Ånden i profetordet.

Engelen var klinkende klar! Bare Gud skal vi tilbe. Bare Jesus. Alt annet er horeri. Alt annet er Babylon.

Så du at profeti handler også om Jesus og ikke om oss? Vitnesbyrd om Jesus er profeti. Det er mange som sier de er profeter i dag. Mange som kommer med «profeti». Men hvis det er ikke vitnesbyrd om Jesus er det ikke profeti. Det er noe fra Babylon. Det er noe fra udyret. Profeti – ord fra Gud – handler om Jesus. Fordi dommedag er jubeldagen for ondskap er overvunnet og Jesus er den som vinne.

2. Juble over Jesus for det er han som vinne over ondskap

Vi har sett djevelen som en stor drage. Vi har sett at han kalte fram to udyr, og de var stor og mektig. Og kvinnen Babylon var diger og mektig og lokkende og fristende. Ondskap frister. Synd lokker oss. Så mektig!

Men så leste vi at «Falt, falt er Babylon den store.»

Hvordan?

Det visste vi ikke – inntil nå. For nå ser vi at det er Jesus som gjør slutt på all ondskap. Det er han som er den Hvite Ridderen som skal gjør slutt på alt ond, alt elendighet, alt som er trist og forferdelig og grusom i denne verden. Jesus kriger mot det og vinne. Profeti handler om Jesus fordi hvorfor skal vi snakke om noe annet! Profeti handler om Jesus fordi Gud Faderen vil ære hans Sønn og fordi den Hellige Ånd vil sette søkelyset bare på ham. Kristne: se din Gud!

11 Og jeg så himmelen åpen, og se! en hvit hest. Han som satt på den, heter Trofast og Sannferdig, for han dømmer og kjemper rettferdig. 12 Øynene hans er som flammende ild, på hodet har han mange kroner, og han bærer en innskrift med et navn som ingen kjenner, bare han selv. 13 Han er kledd i en kappe dyppet i blod, og hans navn er Guds Ord.

Vi er vant med korset, med «the Man of Sorrows», en mann av smerte, han som lidte og døde - han som gikk gjennom døden for oss. Vi synger om hans død, vi feire hver uke under nattverd at hans blod ble utøst og hans kropp ble knust slik at vi kan bli tilgitt. Vår horeri, vårt utroskap mot Gud har blitt gjort opp, betalt på korset!

Men, han lider ikke nå. Han gikk gjennom bokstavelig talt helvete for oss, ja, men han gikk gjennom. Dødens makt kunne ikke holde han fordi døden er syndens lønn. Vi dør fordi vi er syndere. Men Jesus hadde aldri syndet. Han var syndefritt. Hvordan kunne døden da ha makt over ham?

Derfor ble graven fylt av lys på den tredje dagen, på søndagen, og Jesus sto opp fra døden. Kongen. Majestet. Dødens erobrer. Han seiret over døden og med dette viste oss alle at han er den han sier han er. Den allmektige. Og han skal komme tilbake. Ikke som den lidende tjeneren, men den hvite ridderen. Kongen over alle konger, den allmektig Krigeren.

Og han skal kriger mot all urett og alt som er fæl og ond og galt i denne verden. Se på navnet hans: Trofast og Sannferdig, slik han ble beskrevet i 3:14 Skriv til engelen for menigheten i Laodikea: Dette sier han som er Amen, det trofaste og sannferdige vitnet, opphavet til alt som Gud har skapt.

Her kommer han som er trofast og sannferdig, han som dømmer riktig, han som vet alt. Og han skal dømmer og kjempe rettferdig sier v11. Øynene hans er som flammende ild – de ser alt. Han går ikke glipp av noen ting. Det er ingenting du og jeg gjør som Jesus ikke ser. Husk det neste gang du er fristet. Jesus ser det. Fyrste for Himmelens hær ser alt du gjør. Ser alt jeg gjør. Og han dømmer og kjempe rettferdig. Tror du vi skal slippe dommen hans?

Hva ville vi har sagt hvis i det øyeblikket sto han foran oss «Hva er det du gjør?». Mine brødre la oss vend om. Drep synden i oss, løp vekk fra fristelse eller situasjoner hvor vi vet vi kommer til å bli fristet. La oss kjempe mot synd, og frykt Gud mer enn noe annet!

13 Han er kledd i en kappe dyppet i blod, og hans navn er Guds Ord.

En kappe dyppet i blod. Litt av et bilde. Er det krigsherren som kommer fra slagmarken med fiendens blod på seg? Kanskje? Fordi v15 han skal tråkke vinpressen fylt av vredesvin, av Guds, Den allmektiges harme. Det fryktelige bilde fra kapittel 14:19-20 hvor all som står imot Gud blir kastet i Guds harmes vinpresse og tråkket ned og blodet skal renne 2 meter høy i 300 km. Som en stor sjø av blod herfra til Bergen, Stavanger, Kristiansand, over hele Hardangervidda, og helt til grensen med Sverige. Det er en grusom og fryktelig bilde og det er meningen! Heb 10:31 Det er forferdelig å falle i hendene på den levende Gud!

Kanskje det er derfor hans kappe er dyppet i blod. Fordi han har slaktet hans fiender. Men det kan være en annen grunn til at hans kappe er dyppet i blod. Blodet kan være hans. Hans blod gitt for oss som tilhører ham. Vi som har satt vår lit til Jesus som vår Konge. Vi som har bedt ham om tilgivelse og som nå lever for ham. Vi som er Guds barn. Og i stedet for vår blod som renner i Guds vredes vinpresse, var det hans blod som rant for oss.

Se din Gud! Mt 26:2629 Mens de holdt måltid, tok Jesus et brød, takket og brøt det, ga disiplene og sa: «Ta imot og spis! Dette er min kropp.» 27 Og han tok et beger, takket, ga dem og sa: «Drikk alle av det! 28 For dette er mitt blod, paktens blod, som blir utøst for mange så syndene blir tilgitt.

Blir du ikke fullt av undring over det Jesus har gjort for deg? Noen ganger må vi bare stoppe opp og si Min Herre og min Gud! Takk! Takk Jesus Kristus for det du gjorde for meg. Og rope ut i jubel og sang slik vi skal gjør i all evighet i den nye skapelsesverk! Amen.

13 Han er kledd i en kappe dyppet i blod, og hans navn er Guds Ord. 14 Himmelens hærskarer, kledd i hvitt og rent lin, følger ham på hvite hester. 15 Ut av munnen hans går et skarpt sverd; med det skal han slå folkene.

Han er kalt Guds Ord og ut av hans munnen går et skarpt sverd. Hans ord er full av kraft og det er slik han styre verden og styre oss – kirken hans. Profeti har makt fordi det er hans ord. Og profeti handler om… Jesus. Jesus er til å med kalt Guds Ord fordi vi trenger ikke å lure på hvem Gud er fordi han åpenbarte seg i Kristus. Jesus er Guds Ord om Gud. Og Jesus finner vi bare her i Bibelen. Det er ikke tilfeldig at både Bibelen og Jesus er kalt Guds Ord. Detter er eneste kilden til den sanne Gud. Den finnes ikke noe andre steder. Ikke i drømmer eller visjoner, ikke i ord fra såkalte profetene eller hellig folk. Det er ren paganisme. Han finnes ikke i andre religioner eller i sang eller meditasjon eller ritualer. Bare i hans Ord, Bibelen. Fordi Bibelen er Åndens sverd, og sverdet kommer ut fra Jesu munn.

Ånden er Jesu ut-pust. Ånden bærer Ordet til oss og gjør denne boken – som er jo bare en bok, en blanding av papir og papp, eller elektroniske pixeler på en skjerm, ikke noe hellig eller spesielt i seg selv – den Hellige Ånd gjør denne boken levende. Og når vi leser den hører vi den Hvite Ridderen. Vi hører Jesu ord.

Med hans ord slå han folkene – vi blir dømt etter hvordan vi respondere til hans ord, til evangeliet. Det er hans ord som skal dømme oss – hvis vi har ikke tatt ham imot, blir vi dømt, slått ned, og kastet i vinpressen.

V15 fortsetter Han skal styre dem med jernstav og tråkke vinpressen fylt av vredesvin, av Guds, Den allmektiges harme. 16 Og han har et navn skrevet på kappen og ved hoften: Kongenes konge og herrenes herre.

Det er Jesus som er innsatt som Guds Konge, Guds sønn på tronen.

Hva bør vi da gjør med den Hvite Ridderen, med Jesus Kristus, Guds sønn, Guds Konge?

Gi ære til ham. Søker tilflukt hos ham. Søk om nåde mens det ennå er tid! For da er blodet på kappen hans hans eget, gitt for oss, i stedet for vårt. Da har vi ingenting å frykte når han komme tilbake, for han kommer for å hente oss og ikke jage oss. Og vi har ingenting å frykte nå for hvem kan sammenlignes med ham? Hvem kan kjempe mot ham?

Frykt ikke statsmaktene, herskere, familie, naboer, sjefen, de på jobb som ler, de som spotter deg og gjør narr av deg, de som refser deg, om de er nærstående eller ikke. Frykt ikke. Tjen Herren.

17 Og jeg så en engel som sto inne i solen. Han ropte med høy røst til alle fuglene som flyr under himmelhvelvet: «Kom hit, kom sammen til Guds store festmåltid! 18 Dere skal få ete kjøttet av konger, hærførere og mektige menn, kjøttet av hester og rytterne deres, kjøttet av alle mennesker, både frie og slaver, små og store.» 19 Og jeg så dyret og jordens konger med sine hærer samlet til krig mot rytteren på hesten og hans hærskarer. 20 Men dyret ble fanget, sammen med den falske profeten, han som i dyrets tjeneste gjorde underfulle tegn og med dem forførte alle som tok dyrets merke og tilba bildet av det. Begge ble kastet levende i ildsjøen som brenner med svovel. 21 De andre ble drept med sverdet som går ut av rytterens munn. Og alle fuglene spiste seg mette av kjøttet deres.

Jesus skal gjør slutt på all ondskap. Djevelens tid er inne. Han raser fordi han allerede har tapt. Dommen har falt og han er ferdig. Juble, for Jesus har vunnet over ondskap, og det vil snart ta slutt.

Hvordan da bør vi som kristne lever?

Og hvis du ikke er kristen, hva bør du nå gjøre slik at du ikke blir en av de som er knust av Kristus, den Hvite Ridderen?

1 kommentar:

  1. Han skal styre dem med jernstav er en sitat fra Salme 2 som handler om Guds konge på tronen og vi mennesker som prøver å kjempe mot ham. Jesus er Guds konge.
    Der står det Salme 2:2 Jordens konger reiser seg, fyrstene slår seg sammen mot HERREN og mot hans salvede.
    Hva gjør Gud?
    4 Han som troner i himmelen, ler. Herren spotter dem.
    6 «Det er jeg som har innsatt min konge på Sion, mitt hellige fjell.»
    7 Jeg vil kunngjøre det HERREN har fastsatt. Han sa til meg: «Du er min sønn, jeg har født deg i dag. 8 Be meg, så gir jeg deg folkene som arv og hele jorden i eie. 9 Du skal knuse dem med jernstav, slå dem i stykker som pottemakerens krukke.»
    Det er Jesus som er innsatt som Guds Konge, Guds sønn på tronen.
    Hva bør vi da gjør med den Hvite Ridderen, med Jesus Kristus, Guds sønn, Guds Konge?
    Salme 2 fortsetter
    10 Dere konger, bruk forstand! la dere refse, herskere på jorden. 11 Tjen HERREN med ærefrykt, gled dere og skjelv for ham! 12 Kyss [Sønnen], så han ikke blir harm og dere går til grunne på veien. For hans vrede kan snart flamme opp.
    Salig er den som søker tilflukt hos ham.
    Salig er vi som søker tilflukt hos ham. For da er blod på kappen hans hans egen, gitt for oss, i stedet for vår. Da har vi ingenting å frykte når han komme tilbake, for han kommer for å hente oss og ikke jage oss. Og vi har ingenting å frykte nå for hvem kan sammenlignes med ham? Hvem kan kjempe mot ham?

    SvarSlett