søndag 20. august 2017

Åpenbaring 20 Gud er suveren, regjere nå, og skal dømme alt og alle som stå imot ham.

Åpenbaring 20

Lytt til MP3

Jesus vinner.

Det er budskapet i Åpenbaringen. La oss ikke gå glipp av det. Jesus vinner. For det er så mye støy at vi kan lett glemme det. Teologer kan skrive tusenvis av bøker om Bibelen, og bruke uendelig tid i diskusjoner og uenigheter. Vi kan bli distrahert av sex og penger og makt. Vi kan bli villedet av falsk religion fordi Bibelen vår er støvet ned. Vi kan bli presset av statsmaktene til å følge etter dem i stedet for følge etter Jesus. Eller kanskje ti stille på ting som staten gjør som Gud seir er galt.

Så mye støy. La oss da høre klar og tydelig i dag den eneste setningen som teller: Jesus vinner.

Jesus vinner. Det har Åpenbaringen vist oss utallige ganger, og nå igjen, fordi vi er uforstandige, og trege til å tro alt det profetene har sagt (Luk 24:25), så sier han det igjen. Jesus vinner. Han regjere nå. Han vant på korset, og hans seier blir tydeliggjort når han kommer tilbake. Jesus har vunnet og skal vinner.

1. Tusenårsriket: Jesus regjerer

2. Det Store Slaget: Jesus vinner

3. Den Siste Dommen: Jesus frelser

1. Tusenårsriket: Jesus regjerer

2 Han grep dragen, den gamle slangen, som er djevelen og Satan, og bandt ham for tusen år.

4 De ble levende igjen og hersket som konger sammen med Kristus i tusen år.

6 Salig og hellig er den som får ta del i den første oppstandelsen. Over dem har den annen død ingen makt. De skal være Guds og Kristi prester og herske som konger sammen med ham i tusen år.

Det er masse som har blitt skrevet om kapittel 20 og tusenårsriket. Og jeg hadde planlagt å fortelle deg om premillennialisme, og postmillennialisme og amillennialisme (som er mitt utgangspunkt). Men, da tenkte jeg «Vet du hva, dette er kjedelig! Jeg vil heller fokusere på teksten – Guds ord – i stedet for våre tanker om det.»

Ikke misforstå meg – disse er viktige greie for alle som vil virkelig til grunns i kapittel 20 og egentlig hele Åpenbaringen. Jeg brukte jo ganske mye tid på dette. Og gjerne kom med spørsmål etterpå. Men nå skal vi glemme alt dette, og fokusere på disse vers, som da tale til oss, nå, akkurat som resten av Åpenbaring, og gjentar det som vi så i kapittel 19.
For det vi ser er at:
djevelen er grepet og bundet,
de som er trofast til Jesus er gjort levende og er prester og hersker som konger, og sitter som dommere på troner,
og, aller viktigst, de lever sammen med Kristus i tusen år (det vil si en lang periode). Og fordi de er sammen med Kristus, slipper de den annen død, den som kommer etter tusenårsriket er avsluttet.

Som vi har sett gjennom Åpenbaringen, bor vi nå i trengselens tider – de siste dagene. Vi ser krig og hungersnød og sykdom og lidelse overalt. Og den neste hendelsen som står på Guds kalender, den som han har lovet oss, er at Jesus kommer tilbake. I resten av det Nye Testament vet vi at Himmelen er der, og kan bryte inn når som helst. I et øyeblikk vil vi plutselig ser ham som kommer i skyene.
Uansett hva slags «millennialist» du er, er vi enig om at Jesus regjere nå, at en dag skal vi ser ham komme i skyene, og da skal han ta oppgjør med alt ondt. Om det er tusen år med fred før eller etter… Poenget er Jesus vinner, og det er godt nok!

Og jeg så en engel stige ned fra himmelen med nøkkelen til avgrunnen og en stor lenke i hånden. 2 Han grep dragen, den gamle slangen, som er djevelen og Satan, og bandt ham for tusen år. 3 Så kastet engelen ham i avgrunnen, låste igjen og satte segl over den, så han ikke lenger skulle forføre folkene, ikke før de tusen år var gått. Etter det skal han slippes løs en kort tid.

Satan er bundet. Dette har vi sett før i Åpenbaring. I kapittel 12 blir han overvunnet og v9 Den store dragen ble kastet ned, den gamle slangen, han som kalles djevelen og Satan, og som forfører hele verden. Og han ble overvunnet ikke av englene som kjempet mot ham, men v11 De har seiret over ham ved Lammets blod og ved det ordet de vitnet, og de hadde ikke livet så kjært at de ikke ville gå i døden.

Vi som er i Kristus har vunnet over djevelen. Vi trenger ikke å frykte ham. For oss er han bundet, kastet i avgrunnen, låst. Han har ingen makt over oss. Vi hører han brøler men det er bare det. Han har ingen makt!

Hvis du sliter med onde ånder – kom til Jesus. Hvis du har drevet med noe form for okkultisme – kom til Jesus og finne frihet. Vi kan ber for deg nå etter preken og i Jesu navn vil den onde ånden forlate deg. Den må vike for Jesu navn. Ikke slit med makter du ikke greie å stå imot. Alene, så har Satan makt over deg. I Kristus må han flykte. Vi er dekket av hans blod, og vi har hans ord. Satan har ingen makt over oss. Amen.

4 Og jeg så troner, og noen satte seg på dem, og de fikk makt til å holde dom.

Hvem er disse som sitter på tronene? Jo, det er de martyrer som vi har møtt før, de som ropte ut fra alteret «hvor lenge», V4 fortsetter Og jeg så sjelene til dem som var blitt halshugget på grunn av Jesu vitnesbyrd og Guds ord, og alle kristne, alle de som ikke hadde tilbedt dyret eller dyrets bilde, og ikke tatt imot merket på pannen eller hånden. De ble levende igjen og hersket som konger sammen med Kristus i tusen år.

Det er litt vanskelig å tolke alt dette, men det som er tydelig er at vi som tilhører Jesus vil stå opp igjen fra de døde. Og vi skal regjere sammen med Kristus. Ifølge Ef 2:6 så sitte vi nå i himmelen i Kristus – så sikker er vår frelse. Den første oppstandelsen er frelsen – åndelig oppstandelsen. For bare de som er reist opp fra åndelig død ved å tro på Kristi evangeliet kan bli reist opp til evig liv. Som vi har lest nylig i Bibelgruppene, sier Jesus «Jeg er oppstandelsen og livet»

6 Salig og hellig er den som får ta del i den første oppstandelsen. Over dem har den annen død ingen makt. De skal være Guds og Kristi prester og herske som konger sammen med ham i tusen år.

Hvem er det som sitte på tronene og regjere med Jesus? Det er oss! Vi som er i Kristus. Vi som er blitt adoptert inn i Guds familie som hans sønner og døtre. Du er Guds sønn. Du er Guds datter. Prinser og Pinssesser. I 5:9 vi leste vi De sang en ny sang: Verdig er du til å ta imot boken og bryte seglene på den. For du ble slaktet, og med ditt blod har du frikjøpt for Gud mennesker av alle stammer og tungemål, av alle folk og nasjoner. 10 Du har gjort dem til et kongerike og til prester for vår Gud, og de skal herske som konger på jorden.

Det er det vi var skapt til å være. Adam var skapt til å regjere over verden. Og prester fordi vi skal representere Gud i hvordan vi regjere. Konger og prester er vi. I Kristus er vi blitt mennesker for første gang. Mennesker slik vi er skapt til å være. Konger og prester.

Tror du at du er skapt til noe stort? Det har du rett i! Og din skjebne finnes bare i Kristus.

Tusenårsriket forteller oss at Jesus regjere. At han er oppstandelsen og livet. At i ham er vi trygge. At djevelen har ingen makt over oss.

Men djevelen har makt over de som ikke er i Kristus, de «nasjonene» (som er samme ord som «hedninger» - de som ikke var jøder, ikke Guds folk). Satan har makt over dem, og de skal han samle til å kjempe mot Gud. La oss se da hvordan det går:

2. Det Store Slaget: Jesus vinner

7 Når de tusen år er til ende, skal Satan slippes løs fra sitt fengsel. 8 Han skal dra ut og forføre folkene i alle fire verdenshjørner, Gog og Magog, og samle dem til strid. Og de er tallrike som havets sand.

Djevelen er tillatt å gå rundt og samle alle til krig mot Gud. «Gog og Magog» er sitert fra profeten Ezekiel, kapittel 38. Gog var Magogs konge, og han står for de nasjoner som er samlet mot Guds folk. Ezekiel varslet Israel at det vil komme en dag hvor de er omringet av fiender, men Guds makt skal beskytte dem.

I Ezekiel 38:9 blir Gog og Magog beskrevet slik «Du skal trekke opp som et stormvær, du skal komme som en sky og dekke landet, du og alle troppene dine og mange folk med deg.»

Kan du ser det for deg? En enorm hær, som dekker hele landet. Når de skyter med pil og bue så blir solen til skyggen. Når de marsjere så riste hele jorden. Og de marsjere mot Guds hellig by, mot Guds folk, og mot Jesus, Kongen over alle konger. De vil ikke bøye kne for ham.

Folk fra alle nasjoner, tunger, kulturer, alle samlet til samme mål. Knus Gud.

Hva tror du Gud tenker? Blir han redd. Når rapporten kommer inn «fienden kommer og de er like tallrike som sand på kystene» - hva sier Gud? Blir det kaos og roping og forsvarsforberedelse? Må Han lage nye planer.

Nei.

Salme 2:4 Han som troner i himmelen, ler. Herren spotter dem.

9 De dro opp på jordens høyslette og omringet de helliges leir og den elskede by. Men ild fór ned fra himmelen og fortærte dem. 10 Og djevelen, som hadde forført dem, ble kastet i sjøen med ild og svovel, hvor også dyret og den falske profeten er. Der skal de pines dag og natt i all evighet.

Åpenbaring 20:9 er en av mitt yndlingsvers. For her minnes jeg på Guds kraft. Her ser jeg hvor lite trussel ondskap er. Her ser jeg hans ufattelige suverenitet.

For det er det største anti-klimaks i Bibelen. Alt er lagt opp til en Ringenes Herre type slagsmål. En episk krig med helter på begge sider, som kjempe med stor makt mot hverandre og til slutt de gode seire, men med stor slit. Det er det vi forvente når vi ser Satan og hans hær som dekker landet som en sky og omringer den hellige byen. Men det er ikke noe slik i det hele tatt.

9 De dro opp på jordens høyslette og omringet de helliges leir og den elskede by. Men ild fór ned fra himmelen og fortærte dem.

Har jeg liksom gått glipp av noe? Hva skjedde? Mangler jeg noe. Sovnet Johannes mens han skrev dette?

Nei for vi så det samme forrige uke og. Re 19:19–21 Og jeg så dyret og jordens konger med sine hærer samlet til krig mot rytteren på hesten og hans hærskarer. 20 Men dyret ble fanget… og kastet… i ildsjøen som brenner med svovel.

Vår opprør mot Gud er ikke noe trussel! Vi kan samle våpen, vi kan samle filosofi, vi kan bruke alt vi har mot Gud – og vi er en ingenting, et lite maur som han feie bort. Et lite pust fra hans nese er nok til feie oss bort. Vi er en vits når vi står imot ham. Og det er djevelen og. En vits. For her kommer han i all hans herlighet. The Big Cheese. Leder for jordens hær. Og han angripe Herren.

Aaaaaaah!
En engel sier «hmm, unnskyld Gud, men vi har et problem! Skal jeg kalle englehæren sammen for å kjempe?»

Aaaaaaah!
De kommer nærmere.

Gud gjespe. «Neeeei» sier han. Han ser på klokken hans. Tiden er nesten inne.

Aaaaaaaah!
Satan gliser når han ser at Guds folk er totalt ubeskyttet!
Jaaaaaaaa! Øynene hans er vid i glede. Han roper ut i jubel. De er nesten framme. To sekunder til.

Og så sier Gud
«Tiden er inne. Nå er det nok. Ondskapens dag er over»

Og i det øyeblikket kommer ild ned fra himmelen og hele hæren er kastet i ildsjøen.

Ferdig. Så lite betyr vår opprør. Så lite betyr Satan i hele hans mektighet. Et bagatell. En ingenting. Ubetydelig. Gud vinner. Gud vinner! Ikke frykt. Gud vinner det store slaget. Han har allmakt, og han vinner.

Hva bør vi da gjør? Stå imot ham? Eller stå med ham? Vi har blitt varslet.

Og hvis det ikke var tydelig nok, hvis ikke 20 kapitler er nok for oss å forstå at det er verdt det å følge Jesus, at til slutt er det han som seire og at ingenting annet betyr noe som helst. Hvis vi har ikke skjønt det nå, så får vi et bilde til. Et bilde av den siste dommen. Dommedagen, hvor vi skal stå foran Gud og gjør rede for alt det vi har gjort, tenkt, og sagt i hele vårt liv.

3. Den Siste Dommen: Jesus frelser

11 Og jeg så en stor, hvit trone og ham som satt på den. Jord og himmel flyktet bort fra hans ansikt og var ikke lenger til. 12 Og jeg så de døde, både store og små: De sto foran tronen, og bøker ble åpnet. Så ble en annen bok åpnet, livets bok. Og de døde ble dømt etter det som sto skrevet i bøkene, etter sine gjerninger.

På den siste dagen, dommedagen blir vi alle dømt. Og vi blir dømt etter det vi har gjort. Alt det vi har gjort, sagt, tenkt i livet vårt vil bli lest opp. Og det vi har gjort avslører oss som syndere alle sammen.

Tenk om Telemarksgalleriet hadde en utstilling av livet ditt. Alt du har gjort, sagt, og tenkt. Men uredigert. Og helt nådeløs. Helt åpen. Det ville sikkert ha vært mye du var stolt av. Gode gjerninger. Kjærlighet. Visdom. Suksess. Men også mye som du skammer deg over. Stygge ord. Dumme valg. Sinne. Og verre. De mørkeste stunder i livet ditt. Det verste du har gjort. På veggene hvor alle kan se det. Hvordan ville folk har tatt deg imot tror deg? Når de har sett alt.

Slik skal det være på dommedagen. Alt vi har gjort vil bli lest opp. Og vi vil bli avslørt. Jeg er en synder! Jeg har ikke elsket Gud, og jeg har ikke elsket andre. Og dommen faller. Skyldig. Ikke verdi liv i den Nye Skapelsen.

Men takk og pris at det finnes enn annen bok! Livets bok! For livets bok er eneste utveien for oss syndere! Se v15 Og om noen ikke var skrevet inn i livets bok, ble han kastet i ildsjøen.

Og vi vet allerede navnet på de som er skrevet i livets bok: det er de som regjere med Jesus som slippe den annen død, den evig døden i ildsjøen. Fordi de har allerede død i Kristus på korset.

Det er ikke mulig å tjene seg til himmelen. Ingen religion, ingen godhet, ingen meditasjon eller veldedighet eller familie tilknytning eller noe som helst annet er verdt noe. Det eneste som gjelder er om navnet ditt er skrevet i livets bok.

La meg illustrere. La denne Bibelen være dommeboken min. Her står det skrevet alt som jeg har gjort, sagt, og tenkt. Det avslører meg som en synder. Jeg har ikke elsket Gud og elsket min neste slik jeg burde. Ut! Ut med meg. Døden er dommen. Men det Jesus gjorde på korset er han tok på seg min dom. Han byttet plass med meg og døde i min sted. Han tok straffen – dødsstraffen – min og ga meg hans liv. Han skrev navnet mitt i livets bok. Og derfor vet jeg at uansett hvor mye jeg slite og streve med synd i dette livet, så sitte jeg nå i Kristus på tronen. Jeg er prest og kongen i Kristus. Og det er du og hvis du tror på ham. Fordi våre navn er skrevet i livets bok. Halleluja! La oss da leve slik, fordi vi tilhører Gud. La oss vær lydig uansett hva det koster fordi vi ser fram til den dagen, til himmelen. La oss leve som prester og konger i Jesu kongeriket!

Og hvis du ikke er kristen? Hvis du ikke tror? Kanskje du er her i dag fordi navnet ditt er skrevet i livets bok. Kanskje det er i dag hvor du skal ta imot frelsen, og lever fra nå av for Kristus. Ikke jeg som lever lenger, men Jesus i meg. La denne dagen være din første dag i evig liv.

Brødre og søstre. Jesus regjerer. La oss tjene ham. Jesus vinner. La oss ikke frykte. Jesus frelser. La oss juble!

Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar