søndag 14. mai 2017

Åpenbaring 2:8-17 Martyrdom, trofasthet og avguder

Åpenbaring 2:8-17

Lytt til MP3

Tror du virkelig på Guds nåde?

Tror du at Gud aksepterer deg akkurat som du er?

Tror du at Gud som vet alt om deg, til og med dine mørkeste hemmeligheter, at han tilgir deg?

Tror du at Jesu død er nok for å dekke over dine synder? Også de synder som du gjør med vilje? De synder som du gjør om igjen og om igjen? Tror du at Jesu død dekker over de og?

Fordi det er sannheten. Nåde betyr nåde – og ingen av oss her er frelst fordi vi er god nok for Gud. Ingen i hele verdenshistorie er blitt frelst av noe annet enn Jesu verk på korset. Hans blod dekker over alt det vi har gjort galt, gjør galt nå, og skal gjør galt. Også de synder vi gjør med vilje. Også de som vi sliter med og gjentar om igjen og om igjen.

Dette er evangeliet – gode nyheter – Kristus Jesus kom for å frelse syndere.

For et budskap. For et håp! For et jubelrop! Det er ingenting som kan sammenlignes med Hans kjærlighet. Og det er derfor vi kan stå fast for Jesus selv om folk truer oss med døden. Og vi kan vende ryggen til avguder og tilbe Jesus, uansett hva det koster.

For han er ren glede og jubel og kjærlighet. Han er evig liv.

To punkter i dag: Smyrna og Pergamon.

1. Smyrna: Livets seierskrans venter på deg. Vær tro!

2. Pergamon: Hold ut, for jeg skjuler deg.

1. Smyrna: Livets seierskrans venter på deg. Vær tro!

10 Vær ikke redd for det du skal lide! Djevelen skal kaste noen av dere i fengsel for at dere skal bli satt på prøve, og i ti dager skal dere lide trengsler. Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets seierskrans.

Det er ikke akkurat de ordene man har lyst til å høre! Du skal lide. Du blir kastet i fengsel. Lide trengsler. Og, ja, vær tro til døden – for det er høyt sannsynlig at noen av dere blir martyrer (de som død for troen).

Hvordan ville du har reagert hvis disse var Jesu ord til oss, til denne menighet?
Ja, jeg skal holde ut. Eller «kanskje det er på tide å droppe det her»?

Smyrna var en stor og nydelig by, et vitenskapssenter og en kulturby. Det var «Paris» i gamledager. Det var en rik by, en av hovedbyene i den Romersk Imperium – og et senter for falsk religion. De hadde en «gyllen gate» med templer til avgudene Kybele, Zeus, Apollo , Asclepius og Aphrodite. Og i tillegg, i 23 e.Kr. fikk de «æren» av å bygge et tempel til keiseren Tiberius.
Når Johannes skrev disse ord var det obligatorisk å tilbe keiseren Domitian i Smyrna. Hver eneste borger måtte hvert år går inn i templet og tilbe keiseren ved å tenne røkelse på alteret. Etter de hadde gjort det fikk de et plakat som bevis.

Da kan vi kanskje forstå hvorfor de kristne som bodde i denne velstående byen var fattige. 9 Jeg vet om de trengsler du må lide, og hvor fattig du er

Hvis prisen av å være kristen var fattigdom – hvis det betydde at du mistet huset ditt, mistet jobben din – ville du har fulgt Jesus? Ville jeg? Hvor stor grep har det å være velstående over meg? For vi er det.

Tenk på presset de i Smyrna var under – og mange av våre brødre og søstre i dag: husene brent, arrestert, sparket fra jobben, land og penger og utstyr konfiskert (tatt med makt) av myndighetene. Alle ser ned på dem fordi de er ikke «en av oss».
«Kom igjen, dere stå utenfor, dere skader hele samfunnet. Vi er nødt til å gå i samme retning. Dere ødelegger for alle. Bare tilbe keiseren, det gjør ingenting.»

Har du hørt noe lignende? Merket presset å bare bli som «en av oss.» «La din tro være privat.»
Selv om vi opplever ikke det samme forfølgelse i dag, så er samme ånden der. Samme press. Vi må stå imot det.

Fordi Jesus er 8 den første og den siste, han som var død og er blitt levende.

Han er den første og den siste – Det er ikke keiseren som er den første – og det er heller ikke den norske regjering! Det er Jesus! han som har kontroll over alt, han som starte alt ved å skape universet. Og han som vil avslutte alt på Dommedagen. Allmektig Gud, og vi alle, keiseren, statsminister, og du og jeg, vil stå foran Dommeren Jesus på den Dagen. Vil det bli den annen død? Eller livets tre?

For det har med hvordan vi har behandlet Jesus. For v8 fortsetter han som var død og er blitt levende – Jesus døde i vår plass for våre synder slik at vi kan stå i dommen. Han er dommer og han er frelser. Hvis vi tror på Jesus og er lydig mot ham så har vi fått hans rettferdighet og han har tatt våre synder.

Og derfor er de som er så fattig så rike! 9 Jeg vet om de trengsler du må lide, og hvor fattig du er – men du er rik.

De har Jesus! Og folkens, vi har Jesus!

Han VET hvordan vi har det. Han er med oss. Og han kan gi oss livets seierskrans. Vi må bare vær trofast. Hold fast på ham. Eller kanskje mer riktig ber til ham og si hjelp meg å være trofast. Bind meg fast til deg ved din Ånd. For jeg er svak – men du er sterk.

Slutten av v10 Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets seierskrans. 11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, skal ikke rammes av den annen død.

Den annen død er dommedagen, hvor de som ikke tilhører Jesus ble kastet ut av Paradis – en ny himmel og ny jord - og i ildsjøen. Fysisk død er en symbol på åndelig død. Det er en påminnelse at alt er ikke slik det skal være, at vi må vende om og ta imot Jesus. Det er derfor vi reagere så kraftig mot noe som er en naturlig del av livene våre: døden sier: åndelig død kommer. Vend om!

I Smyrna i 146 e.Kr. var den en gammel kristen som het Polycarp. Han var 86 år gammel. Og han ble dømt til døden fordi han tilba ikke Keiseren. Mens de tente bålet under ham sa Polycarp: «Åtti-seks år har jeg tjent Kristus, og han har aldri gjort meg feil. Hvordan kan jeg nå spotte min Konge som frelste meg?»
Polycarp har fått livets seierskrans. Amen! Å at vi skal stå som Polycarp. I din nåde, Far, hør vår bønn.

30 år tidligere, når Polycarp var 56år gammel, fikk han et brev fra Ignatius. Ignatius var på vei til Roma, hvor han skulle og bli henrettet.
Han skrev: «Disse tider stiller krav til deg. Stå fast som en ambolt under hammerens slag. Det er den store utøverens del å tåler å bli slått men å seiere. Du er Guds utøver. Vær enda mer utholdende og dyktig enn du er. Lær å kjenne tidene.»

Vi lever i samme tidene – endetidene – og vi har samme fienden. Satan. 9 Jeg vet om de trengsler du må lide, og hvor fattig du er – men du er rik. Jeg vet også at du blir spottet av dem som kaller seg jøder, men ikke er det. For de er Satans synagoge. 10 Vær ikke redd for det du skal lide! Djevelen skal kaste noen av dere i fengsel for at dere skal bli satt på prøve, og i ti dager skal dere lide trengsler.

«Satans synagoge» betyr ikke at jødene totalt sett er mer onde enn alle mennesker. Det betyr at disse jødene i Smyrna forfølgte kristne akkurat som alle andre gjør. Jødene som har nektet å ta imot Jesus har blitt som alle oss andre. De har snublet over snublesteinen og er ikke lenger Guds utvalgte folk – men i likhet med alle andre nå i mørkets rike. Alle som ikke er i Kristus tilhører Satan.

Ja, Satan har mye makt. Men det vi må huske er at Satan er ikke Guds fiende – når vi leser litt lengre i Åpenbaringen ser vi at Satan er ingen trussel i det hele tatt: Gud bare sier ”nok” og så blir han kastet i ildsjøen. I tillegg er hans verk begrenset. Så du det at står i «ti dager» skal de lider. Dvs et begrenset tid. Frykt ikke, fordi Jesus har satt en begrensning på trengselstiden.
Nei, Satan er ikke Guds fiende, men vår fiende. Og hvis vi ikke tilhører Gud, og det bare gjennom Jesus, så tilhører vi Satan. Det er intet nøytralt område, ingen gråsone. Enten Jesus, eller Satan.

11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, skal ikke rammes av den annen død.

Smyrna: Livets seierskrans venter på deg. Vær tro!

Og selv om vi setter ikke livet vårt på spill når vi tar imot Jesus, Rock Church, vær tro! Livets seierkrans venter på deg. Frykt ikke å stå for Jesus på jobb, i din familie, i vennekretsen. Frykt ikke for å dele evangeliet. Jesus er med oss. Og livets seierskrans vente på oss. Amen!

2. Pergamon. Hold ut, for jeg skjuler deg.

13 Jeg vet hvor du bor, der hvor Satan har sin trone. Likevel holder du fast ved mitt navn.
17 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, vil jeg gi av den skjulte manna. Og jeg vil gi ham en hvit stein, og på steinen er det skrevet et nytt navn som ingen kjenner uten den som får det.

I Pergamon, som i Smyrna, som i Notodden, er Satan aktiv. Men Pergamon er hvor Satan har sin trone! Fordi som Smyrna var det flere avgudstempler – men i Pergamon var det faktisk hoved templer til avguder Dionysos (kongenes gud), Asclepius (helbredelsesgud) og templer til Athena og Demeter og hele TRE templer til keiserne! Ikke et trygt sted for en menighet vil man tro!
Men de stod fast! I likhet med Smyrna så var de trofast til døden.

13 Og du har ikke fornektet troen på meg, ikke engang i de dager da Antipas, mitt trofaste vitne, ble slått i hjel i byen deres, der Satan bor.

Antipas er beskrevet som et trofast vitne – den samme beskrivelsen som Jesus brukte om seg selv i 1:5. Antipas fornektet ikke Jesus, og er æret med Jesu navn. Det er stort! Tenk på det om Jesus sa det om deg: «ditt navn, min trofast viten». Å Gud, i din nåde! I din Hellige Ånds kraft la oss stå for deg!

Pergamon er en bra menighet. De stå fast under forfølgelse. De kjempe mot djevelen.
Men, så går alt galt. For da leser vi vers 14-16 Men noe har jeg imot deg: Du har hos deg noen som holder seg til Bileams lære, han som lærte Balak å sette en felle for Israelsfolket, så de spiste avgudsoffer og drev hor. 15 Så har du også noen hos deg av samme slag, de som holder seg til nikolaittenes lære. 16 Vend om! Ellers kommer jeg snart til deg og vil kjempe mot dem med sverdet som går ut av min munn.

De kjempet mot de ytre fiender, men voktet ikke hjertene sine.

Som kristne har vi tre fiender: verden, djevelen og våre egne syndige hjerter. «Lysten av hjertene våre» er en farlig fiende fordi vi er så flink til å lure oss selv. Den er farlige enn verden, farlige enn djevelen. Kirken faller som oftest ikke på grunn av ytre påvirkning, men indre strid, og ved å vandre bort fra Guds ord.
Den Norske Kirke er ikke forfølgt – og har vandret langt bort fra Bibelsk tro. Ikke et ord om synd og omvendelse, om dommedagen og om Jesus som Konge over alle konger fra biskopene og de fleste prester i dnk. Vi må være våken! Den største faren – vår farligste fienden - ligger inne i oss.

Pergamon holdt på å bli vraket av dette. De tilber avguder og de godtar de som tilber avguder. De (v14) spiste avgudsoffer og drev hor.

Men det er vel ikke oss? Vi ler jo av usofistikerte folk som bøyer seg ned foran avguder, idoler, av stein og tre. Hvem driver med avgudsoffer i Norge i det 21st århundre?
Du gjør det. Og jeg gjør det.

For selv om de er ikke fysisk, så bøyer vi oss ned foran idoler, avguder som penger, sex, makt, suksess, stoff, politikk, opplevelser, alt for det gode livet. Vi ofre mye fordi vi tror at der får vi glede, hvis jeg jager det så blir jeg fornøyd, komplett, lykkelig.

Her er noe spørsmål som kan avdekke avguder i våre liv, avdekke lystene våre, hjertene våre:

Hvilke dagdrømmer har du? Hva fyller drømmene dine? Jesus. Eller lotto?
Hva bruker du pengene dine på? Er det en glede å gi bort penger, å investere i evig belønning? Eller vil du helst holde tilbake?
Hva er ditt forhold til sex? Hvis du er gift, tror du på Guds ord at sex er viktig for forholdet ditt, og du ha sex ofte, mye? Eller, æh, Gud vet ikke helt hva han snakke om?
Og hvis du ikke er gift? Sier du «jeg vil høre på Jesu ord», eller sier du «kom igjen, det er 21. århundre, Gud kan ikke mene at sex er bare for ekteskap»? Kristen seksuell etikk er ganske lett. Gift? Mye sex. Ofte. Ikke gift? Ikke røre ved dem! Ikke se på dem med lyst!

Hva er det du er uenig med Gud om? Hvor er det du har "problemer med Gud"? Vi kan ikke bare si «spille ingen rolle». Vi må jobbe med saken inntil vi bøye kne.

For hva slags Gud tilbe jeg? Bibelens Gud! Eller liker vil jeg klippe og lime «min» Gud sammen?
Den farligste er å lage et idol av Gud. Ikke den sanne Gud, men Gud vi har skapt i vårt eget bilde.

Vi må tar Guds Ord på alvor! Kommer tilbake igjen og igjen og la våre synder blir avdekket, åpenbarte! Og da vend om… og få tilgivelse.

Når vi løper vekk fra Guds Ord og jager etter noe annet – det er avgudsdyrkelse. Når vi la noen annet ta hans plass: avgudsdyrkelse. Det felte Israelittene i Bileam og Balaks tider, og det holdt på å kvele menigheten i Pergamon – og det er en like stor trussel for oss.

En ting jeg har lagt merke til her i Norge, som jeg har ikke opplevd andre steder, er en oppfatning at hvis du har falt i synd, da er løpet kjørt. Da er du på nivå 2 av kristendom og av samfunnet.

Kanskje det har noe med vår sosialistisk samfunn å gjøre, som er ganske nådeløs mot de som ikke oppfører seg riktig. Men slik er ikke Gud! Og det må vi huske.

For eksempel hvis du har brukt stoff, eller du drikke deg full regelmessig – så blir du stemplet med det. Slik er du. Og slik skal du bli. Og det er farlig hvis du tror på det at du ikke ha noe annet valg. «Slik er jeg, jeg må bare ta meg en pils til, jeg har ikke noe valg.» Tull! I Jesus er det alltid håp.

Jeg har hørt folk sier at «jeg er ikke jomfru lenge, da er løpet kjørt for meg.» Liksom nå er de skitten gods og nå spiller det ingen rolle hva de gjør med kroppen sin.

Kanskje du føler noe lignende? «Jeg er for skitten, gjort for mye galt. Jeg få nøye meg ved å være litt på utsiden. Jeg er fornøyd med det å være en annen klasse kristen.»
Høres ydmyk ut, nesten bra – og det er løgn fra Satan! Det er ingen klasse to kristen! Vi er alle like, alle i Kristus. Og Kristus Jesus sier vend om! Du tilhører meg.

Hva sier han til menigheten i Pergamon: 16 Vend om! Ellers kommer jeg snart til deg og vil kjempe mot dem med sverdet som går ut av min munn. 17 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, vil jeg gi av den skjulte manna. Og jeg vil gi ham en hvit stein, og på steinen er det skrevet et nytt navn som ingen kjenner uten den som får det.

Det er en sjanse for oss! Hver gang en ny sjanse. Vend om til ham. Vi trenger ikke å kjempe mot vår synd alene. Vi kan ikke. Det er derfor Jesus kom! Hallo! Han døde for oss for å knuse vår synd – og ble levende, sto opp fra de døde, for å være med oss i vår kamp.
Ja det er umulig for deg å slutte å drikke, slutte å bruke stoff, slutte å se på porno, slutte å drive hor, slutte å vær grådig, slutte å være utro, slutte å <hva det er du sliter med> – umulig for deg, jeg – men ikke for deg pluss Jesus. Halleluja, vi er ikke alene. Ikke hør på Satans løgn. Vi trenger ikke lenger å tilbe avguder. La oss vend om, og stå fast som Antipas, og la livene våre vitner om Jesus og hans uendelig nåde.

Dette er kjempe viktig. Vi har allerede opplevd en i menigheten som er blitt knust av å prøve å kjempe mot hans egne lyster alene, uten Jesus. Han turte ikke å vende om, kunne ikke tro at Jesus ville fortsatt tilgi ham, og nå vandre lengre og lengre bort og blir mer og mer såret. Dette er viktig!

Vi er skapt til å tilbe Gud – og bare ham. Hvis du oppdager at du dyrker avguder: knus dem. Få dem opp, ut av hjertet ditt. Og viktigst av alt, erstatt dem med Jesus. Tilbe Jesus der du tilba sex, pornografi, makt, penger, familie, suksess. Tilbe Jesus. For han kan gi oss et nytt navn – ny identitet. Han kan gi oss åndelig mat – den skjulte manna. Han vil vokte over oss og beskytte oss fra alt ond.

Pergamon: Hold ut, for jeg skjuler deg.

Smyrna: Livets seierskrans venter på deg. Vær tro!

Amen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar