søndag 7. mai 2017

Åpenbaring 2:1-7 Hør!

Åpenbaring 2:1-7

Lytt til MP3

Hvem er Jesus?

Hva slags bilde har du av ham?

Og hvordan forholde du deg til det han sier? Til hans ord, Bibelen?

Er det Guds Ord, Sannheten fra Himmelen, som du stoler 100% på. Eller er det litt som Guds anbefalinger, Guds «kanskje du burde gjør det her hvis du vil»?

I dag få vi et syn på Jesus som kanskje utfordrer det vi har fra før! I dag ser vi Jesus som han er – allmektig Gud i all hans herlighet, konge over alle konger! Stor, mektig, fryktelig! Og han snakke til hans menigheter.

Hvis Jesus dukket opp nå, hva tror du han ville ha sagt til oss? Ville han roser oss for vår trofasthet? Dømme oss for utroskap? Si «det er ingen forskjell mellom deres liv og de som er ikke kristen»? Eller vil han si «dere har holdt ut, og forkynner det sanne budskapet, og elske meg og elske de rundt dere»?

Hva ville Jesus si til oss? Hva synes du Jesus ville si til deg?

1. Hvem snakker? Jesus, den allmektige!

2. Jesus sier «ikke forlate din første kjærlighet»

1. Hvem snakker? Jesus, den allmektige!

Jesus taler nå til de sju menigheter. Tall i Åpenbaring er symbolsk. Sju betyr fullkommenhet, og helhet. Derfor taler Jesus til hele kirkesamfunnet. Og det er interessant å lese hvordan Jesus beskriver seg selv til hver av menigheten. Innledningen til Jesu budskap, Jesu befaling til hver av menighetene minne oss på hvem det er som snakke til oss. Og det er oppsiktsvekkende!

2:1 Skriv til engelen for menigheten i Efesos: Dette sier han som holder de sju stjernene i sin høyre hånd, han som går omkring blant de sju lysestakene av gull:

8 Skriv til engelen for menigheten i Smyrna: Dette sier den første og den siste, han som var død og er blitt levende:

12 Skriv til engelen for menigheten i Pergamon: Dette sier han som har det skarpe, tveeggede sverd:

18 Skriv til engelen for menigheten i Tyatira: Dette sier Guds Sønn, han som har øyne som flammende ild og føtter som bronse:

3:1 Skriv til engelen for menigheten i Sardes: Dette sier han som har de sju Guds ånder og de sju stjerner:

7 Skriv til engelen for menigheten i Filadelfia: Dette sier Den hellige og sannferdige, han som har Davids nøkkel, han som åpner så ingen kan stenge, og stenger så ingen kan åpne

14 Skriv til engelen for menigheten i Laodikea: Dette sier han som er Amen, det trofaste og sannferdige vitnet, opphavet til alt som Gud har skapt:

Når vi åpne Bibelen er vi klar over hvem som prater til oss? Hvem som taler? Det er ikke en hvem som helst! Det er Gud selv. Jesus Kristus i al hans herlighet, full av makt og brennende lys og suverenitet. For en mektig skikkelse!

Vi trenger å bli minnet på hvem han er. Vi må huske hvem Jesus er. Ja, han er vår venn. Ja, han er vår frelser. Men han er også vår Gud, vår Mester, vår Konge, vår sjef.

Det er derfor når vi leser sånne skrifter at det er noe i oss som prøve å ufarliggjøre Gud. Som prøve å dempe litt ned: «ja men det var bare noe Johannes så, du kan ikke bare stole på hans syn». Vi prøver alltid å begrense Gud, å sette han i en boks. Fordi vi egentlig har ikke så mye lyst til å gjøre det som Gud sier men vil heller gjør det VI vil! Og det er synd,. Det i naturen som vil vri oss vekk fra Gud.

Kan vi ikke stole på Johannes? Han var jo en av Jesu disiplene. Og Jesus sa han vil gi dem den Hellige Ånd slik at de husker alt han sa, og at Ånden skulle veilede dem videre. Og Jesus sto opp fra de døde! Der ser vi litt av hans kraft. Når han gikk på jorden så viste han oss at han hadde allmakt over naturen, over ånder, over sykdom, og til og med over døden. Noe glimt av den Allmektige som kom som tjener.

Og vi har alle opplevd Guds kraft i våre liv. Når vi ble frelst – enten som Pang! Gud fikk tak i meg, eller oi! sakte men sikkert er jeg blitt kristen og nå er jeg troende – hvordan endte jeg opp hit. Vi har opplevd dramatiske bønnesvar bare i denne menigheten. Isabella som ble helbredet, Christophe og Nyota som fikk barna sine tilbake, Jerusalems bror som ble løslatt fra fengsel, Ahmed som fikk kontakt med hans familie, og ikke minst folk som blir frelst og døpt – og at vi er fortsatt her, en menighet som eksistere og som elske Gud og elske hverandre. Vi kom fra ingenting og Jesus, som bærer oss i hans høyre hånd, har bygd oss opp steg for steg og beskyttet og velsignet oss. Hans trofasthet og hans makt er uunngåelig.

Vi vil avfeie Johannes visjon ikke fordi vi tror det ikke er sant men fordi vår menneskenatur vil ikke at det er sant. Vi vil heller late som, enn tror. Det er derfor det er så vanskelig å dele evangeliet. Fordi folk vil ikke tror på det. De har ikke lyst. Jeg har ikke lyst, og jeg har den Hellige Ånd!

Men vet du hva. Folk vil ikke tro – men Jesus er allmektig. Og han kan endre deres hjerte på samme måten som han endret våre hjerte. Han er den allmektige.

Fordi Jesus 2:1 holder de sju stjernene i sin høyre hånd, han som går omkring blant de sju lysestakene av gull og 3:1 han som har de sju Guds ånder og de sju stjerner han er med oss. Jesus går iblant oss nå, nå vi er samlet, og han er med oss når vi er ut i verden. Hans Hellige Ånd er med oss! Vi tilhører ham. Vi er hans menighet. Vi trenger ikke å frykte. Han er med oss.

Han er 2:8 den første og den siste – han er Gud selv, han som har kontroll over alt, og vil avslutte alt og. Dommedagen. Hvor alle må stå foran Dommeren Jesus og stå ansvarlig for det vi har gjort og hvordan vi har behandlet ham. Men, v8 fortsetter han som var død og er blitt levende – han er dommeren men også frelseren. Han døde i vår plass for våre synder slik at vi kan stå i dommen. Hvis vi tror på Jesus og adlyde ham så har vi fått hans rettferdighet og han har tatt våre synder.

2:12 han som har det skarpe, tveeggede sverd – hans ord er levende, mektig, livgivende for oss- og kan skjære gjennom vår forsvar, alle de barriere vi setter opp for å ikke tro – det kan Guds Ord, ord fra Jesu munn, bare skjære gjennom. Det er makt her. Husk det når du deler troen – prøv å kommer til Bibelen så fort som mulig, for det er der kraften ligger.

For han som snakker er 2:18 han som har øyne som flammende ild og føtter som bronse, 3:7 Den hellige og sannferdige, han som har Davids nøkkel (han er Kongen av Israel), han som åpner så ingen kan stenge, og stenger så ingen kan åpne (døden, og evig liv).

Han er3:14 Amen, det trofaste og sannferdige vitnet, opphavet til alt som Gud har skapt.
Han er vår Gud!

Hvem er det som snakker. Gud selv, den allmektige. Vår Jesus, vår frelser, som er med oss i alt det vi gjør. La oss tjene han med frimodighet og glede, og sprer budskapet om ham overalt. Ber for muligheter, og ta disse muligheter å dele evangeliet. Inviter folk hit! Til Ett liv. Og bruk Uncover selv. Si vil du oppdage selv hvem Jesus er? Trenger ikke bare å høre på det jeg sier – oppdag selv.

Ok. Så det er Jesus som snakke til menighetene. Kong Jesus. Og hva sier han. Vi skal ta to i dag: Efesos og Smyrna.

2. Jesus sier «ikke forlate din første kjærlighet»

4 Men dette har jeg imot deg: Du har forlatt din første kjærlighet. 5 Tenk på hvor du sto før du falt. Vend om og gjør de gjerninger du gjorde før!

Efesos er et eksempel på ortodoxi uten ortopraxi. Ortodoxi er «Rett lære» og ortopraxi er «rette gjerninger». Eller de har sannhet (ortodoxi) uten kjærlighet (ortopraxi). De elsker å vite det riktige om Gud, men elsker ikke ham – og det vise seg i hvordan de behandler andre mennesker.

De er lett å bli stolt av «alt jeg vite om Gud» og «jeg vet mer enn dere» særlig når du er i menighet som denne, hvor vi legger (helt riktig) stor vekt på Guds ord. Men hvis vi bare høre på det og er ikke lydig mot det vi høre… kjærlighet er nøkkelen. Kjærlighet som kommer fra et hjerte knust av Guds kjærlighet. For hvis vi huske evangeliet, da er det ikke rom for hovmod, for arroganse. Da er det er overflod av takknemlighet og kjærlighet. For vi vet at vi som alle andre er syndere. At vi er ikke feilfrie. Vi vet at vi fortjener dom, vi vet at vi har gjort, tenkt og sagt så mye feil – og at Gud møter oss med nåde kjærlighet og tilgivelse, at han sier du er min barn. Og så møte vi andre med de samme nåde, med det samme åpen blikk, med det samme hjerte og kjærlighet.

Hvis du virkelig er ortodox, hvis du er en bibelekspert – så vil det vise seg i livet ditt. Hvis ikke så er Jesu ord for deg «Vend om og gjør de gjerninger du gjorde før! Ellers kommer jeg til deg og tar lysestaken din bort – hvis du ikke vender om.»

Det er et varsel for oss. Ikke full av hovmod, men full av beundring og kjærlighet for Kristus.

Min far var på en konferanse for mange år siden hvor Becky Manly-Pippert (hun som skrev Uncover) talte. Og hun stilte spørsmålet: «Elske du Jesus?»
Og min far ble satt ut. Han sa til Gud «du vet hvor mye jeg gjør for deg» - men det å si «jeg er glad i deg, jeg elsker deg Kristus»… det sleit han med.

Det er lett å bli opptatt med ting, religiøse handlinger, og glemme vår første kjærlighet. Kristus. Vår bror, vår frelser. Kan du si til ham «jeg elsker deg!» Hvis ikke, hvorfor? Har du glemt hans nåde?

Ikke forlate din første kjærlighet. Husk hvem han er! Den almegitge. Han som går blant de sju lysestakene og holder de sju stjerne i hans hånd. Og husk at fra munnen hans kommer et skarpt, tveegget sverd. Ordet hans er mektig. Vi må huske hvem han er, og elske ham. Og vi høre på det han sier.

For selv om Jesus refse Efeserne for manglende kjærlighet, roser han dem fordi de har holdt ut med rett lære: 2 Jeg vet om dine gjerninger, ditt strev og din utholdenhet. Jeg vet også at du ikke kan tåle de onde. Du har prøvet dem som kaller seg apostler, men ikke er det, og du har funnet at de er løgnere. 3 Du har holdt ut, du har tålt mye for mitt navns skyld og ikke gått trett.

De har prøvd de som kaller seg apostlene. Vi må prøve det folk sier. Og det er to tester: en, sammenligne det med Bibelen. Les opp versene i kontekst – og jo mer bibelkunnskap du har, jo lettere blir det for deg å avsløre djevelens løgn.
Jeg huske at Ahmed fikk besøk av to Jehovas Vitne en dag. Han hadde vært litt under ett år i menigheten, og han sa «du, det var noe som ikke stemte helt med det de sa». Han visste ikke hva det var, men han visste at det var feil, at det stemte ikke med Bibelens budskap.

Kjenn Bibelen godt, sjekke konteksten på alt folk sier, særlig de på TV, lytte med åpen Bibel. Det er derfor vi gjør det her og i Bibelgruppene. Det er god trening! Forresten, hvis du trenger ikke å slå opp i Bibelen en gang når du høre på noen, vær veldig skeptisk!

Det var første prøven: sammenlign det de sier med Bibelen. Den andre prøven er: se på livet deres.

Stemme livet sitt med det di sier? Jeg leste stadig de store ”evangelister” i USA som skiller seg, blir saksøkt av forlaget sitt, og blir undersøkt av skatteetaten for bedrageri. Slik skal det ikke være, og ifølge 1 Tim 3 skulle de ikke være en eldste – en pastor lenge. Hvordan da bør vi forholde oss til det de sier?

Det er derfor den lokale menighet er så viktig. Ja, vi er kanskje ikke like flink som de «store», vi er ikke like flashy, vi lager ikke show – men du kjenne oss. Du vet hvem vi er og hvordan vi lever. Du ser at vi sliter og faller men streve etter å lever etter Guds Ord. Du ser at vi er i samme båt og det er oppmuntrende. Vi står sammen. Holdt ut.

Når du høre noe, teste det med: er det fra Bibelen? Leve han slik?

Det er Jesu budskap til Efeserne, og til oss i dag. Test det du høre. Hold ut i kjærlighet. De nikolaittene i v6 er et eksempel på vranglære som da føre til onde gjerninger. De dukker opp igjen i v14 og 15 og de var trolig folk som blandet kristendom med seksuelle synd. Og det er en fare for oss i dag, at vi bare godtar det vårt samfunn sier. Sex – spille igjen rolle. Vær fri! Ja, men den «frihet» har en vanvittig prislapp. Seksuelle sykdommer, utroskap, et ukultur hvor folk er sammen, da går fra hverandre, sammen med en annen, slå opp og barn som blir et kasteball i midten. Og alle er dypt såret, skadet av å gi seg selv til en annen – for å da bli Det er ikke noe frihet jeg vil ha. Heller hør på Jesu ord, og gi deg selv bare til en som elske deg og holde fast til dem i ekteskap og oppleve sex som en glede. Hate de nikolaittenes lære og gjerninger, for det de tilby er ikke noe verdt sammenlignet med Jesu ord.

Forresten, hvis du kjenne ikke til kristen seksuell moral er det slik: Er du gift med personen, ha sex med dem, masse sex, så mye som mulig. Hvis du ikke er gift, ikke røre ved dem en gang. Ganske lett og rett fram, og vet du hva – det fungere!

Er det verdt det, da. Er det verdt det å høre på Jesus? Er det verdt det å gå i Bibelgruppe hver onsdag? Får vi belønning for å gå hver søndag i gudstjeneste – kanskje to ganger? Er det verdt det å ta tid til å tenke gjennom hvem vi lytter til og hva de sier og hvordan de lever? Er det godt å vokte våre liv å si «jeg elske deg Jesus» og bevise det i gleden vi har å høre hans ord og vise kjærlighet og omsorg og dele ordet til de vi er sammen med.

JA!

7 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, vil jeg la spise av livets tre, som er i Guds paradis.

Litt av en motivasjon! Søk Guds Ord der det finnes. Jag etter gode lærere. Og gjør det som ordet sier. Elsk Gud. Elsk din neste. Og hvis du gjør det så er det tydelig at den Hellige Ånd bor i deg og du kommer til å seire og spise av livets tre i paradis.

«Å jeg gidde ikke å gå i bibelgruppe i dag…. Livets tre! Paradis!» Opp og ut!

Folkens, la oss ikke tillate våre hjerte å bli kalde. At vi glemmer hvem Jesus er. At vi glemmer hvor stort hans nåde er. At vi la kristendom bli bare en tom intellektuell greie. Å Jesu, fyll våre hjerte med din kjærlighet, la oss beundre deg. La oss forelske oss i deg. For du er full av nåde. For du døde for oss. For du har tatt vekk våre synder og elsker oss med en så stor kjærlighet. Vi priser deg og ære deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar