søndag 26. juni 2016

Bibellærers dag 3.

16:00-16:30

Vi har lært: Vi må LYTTE til Guds Ord før vi formidle Guds Ord
Kontekst: Hvem, Hva, Hvordan, Hvorfor her, Hva med Jesus.
Struktur. Bindingsord. Bombardere med spørsmål.
Guds Ord er bært av pusten: den Hellige Ånd som gjør det levende.
Og den Hellige Ånd som talte gjennom apostlene – levende ord.

Hvordan lede en gruppe. Viktigst er hvem som leder.

Hva sier Bibelen? 1 Tim 3

Kontekst?
Hvem? Apostelen Paulus skriver til Timoteus (han var det vi ville kalt biskopen i dag)
Hva? Paulus legge fram hvordan man leder en menighet, og i denne kapittel, hvem skal leder en menighet. Og det er de som hører og adlyde Guds Ord. Og du ser det i livet deres – de lever en gudfryktig liv.
Det å værer kristen leder handler om karakter – hvem du er – ikke ferdigheter – det du kan gjør. Hvis du føler det totalt ubrukelig og ikke i stand til den rollen du har – bra! Som Jakob 3:1 viser til dette er noe fryktelig og viktig vi går inn i, og vi trenger Guds hjelp. Mer om dette i neste time.

Hvordan? I et brev til Timoteus personlig, men som er tydeligvis skrevet for å bli høylest i alle samlinger slik at menigheten også skal vite hva slags ledere de skal har og det de bør gjør.

Hvorfor her? Etter korset og oppstandelsen, etter pinse, kirken er etablert. Men hvordan organiseres og hvordan går vi fram. Veldig nær oss.

Hva med Jesus? Hans kirke

Å ville tjene er verdifull.
Eneste kompentanse eller ferdighet er ”dyktig å undervise”. Hvorfor? Fordi uten Guds Ord er ikke en kirke en kirke – se v15
Alt annet er kristen karakter.

Det kristne ledere trenger er ikke bedre teknikker eller lederskapskurs. Kristne leder trenger å være så fylt av Guds Ord – så mye i Guds Ord - at de begynne å tenke som Gud tenker. Slik at VI begynner å se folk med Guds øyne, at vi ser verden slik han ser verden at vi møte folk slik han møte folk.
Vi må først bli forvandlet av Ånden som tale til oss gjennom Ordet, før vi kan da tjener andre.

Det er alt for mange ”pastorer” ”prester” eller ”lærere” som skade evangeliet stort fordi de har ikke FØRST ydmyket seg foran Herren og tillot Ham å utfordre dem, og endre dem og forvandlet dem.

I Guds nåde, la oss fylles av hans ord, at vi skal så høyt elske Jesus at vi blir mer og mer ham lik!

Tre prinsipper i å lede en bibelgruppe.

· Vis, ikke forteller. Målet med bibelgruppe er at folk skal få verktøy: de skal lære å lese Bibelen for seg selv. Ikke informasjon. Da blir de avhengig av deg i stedet for Jesus og Ånden.

· Vær tålmodig. La folk sliter litt, jobbe med teksten. Grubler over ting. Kan gå hjem med ”feil” forståelse. Det er Guds Ord som kan irettesette dem. Det er Åndens jobb, ikke din. J

· Spør ”hvor finner du det i teksten”. Vår svar må kommer fra teksten – det er Guds Ord og Hans ideer som gjelder – hans tanker - ikke våres! Folk skjønner fort hvor autoriteten ligger: ikke hos dem, ikke hos deg, men hos Gud gjennom hans ord.

Noen praktiske tips:

· Sitt hvor du kan se alle og hvor alle kan se deg og hverandre. Sitt ved siden av pratsomme folk, og mot stille folk (øyekontakt)

· Må være nok lys slik at folk kan lese teksten. Og penn papir osv. Nok stoler

· Gjør det enkelt for alle til å svare. Fortell de som snakke mye til å ti stille. Spør stille folk direkte enkel spørsmål. Vær oppmuntrende selv med feil svar for stille folk eller ny folk
Ikke si "haha, din idiot, du tar feil" si "God kommentar! Kan vi finne noen bevis på det i teksten." Eller ”Ja! Det er ofte hvordan vi tenker, ikke sant? Vi blir tatt av dette hver gang når Bibelen tar det opp. La oss igjen se på hva det faktisk står".

· Vær rask til å si "jeg vet ikke". Ordet er autoriteten, ikke du.

· Vær forbered! Du må ha gått grundig gjennom teksten først. Men bruk ikke mer enn to timer – helst en. Det kan tar helt av!

· Prøv å holde deg innenfor rammen av boken du underviser. Begrens henvisning til andre skriftene (fordi da blir alt bare det samme. Miste ”smaken” på enkelte bøker). Og du kan gå glipp av viktige ting hvis du ”balansere” en tekst med en annen. La teksten prate for seg selv.

· Ikke gi svar. La dem finner ut svaret selv.

· BE! Uten Gud kan vi ikke gjør noe som helst. Ber for din gruppe. Ber for de som ikke kommer. Ber for deg selv. Ber!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar