søndag 26. juni 2016

Bibellærers dag 2.

14:45-15:30

Vi har lært: Vi må LYTTE til Guds Ord før vi formidle Guds Ord
Kontekst: Hvem, Hva, Hvordan, Hvorfor her, Hva med Jesus.

Litt ekstra påfyll på hvor viktig Bibelen er, og hvordan Ånden kobles inn.

1 Mosebok 1:1-3 I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. Jorden var øde og tom, mørke lå over dypet, og Guds ånd svevde over vannet. Da sa Gud: «Det skal bli lys!» Og det ble lys.

Kontekst? Begynnelsen! Introduserer Gud.
Hvem? Gud
Hva? Skapelsen
Hvordan? Poetisk overblikk som forteller oss om Gud og hans karakter.
Hvorfor her? Begynnelsen er et godt sted å begynne
Hva med Jesus? Treenig Gud. Gud (faderen), Ånden, og han snakke til noen. Jesus. NT sier at alt var skapt av Jesus Kol 1:16 Alt er skapt ved Ham og til Ham.

Hva skjer når Gud prater? Det som han sa!
Hvor er Ånden i dette bildet? Til stede!
Visste du at det Hebraiske ordet for Ånden her er ruach, som betyr bokstavelig ”pusten”? Ånden er Guds pust.
Derfor bærer Ånden ordet.

Nå tenker vi litt dypt: Hvor da er Ånden når vi lese skriftene? Med oss!

Og NT hjelper oss å bli sikre at vi er på riktig spor. 1 Kor 2:10-12 det har Gud åpenbart for oss ved sin Ånd. For Ånden utforsker alle ting, også dybdene i Gud. Hvem andre enn menneskets egen ånd vet hva som bor i et menneske? Slik vet heller ingen annen enn Guds Ånd hva som bor i Gud. Vi har ikke fått verdens ånd, men den Ånd som er fra Gud, for at vi skal forstå hva Gud i sin nåde har gitt oss.

Uten Ånden kan vi ikke forstå Guds Ånd. Det er derfor en kan være professor i Bibelen men ikke være en kristen. Misforstå hele greie. Biblene er jo levende ord, ikke bare en bok, men uten Ånden kan vi ikke forstå dette.

Det er derfor vi ba når vi startet! Uten Ham, forstå vi ingenting. Han bærer Guds Ord og gjør denne boken – som er bare en bok - til levende ord som holde oss i livet.

Vi lever av Guds Ord. Det samme Ord som skapet verden og holde det gående. Ordet kommer via Ånden. Han er Guds pust som bærer Ordet til oss.

Den er jo nesten litt logisk. Gud er vår Far, vår herre, vår mester og vi vil høre hans stemme, vi vil adlyde han, og vi vil bli kjent med ham. Og det skjer når han snakke til oss. Han forteller oss om Han selv – hvem han er, hva han har gjort i fortiden, og hva han gjør nå, og det han kommer til å gjøre i framtiden.

Og ALT DETTE finns i Bibelen. Ingen andre steder. Det er her vi hører Åndens stemme.

Nå skal vi øve på våre leseferdigheter og få litt teologisk tyngde samtidig. Hva er evangeliet, og hvorfor kan vi stole på bibelen?
Hvis vi har tid skal vi ser på bibelsk profeti.

Hva er evangeliet? (noen forslag)
John 3:16 OG 18 (slå opp). Syndere under Guds dom – men Guds Sønn, Jesus Kristus, har byttet plass med oss på korset slik at vi syndere kan bli tilgitt og få evig liv med Gud og leve for hans ære og ikke vårt. (synd, dom, tilgivelse, korset, evig liv)

Rom 1:16-18 (Bibelen Guds Ord) For jeg skammer meg ikke over Kristi evangelium, for det er Guds kraft til frelse for hver den som tror, for jøde først og så for greker.
For i evangeliet blir Guds rettferdighet åpenbart av tro til tro, som det står skrevet: Den som er rettferdig av tro, skal leve.
For Guds vrede blir åpenbart fra himmelen over all ugudelighet og all urettferdighet hos menneskene, de som undertrykker sannheten i urettferdighet.
(2011 har utelatt ”FOR” i v18. Fy!)

Hvem? Paulus til menighet i Roma.
Hva? Legge fram og forsvare evangeliet og spørre dem om hjelp til hans misjonsreise til Spania
Hvordan? Skrive et langt brev hvor han bygger opp evangeliets grunnlag steg for steg
Hvorfor her (Hvor)? Etter Kristi oppstandelse. Kirkens epoke.
Hva med Jesus? Han er overalt.

Hvorfor kalle ham det ”Kristi evangeliet”? Rom 1:1-3

Se opp for bindingsord!! FOR. Hva betyr ”for”? Svaret på forrige versets spørsmål! Vi har en ”for” i v16 – da må vi lese vers 15. Han vil preke.
Hvorfor vil han preke? V16.
Hvorfor er evangeliet Guds kraft til frelse? V17 det er av nåde! Rettferdighet IKKE av å streve, offer, eller noe annet. Av tro. Å stole på noe.
Hvorfor må Guds rettferdighet kommer ved tro? V18 Fordi vi er syndere under Guds vrede.

Se du hvor viktig sånne bindingsord er? Se opp for dem. Sett ring rundt dem i Bibelen.
Se også gjentatte ord – som rettferdighet. Gi deg tegn på tema.

Det vi gjør nå er bare en liten fordypning på det vi gjør i Bibelgruppene. Spørsmålstegn er Hva Hvem Hvordan Hvorfor her og Hva med Jesus. Lyspære kommer fra svar på de spørsmål.

Det å lese Bibelen er ikke vanskelig. Sette av tid til å tenke og spørre masse spørsmål Question bombardment. Du ”bombe” teksten med en masse spørsmål. Hvorfor skrev han sånn. Hvorfor satt han tekstbiten der. Osv. Struktur er viktig. Ikke tilfeldig hvordan historier er satt sammen. Spør hvorfor.

Jeg skal viser deg en kjent eksempel på hvordan struktur hjelpe oss å forstå dypere poenget. Markus 8:22-26 hvor Jesus helbreder en blind mann – og denne historien er ”tilfeldigvis” satt inn i en tekstbit som handler om disiplene. Slå den opp 8:21-29. Disiplene forstå ikke. De ser Jesus men uklart. De vet det er noe med ham, men vet ikke hva. Da åpne Jesus øynene på en blind man – som merkelig nok ikke se med det første som i alle de andre mirakler. Hmm. Hvorfor? Hvorfor er det to steg her og ingen andre steder. Hvorfor har Markus plassert den her? For å vise at forståelsen som Peter og de andre oppnå er en underverk av Jesus. Han måtte åpne forstanden – åndelig øynene på dem. Du er Messias! Er en mirakel.

Ok. Vi fortsetter med Jesus og apostlene, for å vise hvor viktig ”hvem” spørmål er, og vite hvorfor vi kan stole på det nye testament.

John 14:26 Men Talsmannen, Den hellige ånd, som Far skal sende i mitt navn, skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere.

Hva? Jesus forteller dem at han skal dø – han forlater dem, men sier at de må vente på den Hellige Ånd. Han forklarer mye av det som kommer til å skje, hvordan vi, kirken, skal overlever, og han ber for oss (kap 15).
Hvorfor her? (Hvor) Natten før Jesus skal dø. Han snakke åpent med disiplene hans.
Hva med Jesus? Han snakker!
Hvordan? Jesus taler
Hvem? Jesus til oss? Nei! Disiplene. Viktig.

Hvordan vet vi at V26 gjelder disiplene, ikke oss? Hellige Ånd skal minne dem om alt JESUS har sagt dem. Det er ikke oss.
Hvordan ta vi dette til oss, da?

TEKST >NEI!> OSS

˅ ˄

DEM > JESUS

Jesus lover at DE skal husker alt han sa til dem ved den Hellige Ånds kraft. Og så kan VI stole på at det de har skrevet er Guds Ord.

Hvis vi misforstå så sitte vi og vente på ord fra Gud. Hvis vi forstå ”hvem” så vet vi at vi har Guds Ord foran oss. Som Luter sa ”La ham som vil høre Guds røst les Bibelen!”

Kontekst-sjekk? John 16:13-15 Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og gjøre kjent for dere det som skal komme. Han skal herliggjøre meg, for han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere. Alt det som min Far har, er mitt. Derfor sa jeg at han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere.

(Paulus (ufullbåret foster (1 Kor 15:8): erklært av Peter som ”skriftene” i 2 Pet 3:16))

Oppsummering:

Vi må LYTTE til Guds Ord før vi formidle Guds Ord
Kontekst: Hvem, Hva, Hvordan, Hvorfor her, Hva med Jesus.

Uten Guds Ord dør vi. Uten hans ord kjenner vi ikke ham. Uten hans ord opplever vi ikke Den Hellige Ånd. Uten hans ord er vi naken, ikke utrustet, uforbered for det kristne livet, og sårbar for djevelen.

Les Bibelen! Ordet er livet!

Og husk – bombardere tektsen med spørsmål. Vær obs på bindingsord som for derfor hvorfor osv.
Tenk på struktur. Hvorfor er historiene plassert sånn.

Og husk at dette er den Hellige Ånds ord. Og han er ved siden av deg for å forklare og åpenbare den til deg!

Nå skal vi BE for hverandre. 30 min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar