søndag 18. oktober 2020

Daniel 9. Synd, forbønn, og Jesus.

Daniel 9. Synd, forbønn, og Jesus.

Visste du at det er en som ber for deg nå? Det står en foran nådens trone, og går i forbønn for deg. «Jeg bekjenner at <ditt navn> Daniel har syndet. Han er ikke fullkommen. Men kjære Far, han er dekket av mitt blod. Jeg har bevart dem i mitt navn, det navnet du har gitt meg, navnet over alle navn. Han bære mitt navn. Herre, se. Herre, tilgi. For mitt navns skyld»

Han går i forbønn for deg nå. Han står virkelig foran nådens trone, i himmelen, Jesus ved siden av hans far, vår megler, vår advokat, som legge vår sak fram for Gud.

Det er det dagens tekst handler om. En redningsmann. En som kan stå i gapet. En som kan stå mellom Guds rettferdige dom og hans folk. En som kan vinne nåde for folket.

1. Daniel ber på fundamentet av Guds ord

Da 9 I det første året Dareios, sønn av Ahasveros, var konge han var av medisk ætt og var blitt konge over kaldeerriket 2 i det første regjeringsåret hans la jeg, Daniel, merke til i bøkene hvor mange år Jerusalem skulle ligge i ruiner ifølge HERRENS ord til profeten Jeremia. Det var sytti år.

Daniel ble bortført som fange i 605f.kr under Nebukadnesars første angrep. Året er nå 539 f.Kr. Nesten 70år. Tiden er inne! Men nå har de et problem. For Jerusalem er ødelagt. Templet ligger i ruiner. Jødene har ingen konge. Ingen templet. Ingen offersystem. Ingen høyeste prest. Ingen prester foran alteret. Ingen som kan stå foran Gud og tale sin sak. Uten håp i verden.

Bortsett fra Guds løfter. Og folk som Daniel som tro på dem. Derfor bestemme Daniel seg å stå i gapet – han går i forbønn for hans folk. Han bekjenne deres synd foran Gud og han ber for Guds nåde. Fordi han kjenner skriftene.

Og har se vi enda en liten nøkkel til hans trofasthet. Det var ikke tilfeldig at Daniel hadde en usedvanlig ånd som 6:3 sier. Fra kapittel 6 – løvehulen – vet vi at Daniel ba regelmessig. Han brukte tid sammen med Gud. OG de var ikke tomt rop, meningsløse ord, men basert på Guds ord. Han hørte på Gud før han pratet med Gud.

For det er fullt mulig å be masse uten å oppnå noe som helst. Mange som prakker i vei, men kommer ingen vei, fordi de kjenne ikke hans ord. Det snakke til Gud i stedet for å snakke med ham. Daniel, ser vi, høre på det Gud sier. Og så handler. [Daniel la] merke til i bøkene hvor mange år Jerusalem skulle ligge i ruiner ifølge HERRENS ord til profeten Jeremia. Derfor

3 Jeg vendte meg til Herren Gud for å søke ham med bønn og rop om nåde, for å faste i sekk og aske. 4 Jeg ba til HERREN min Gud og bekjente:

Men før vi se på hans bønn, la oss se litt på Jeremia. Hvorfor var Daniel så spent, så ivrig, til å be? På grunn av Guds ord gjennom profeten Jeremia. Jeremia levde på samme tidspunkt, og varslet om Guds dom over Israel før det skjedde. Men sa også at den dommen hadde et sluttpunkt. Bare en livstid – 70 år.

Je 25:11 Hele dette landet skal bli til ruin og ørken, og disse folkeslagene skal gjøre slavearbeid for kongen av Babel i sytti år. 12 Så, når sytti år er gått, vil jeg straffe kongen av Babel og hele folket der for deres synd, sier HERREN, og jeg vil straffe kaldeernes land; jeg gjør det til ørken for alltid.

Men Jeremia hadde også sendt et brev til de som var i eksil – til Daniel og dem. Og bare hør på disse ordene og gjett om ikke Daniel har rettet sitt liv etter dem!

Je 29:4 Så sier HERREN over hærskarene, Israels Gud, til alle som jeg har ført i eksil fra Jerusalem til Babel: 5 Bygg dere hus og bo i dem, plant dere hager og spis frukten!... 7 Dere skal fremme fred for den byen som jeg har ført dere til i eksil, og be til HERREN for den! For når den har fred, har også dere fred.
10 S
å sier HERREN: Når sytti år er gått for Babel, skal jeg se til dere. Da skal jeg oppfylle mitt gode løfte for dere og føre dere tilbake til dette stedet. 11 For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier HERREN, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp. 12 Når dere kaller på meg og kommer for å be til meg, vil jeg høre på dere. 13 Dere skal søke meg, og dere skal finne meg. Når dere søker meg av et helt hjerte, 14 lar jeg dere finne meg, sier HERREN. Så vil jeg vende skjebnen for dere og samle dere fra alle de folkeslag og steder som jeg har drevet dere bort til, sier HERREN. Jeg skal føre dere tilbake til det stedet jeg førte dere bort fra i eksil.

Der se vi v11 som ofte blir misbrukt som en slags allmenn velsignelse at livet ditt vil gå bra. Ganske tullete når man lese det i kontekst – for det er så mye bedre enn det! For den første overraskelsen var at de skulle leve i eksil, i fred med verden rundt. Det var noe nytt for jødene – for de skulle ikke ha noe med de hedninger å gjøre. Men for oss skjønne vi dette. Ja, vi er i eksil. Ja vi er ikke i vårt lovede land. Vi er ikke sammen med Kristus Jesus. Men vi lever for ham nå, og vi leve i vårt samfunn og gjør det som er godt. Vi tjener andre fordi vi elsker Gud.

Men akkurat som Daniel så ser vi frem til å komme hjem. Det er de tanker som Gud har med oss, de fredstanker og ikke ulykkestanker. For jødene kom jo hjem. Og det vil vi og. I Kristus har vi dere fremtid og håp. Derfor ber vi kom Herre Jesus kom, for når vi ber så høre Gud på oss.

Daniel kjente disse ordene, og derfor ba ham med store frimodighet. Herre, hør! Herre tilgi! Herre, for ditt navns skyld.

Tenk hvor spennende. Hele sitt liv har Daniel levd i eksil. Men nå er tiden inne for Jeremias profeti å gå i oppfyllelse. Så spennende. 70 år har han ventet. «Herre, skal du oppfylle ditt ord nå?» Du kan merke at hele bønnen er fylt med spenning, med håp, med iver.

Lurer på om noen av oss vil se Jesu gjenkomst? Kanskje i dag.

Daniel stolte på Guds ord og ba i lys av hans ord. Det ga hans bønn et stødig og reelt fundament. Det er derfor når vi ber så lese vi også Ordet. Alt for mange bønnemøte som er gørrkjedelig fordi vi bare be for våre behov. Ofte helserelatert. Men Skriften løfte oss opp.
Se på Daniels bønn. Ikke et ord om de som er syke eller Tante Heges stortå som ble skadet! Ikke noe i veien for det, men hallo, ikke bare det! Daniel er fokusert på Herren, på sin nåde, sin karakter, sitt navn. Det er oppløftende å lese det. Så la oss da se på Daniels bønn basert på Guds ord, på Guds løfter.

Og det første han gjør er å bekjenne synd.

2. Daniel bekjenne synd

I dagens tekst går Daniel i forbønn for hans folk, Guds folk. Han bekjenne deres synder. De har v5 syndet, handlet ille, gjort urett, vært trassige og veket bort fra dine bud og dommer. Hvorfor? Fordi 6 Vi har ikke hørt på dine tjenere profetene som talte i ditt navn til kongene våre, stormennene og fedrene og til alt folket i landet.

De hørte ikke på Guds ord. De nektet å bøye seg for Herren. Stolt og stivnakket valgte de sin egen vei – og det førte dem i ruiner. V10 gjentar det : Vi hørte ikke på HERREN vår Gud og fulgte ikke hans lover, som han ga oss ved sine tjenere profetene. 11 Hele Israel brøt din lov, vendte seg bort og hørte ikke på deg. Derfor har den forbannelseseden som er beskrevet i loven til Guds tjener Moses, kommet over oss.

Israel syndet og så, til slutt, ble de kastet ut av lander. Først den nordligste del, Israel, når Assyria kom i 722 f.Kr, og så fulgte sør Israel, kalt Juda, 135 år senere, i 587.

Mot deg, mot deg Herren, har vi syndet. Vi har ikke hørt på deg.

Vi har stått i opprør mot deg som v9 sier. Opprør mot Gud. Jeg går min egen vei. Men hva skjer? Vi skade oss selv. Vi skader de rundt oss. Og vi ødelegge landet vårt. Det var sant for Daniel og hans folk i år 600f.kr. Og det er sant for oss i Norge i 2020. Guds lov er der for vår beskyttelse. For vår glede. For oss å være dem vi var skapt til å være.
Å gjøre opprør mot det som er godt er det dummeste man kan gjøre – men det gjør vi. 7 Din er rettferdigheten, Herre, og vår er skammen.

Du hører angsten, du hører hvor opprørt Daniel er. «Se på det vi har gjort!» v11 Hele Israel brøt din lov, vendte seg bort og hørte ikke på deg. Derfor har den forbannelseseden som er beskrevet i loven til Guds tjener Moses, kommet over oss. For vi har syndet mot ham.

Kunne vi ikke si det om Norge i dag? Hva skjer med oss hvis vi fortsetter å gjør narr av Herren og hans ord?

Hvis vi skulle gjør det som Daniel gjør, som Jesus gjør, og gå i forbønn for Norge - hva slags synder har Norge?

Abort, Samboerskap, Israel??, Palestina?, Grådighet, Konsumerisme, Ikke ta vare på de fattige, Nådeløs samfunn. Gud som irrelevant.

Men Daniel ber ikke egentlig for landet sitt. Han ber for Guds folk. Derfor nevner han Moses. Ikke bare fordi de fikk lover fra Moses – men fordi de inngikk en pakt som Guds folk. Husker dere det fra 2. Mosebok kapittel 24? Hvor Israel sa «Ja , vi tilhører deg Gud, og vi vil hører på og gjøre alt det du sier». Og Gud lovet å være deres Gud. Og senere leser vi om paktens innhold – i 5. Mosebok 28 om velsignelse hvis de hører på Gud og holder hans lover, og om forbannelse hvis de ikke gjøre det. Det er det Daniel snakker om i v13 Etter det som er skrevet i Moseloven, kom all denne ulykken over oss. Men vi prøvde ikke å vinne velvilje for HERREN vår Guds ansikt, vi vendte ikke om fra vår synd og prøvde ikke å forstå din sannhet. 14 Derfor hadde HERREN stadig ulykken for øye og førte den over oss. For HERREN vår Gud er rettferdig i alt han gjør, men vi hørte ikke på ham.

Gud hadde varslet dem. Men de ga blaffen. Akkurat som når man kjører for fort gjennom Mehaia – 60 sonen. Hva skjer hvis man kjører i 70? 75? Bot. Prikker. Loven er rettferdig. Det du gjør setter andre i fare. Loven er rettferdig. Og «ulykken» av bot osv. er en følge av din oppførsel.

Slik var det med Israel. Du er rettferdig, sier Daniel. Men skam tilhører oss. Og vi prøvde ikke en gang å vende om.

Hva med oss da, som Guds folk. Som kirken. Hvis vi da skulle gå i forbønn for oss, kirken i Norge, hva ville vi har sagt? Hva er våre synder?

Ikke lese Bibelen. Redigere evangeliet slik det tilpasse oss. Tolerere synd – særlig heterofil seksuelle synd. Mobbe homofile. Skamme oss over evangeliet. Snakke ikke om synd og derfor redusere evangeliet til et l’Oreal evangeliet «becasue you’re worth it». Du er du og du duger. Nei. Du duger ikke. Men han duger. Et selv-fokusert evangeliet er ikke verdt noe som helst.

Fordi vårt håp, vårt eneste håp, er Herren vår Gud. Hans nåde. Og det er det Daniel be for nå. 15 Og nå, Herre vår Gud, du som førte folket ditt ut av Egypt med sterk hånd og vant deg et navn som består selv i dag, vi har syndet og gjort urett. 16 Herre, du som alltid er rettferdig, vend vreden og harmen bort fra din by Jerusalem, ditt hellige fjell!

Legg merke til at det er hans rettferdighet som både straffe oss, men er også vårt håp! Fordi han har lovet å redde hans folk ut fra eksil. Eksil i Egypt. Eksil i Babylon. Eksil i synd. Daniel så tilbake til utvandringen. Vi ser tilbake til korset og oppstandelsen. For der ble våre synder fjernet. Der tok Jesus oppgjør med vår ondskap og renset oss for all urett. Derfor kan vi og be: 17 Hør nå, vår Gud! Din tjener ber og roper om nåde. La ditt ansikt lyse over din ødelagte helligdom, Herre, for din egen skyld. 18 Min Gud, vend øret hit og hør! Åpne dine øyne og se våre ruiner og byen som ditt navn er nevnt over. For det er ikke i tillit til våre rettferdige gjerninger at vi kommer fram for ditt ansikt med våre rop om nåde, det er i tillit til din store barmhjertighet.
19 H
ør, Herre! Tilgi, Herre! Lytt og grip inn, drøy ikke for din egen skyld, min Gud! For ditt navn er nevnt over byen din og folket ditt.

Amen og Amen. Hør vår bønn Herren. Hør vår bønn. Takk for at du er barmhjertig. Takk for ditt navn Jesus, navnet over alle andre navn. Takk for din nåde. Takk for den frelsen du vant for oss på korset. Takk at vi kan stole på ditt ord at vi i Kristus er nå erklært rettferdig, at vi nå bære ditt navn. Takk at du er trofast mot oss ikke fordi vi er trofast, ikke fordi vi er flink nok til å utføre rettferdige gjerninger (håper vi gjør det uansett men det er ikke basis for vårt håp). Nei vårt håp er dun sikker fordi den hviler på Jesu mesterverk på korset.

Og det er det Gabriel kommer ved stor fart til å si til Daniel. Gled deg, for selv om vanskelig dager ligge framme (kapittel 8), så skal Gud fremdeles holde sine løfter, og den salvede er på vei. Amen!

3. Jesus er den bedre Daniel

24 Sytti uker er bestemt for ditt folk og din hellige by, til å bringe ondskapen til ende, til å gjøre slutt på synden, til å sone skylden og føre fram en evig rettferd, til å stadfeste det profetene så og salve det aller helligste.

Gabriel sier at på et bestemt tidspunkt vil Gud løfter går i oppfyllelse. Ondskap, synd, skyld, vil han gjore slutt på. Alt Daniel ba om. Rettferd vil føres fram. Evig rettferd! Profetenes ord blir stadfestet – Herren holde hans løfter. Hans fredsplaner går i oppfyllelse! Når? Når den aller helligste er salvet.

Den aller helligste var selve «hjerte» i Templet. Det var der Gud bodde. Ingen fikk lov til å gå der inne. Det var hellig. Men nå ligger det i ruiner. Vil Gud være med hans folk? Ja, sier Gabriel. Den aller helligste vil bli salvet.

Daniel tenkte sikkert på at Templet bli gjenreist. Og at Gabriel snakket om det. Men hva snakke Gabriel om? For når ødela Gud ondskapens makt? Når knuste han synd? Når vant han en evig rettferd for alle som tror på ham? På korset.

Og hva se Jesus om templet? «Riv ned dette tempelet, og jeg skal reise det opp igjen på tre dager.» Men det tempelet han talte om, var hans egen kropp. Johannes 2:19 og 22

Hva med alle disse tall? La meg bruke litt tid her på dette for de som er interessert, for vi avslutter der vi startet med hvordan Daniel som går i forbønn er et bilde av hans bønnesvar, Jesus, som går i forbønn for oss.

70 år. Det er et symbolsk tall. 7 er et hellig nummer. Guds nummer. I apokalyptisk litteratur betyr det hellig, komplett, fyldig. Det er også et menneskeliv. Det er 70 år siden Daniel ble bortfort, siden dom på Israel. 70 år var det Jeremia sa var hvor lenge de skulle være i eksil. 70 år. Men Gabriel sier det blir 7 «sytti»-er (70 uker eller 70 7ere) sju sånne sytti år før den salvede kommer.

Tallene er jo symbolsk, men den er nær nok til den historiske tidslinje til at folk har brukt utallige sider i å skrive om sine teorier til å få den til å passe. Og det passe ikke eksakt for disse er jo runde tall. For fra Daniel ble bortført til Kong Cyrus sa at de kunne hjem var jo 66 år, ikke 70. Men hvor gammel er jeg. Jeg er i førtiårene. Nei, du er 44. Ja,. i førtiårene. Det er det vi har her. Ikke en eksakt dato, men en ca. dato som få inn 70 x 7, 7 x 7 x 10 – 7 på det riktige tidspunktet, 7 i tidens fyldig, ganger 10 litt langt fram – så kommer den salvede som v26 vil ryddes av veien og bli borte. Jesus døde på korset et sted mellom 570 og 485 år etter eksilet ble ferdig, litt spørs hvordan du regne ut. (70 x7 er 490 for de som er dårlig i matte)

Etter Jesu død kom forbannelsen over Jerusalem og i år 70 som kom Romerne og angrep byen og ødela Templet og det har aldri blitt gjenreist. For nå er Jesus vår Tempel – det stedet vi møter Gud. v26 Byen og helligdommen skal legges øde av hæren til en fyrste som kommer.

Hva sier Gabriel, og hvordan er det et svar på Daniels bønn? Gud hører. Gud tilgir. Eksilet vil ta slutt. Den salvede - det som vi kaller Messias eller Kristus. Messias er Hebraisk, Kristus er Gresk og det betyr «den salvede» - vil komme på deet riktig tidspunktet. Om cirka 490 år. Gud holder sine løfter. De står fortsatt. Og fordi Jesus kom. Fordi han holder hans løfter. Fordi hans ord er trofast. Så kan Gud hører Daniels bønn og svarer med nåde.

For la oss nå avslutter ved å se på Daniel, og på Jesus. For i dette kapitlet spille Daniel Jesu rolle som stedfortreder, som mellommann, den som går i forbønn for hans folk. Og når vi ser Daniel her, så ser vi en skygge, en skisse, av han som står bak. Når vi se Daniel som faste i sekk og aske som be anstrengt til Gud, så se vi Jesus i Getsemane som be anstrengt for styrke slik at han kan svare på Daniels bønn. For uten Jesu korsfestelse og død er det ingen mulighet for tilgivelse. Hverken for Daniel, for hans folk, eller for oss.

Som Jesus sier til Peter «Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg» (Johannes 13:8)

Jesus ber for oss.

Ro 8:3335 Hvem kan anklage dem Gud har utvalgt? Gud er den som frikjenner. 34 Hvem kan da fordømme? Kristus Jesus er den som døde, ja, mer enn det, han sto opp og sitter ved Guds høyre hånd, og han ber (FORBØNN) for oss. 35 Hvem kan skille oss fra Kristi kjærlighet?

Og Heb 7:24 Men Jesus har et prestedømme som ikke tar slutt, fordi han er og blir til evig tid. 25 Derfor kan han også fullt og helt frelse dem som kommer til Gud ved ham, fordi han alltid lever og går i forbønn for dem.

Daniel visste ikke dette. Men Daniel visste at Gud var trofast og full av nåde mot hans folk. Men vi vet mer enn Daniel. Fordi Jesus står og be for oss så kan vi be med frimodighet, i full visshet at Gud hører oss.

Vi kan også være sikker på at vi er tilgitt. Når djevelen angriper deg og sier «du er ikke verdig til å kalle deg kristen, et guds barn, du synder» så kan du svare «ja, jeg er en synder. Jeg er ike verdig til å kalle meg en kristen, til å være Guds barn. Men det er Jesus. Og han ber for meg. I ham er jeg trygg. I ham har jeg tilgivelse for synder og rette til å kalle meg Guds barn.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar