søndag 19. august 2018

En ting en leder må gjøre for å lykkes (Josva 1 & 3) (s.236)

Josva 1 & 3

Lytt til mp3

«Good morning Mr Hunt». Slik begynner hver oppdrag i Mission: Impossible (Oppdrag: Umulig). «God morgen, herr Hunt, her er din oppdrag, hvis du akseptere det.» Og det alltid noe helt sinnssykt, helt umulig, som han må lykkes med.

Vi vet at Herr Hunts første navn er Ethan – men det kunne godt har vært Josva. «God morgen, Herr sønn av Nun, her er din oppdrag». Duun-duun-dun-dun.

Hvem er Josva? Han var en av bare to av den generasjon som kom ut av Egypt. Så det er der vi er. Året er ca. 1450 før Kristus. Israel er blitt reddet, frelst, ut av slaveriet i Egypt, med store under og plager. De gikk tørrskodd over Rødehavets bunn, kom til Sinaifjellet og der fikk Guds lov. De ble et folk, Guds folk. Og Gud passet på dem i ørkenen med mat hver dag (manna) og vann.

Men de klaget, og når de skulle inn i de lovede landet i tro på Guds beskyttelse og Guds løfter – så sviktet de. De snudde ryggen til Gud, og så tapte et slag, og så måtte de vandrer i ørkenen i 40 år inntil hele den generasjonen hadde død ut. Bortsett fra to. Kaleb, sønn av Jefunne, og Josva, sønn av Nun. For de var de to av tolv spioner som så ikke hvor mektig og stor fienden var, men hvor stor og mektig Gud er! De hadde tro. Men de ble nedstemt av resten – demokrati er ikke alltid like bra – og så… 40 år. Men nå står de igjen på grensen til Kanaan. Alle de gamle er død bortsett fra Kaleb og Josva. Og Josva skal nå prøve å lykkes der Moses snublet!

1. Vær modig og sterk, for Han er med deg

5. Mos 34:912 (s.235) Josva, sønn av Nun, var fylt av visdoms ånd fordi Moses hadde lagt hendene på ham. Israelittene var lydige mot ham og gjorde som HERREN hadde befalt Moses. 10 Aldri igjen sto det fram i Israel en profet som Moses, som HERREN ga seg til kjenne for, ansikt til ansikt. 11 Husk alle de tegn og under HERREN sendte ham for å gjøre i Egypt, med farao og alle hans tjenere og hele hans land. 12 Og husk den sterke hånden og alle de store og skremmende gjerningene som Moses gjorde for øynene på hele Israel.

Og du, Josva, skal ta over etter han Moses. Oi. Kan du forestille deg det? Hvordan Josva følte seg. Å ta over etter Moses. Lede hele Israel! Litt av en oppgave.

En overgang fra en leder til en annen er alltid en prøvelse. Det er vanskelig. Når du får en ny lærer på skolen eller ny sjef på jobb. «De gjør ikke det på samme måte». Eller du må ta over i en stilling og du ser at folk er skeptiske. Du hører de brummer. Misnøye.
Og det blir enda verre når du må prøve å fylle skoene på en som var så stor, så godt elsket, som Moses! Og ikke bare det, Gud var med ham. Noen ganger føler som de vi tok over for var supermennesker som kunne gjøre fordi folk snakke å høyt om dem. Men for Josva var det faktisk sant!

Moses hadde ledet Israel ut av slaveriet i Egypt med store under. Rødehavet åpnet foran dem på vei ut når Moses løftet opp staven sin. Og Moses var Guds munn, Guds talsmann. Han kom ned fra Sinaifjellet med loven. Guds lov!

Du, Josva, du må ta over etter Moses. Herre min hatt!

Men dette er også et ganske stor prøve for Israel. Hva skjer med oss uten Moses? Vil Gud forlater oss når Moses dør.

Husk vi har et stort privilegium som kristne i dag: vi kjenner Gud. Vi har den Hellige Ånd med oss. Med de troende i det gamle testament måtte kjenne Gud gjennom enn annen – en leder eller profet. Den salvede. De kjente Gud gjennom den slavede, gjennom for eksempel Moses. Eller David. Eller, som vi skal se: Josva.

Men de pekte fram mot Jesus. Vi har Jesus, den salvede, som er med oss. For Han er ikke bare en mellommann, et menneske som kan fører oss til Gud – han er broen mellom oss, både Gud og menneske, og så er vi i Gud selv når vi tar imot Jesus. Amen.

»3 Så, det er litt av et oppgave som står foran Josva. Men ikke bare det! Han må ikke bare fortsetter der Moses avsluttet – han må faktisk leder Israel inn i det lovede landet og se at Guds løfte er realisert. Han må lede Israel en forholdsvis liten flokk ørkenvandrer (i 40 år) som nå må gå opp og kriger mot godt etablerte, sterk, og tallrike folk som har bodd lenge i landet. Folk som de selv beskriv som «kjemper».

Tenk på det. Gå og ta dem! Og de står der med høye tårn og diger vegger, og sverd og rustning som glinser og de er stor og sterk. Og du ser bak deg og det er en gjeng gjeter og hyrder som har vokst opp i ørkenen. Og Josva selv hadde bare litt erfaring fra krig. Han ledet Israels hær når de kjempet for livet mot Kong Amalek – men da var det Moses som igjen var nøkkelen. Når han løftet opp armene så vant de. Når han lot armene synke så begynte de å tape. Slaget var Herrens, ikke Josva sin.

For Josva var egentlig kirketjener. Som vi leste før sommeren i 2. Mosebok 33:11 Så talte HERREN med Moses ansikt til ansikt, slik som mennesker snakker med hverandre. Siden vendte Moses tilbake til leiren. Men tjeneren hans, en ung gutt som het Josva, sønn av Nun, forlot aldri teltet.

Nå må han lede hele Israel inn i det lovede landet.

»4 Kan du tenke deg hvor godt det var å høre disse ord i kapittel 1 fra Gud. Som et oase i ørkenen. Levende vann. Mat for sjelen. Som honning på leppene er Guds Ord.

Jos 1:5 (s.236) Så lenge du lever, skal ingen kunne holde stand mot deg. Jeg vil være med deg slik jeg var med Moses. Jeg svikter deg ikke og forlater deg ikke. 6 Vær modig og sterk! For du skal gjøre dette folket til eiere av landet som jeg med ed lovet deres fedre å gi dem.»

Gud er med ham. Ja, han har fått en umulig oppdrag fra herren: men Han er med ham. Gud var med Josva. Og Gud er med oss.

»5 Vi er jo ikke Josva. Vi har jo ikke samme oppgave. Men vi har fått vår egen oppgave, hver eneste en av oss. Hør Jesu befaling til oss: Matteus 28:19 (s.1128) Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn 20 og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere.

Den befalingen er til oss og til enhver kristen. Som vi hørte for et par uke siden: vi – du og jeg – er Guds ambassadører.

Vi, sammen med våre søsken over hele kloden, har dette oppdrag: å forkynne evangeliet over hele verden, i alle kroker og steder, overalt det finnes folk skal det finnes kristne som dele det gode nyheter om frihet i Kristus Jesus. Oppdrag: Umulig. «Good morning mr Garratt, your mission…»

»6 Men det er ikke oppdrag umulig for, akkurat som for Josva, er Gud med oss. Og Josva er skrevet ned for oss slik at vi husker at Gud er med oss. Vi ser at Gud svikter ikke, at han holder sine løfter. At vi kan stoler på ham. Når vi ser Josva står fram, krysser over Jordan og inn i det lovede landet. Når vi ser Josva leder Israelittene rundt Jeriko og ser veggene faller – da blir vi oppmuntret. Vi har en allmektig Gud som er med oss, slik han var med Moses, slik han var med Josva. Han svikter oss ikke og forlater oss ikke. Vi kan være modig og sterk. For hva er det Jesus sier sammen med befalingen å proklamere hans gode nyheter til hele verden?

Mt 28:18 Da trådte Jesus fram og talte til dem: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. 19 Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn 20 og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

Vi er Guds ambassadører. Og det er ikke umulig for Gud er med oss. Gud jobber i oss og gjennom oss, han forandre oss fra innsiden og ut – folk ser hans verk i oss. Vi kan gjør det i hans styrke.

Denne uka hadde jeg to muligheter til å dele evangeliet. Og jeg var fri til å bare snakke i vei, fordi det er Guds oppgave å endre deres hjerte. »7 Det er ikke min oppgave å overbevise dem, eller manipulere eller presse dem inn i kongeriket. Og heller ikke til å smiske og være falsk for å få dem til å like med slik at det kanskje tåler Jesus. Nei. Jeg er fri til å fortelle dem om Jesus, og la den Hellige Ånd gjør resten.

Nå, jeg sliter med slike ting. Jeg er av natur innadvendt. Men jeg har lært at det går an å snakke med folk, vise interesse i dem, og «krydrer» samtalen med noe kristent innhold – og se hvordan de reagere. For begge denne gangene så plukket de opp disse små hint og begynte å snakke om det. Det kan være noe så enkelt som «hvordan var helgen» «Jo takk, bra, på lørdag gikk vi tur på Meheia, og på søndag hadde vi gudstjeneste. Tema var «det nakne evangeliet» - det vil si kjernen i kristen tro når du fjerne alt som dekker over det som politikk og korstogene og paven og så videre». Og se hvordan de reagere. Noen ganger viser de interesse. Noen ganger løper de ned gangen og vekk fra det. Ja, det skjedde med en kollega jeg hadde i England. Jeg sa «Jesus» og han bokstavelig talt løp for livet! Oi!

»8 Akkurat som Josva var ikke alene i hans Oppdrag Umulig, så er vi ikke alene i vårt. Jesus er med oss. Vær modig og sterk! For jeg er med deg.

Ok. Men hvis vi føler oss ikke modig og sterk? Hva da?

2. Kjenn Han som er med oss (Les fra lovboken dag og natt)

»9 Ikke sikkert Josva følte seg så modig og sterk. Moses var død. Alle så på ham nå. Han hadde vært nummer 2, assistenten lenge. Nå lå lederskapsbyrden på skuldrene hans. Noen ganger er det veldig lett til å ha tro, til å være modig og sterk på andres vegne. Men når alt ligger på deg.

Og ja, vi vet at 40 år siden var Josva full av tro. Når de andre spioner så kjemper og fiendes styrke, så Josva Guds styrke. Han så med åndelig øyne. Men nå? Etter 40 år i ørkenen? Hvordan kan hjan klare å oprettholde den samme tro han hadde i ungdommen hans,. Klare han det?

Det er mange i dag som holder ikke ut i troen. Mange pastorer og prester som blir utbrent og gir opp. Mange kristen ledere som faller, blir utmattet, eller bare snu ryggen til hele greie. Hvordan kan vi fortsetter med samme vigør, samme klar syn, samme tro, som vi hadde når vi var nyfrelst.

La oss lytte inn til det Gud sier til Josva. Hør godt etter. Dette er en ting en leder må gjøre for å lykkes.

Jos 1:8 (s.236) Denne loven skal du alltid ha på dine lepper. Les fra lovboken dag og natt, så du trofast følger alt det som er skrevet i den. Da skal du ha fremgang der du ferdes, og alt skal lykkes for deg.

Les fra lovboken dag og natt. La meg lese de versene rundt og, fra v7 til 9: 7 Vær bare modig og sterk, så du trofast følger hele den loven som Moses, min tjener, påla deg å holde. Vik ikke av fra den, verken til høyre eller venstre, så skal du lykkes overalt hvor du går. 8 Denne loven skal du alltid ha på dine lepper. Les fra lovboken dag og natt, så du trofast følger alt det som er skrevet i den. Da skal du ha fremgang der du ferdes, og alt skal lykkes for deg. 9 Jeg har jo sagt deg: Vær modig og sterk! La deg ikke skremme, og mist ikke motet! For HERREN din Gud er med deg overalt hvor du går.»

Å nei. Ikke dette igjen. Les Bibelen. Bla bla.

Men stopp et lite stund. Hva sier Gud egentlig til Josva. La oss tenke litt over det vi leser nå.

8 Denne loven skal du alltid ha på dine lepper. Les fra lovboken dag og natt, så du trofast følger alt det som er skrevet i den.

»10 Hvordan er det mulig å lese fra den dag og natt, og alltid ha på dine lepper. Går ikke an det. Og Josva gjorde ikke det! Jeg er temmelig sikkert på at han sov. Og det står ikke at han løp inn i enhver kamp med Bibel i en hånd og sverd i den andre og leste men han kjempet? «Herren velsigne deg» sjjjiiiingggg «og» klung! Akk! «bevare» ufff «deg».

»11 Så hva betyr det? Det betyr at Guds lov, Guds Ord, er det som styrer Josva. At han er så fylt av Guds ord at han tenker på Guds måte på ting. Han ser fra Guds perspektiv. Han ser med Guds øyne.

»12 Men mer enn det. For Gud er levende. Og hans ord er ikke bare enn bok, ikke bare kunnskap som vi må suge til oss. Men det er et forhold, et samtale, et kjærlighetsmoment. Gud er med hans folk. Han er vår Far. Vi er hans barn. Josva skulle ha det på leppene alltid, skulle ikke la ordet forlater hans munn, hans tanker, fordi han er sammen med Gud og Gud er sammen med ham. Gud + (pluss) Josva = (er lik) sant!

Og Gud var med Josva. Alle skjønte det når de gikk tørrskodd over Jordanelven akkurat slik de hadde gått tørrskodd over Rødehavet! 3:15 Jordan flommer over sine bredder i hele innhøstingstiden. Men da prestene som bar kisten, kom fram til Jordan og føttene deres brøt vannflaten, 16 stanset vannet som strømmet til ovenfra, og reiste seg som en voll langt oppe, ved Adam, den byen som ligger i nærheten av Saretan, mens det vannet som rant ned i Araba-sjøen, som kalles Saltsjøen, ble helt borte. Folket krysset elven rett imot Jeriko. 17 Prestene som bar HERRENS paktkiste, ble stående trygt på den tørre bunnen midt i Jordan mens alle israelittene gikk tørrskodd over, helt til alt folket var kommet over Jordan.

Gud var med Josva. «Gud er med oss» sier de Israelittene. Guds redningsplan er fortsatt i gang. Han holder sine løfter!

Og samme gjelder for oss. Han er med oss. Og vi ser ikke på Jordanelven, men vi ser på korset og vi ser på oppstandelsen. Fordi det er der Gud holdt sine løfter – alle sine løfter. En redningsplan for hele verden. En vei tilbake til ham etter at vi snudd ryggen. Prisen betalt med Jesus dyrebare blod. Og bevis at han er den levende treenig Gud når han so opp igjen fra de døde! Halleluja! Det er evangeliet. Det er gode nyheter.

Men vi så fort glemme det, tvile. Derfor vik ikke av fra [Guds Ord, Bibelen], verken til høyre eller venstre, så skal du lykkes overalt hvor du går. 8 Denne [boken] skal du alltid ha på dine lepper.

Alltid? Ja, på samme måte som jeg er alltid Debbys mann. Det er ikke et øyeblikk hvor jeg er ikke Debbys mann. Det handler om et levende forhold. Det er slik vi har det med Gud. Han er med oss, og han prate til oss gjennom hans ord. La den aldri forlate din munn, ditt syn, dine tanker.
Husk hvem han er: Gud allmektig. Din Far. Din frelser. Din Herre.
Husk hvem du er: hans barn. Elsket. Adoptert. Akseptert. Frelst av nåde.
Husk hvordan verden er: ikke vårt hjem. Mot Jesus.
Husk hvem de er: syndere som trenger nåde. Slaver som trenger frihet. Og vise barmhjertighet, nåde.
Husk det vi har: livets budskap om Jesus som kan sette dem fri.

»13 1. Vær modig og sterk, for Han er med oss
2. Kjenn Han som er med oss (Les fra boken dag og natt)

Hva betyr det da for oss. Jeg har jo allerede snakket litt om det. Vi har et oppdrag: å lage disipler. Dele evangeliet, elsk vår søsken.
Og les Bibelen.

»14 Men jeg vil gi oss en liten oppmuntring. For jeg er nokså overbevist – og jo eldre jeg blir og jo lengere jeg har stått i tjeneste kan jeg si med mer og mer sikkerhet at 95% av problemene vi sliter med er fordi vi ikke forholde oss til Guds ord. Oftest fordi vi ikke leser det – vi vet faktisk ikke hva Gud sier til oss! Og hvis vi har lest, det er ofte at vi stole ikke på Gud og er ulydig – vi gjør ikke det hans sier! Hva er vår «visdom» sammenlignet med hans. Vi har livets kilde. Vi har en Google som overgår alle andre. Ikke noe tull her. Ikke noe feil.
Vi har ekteskapsproblemer, pengeproblemer, vi sliter på jobb, vi bekymre oss, vi sover dårlig, vi sliter med psykose, med rare langvarig sykdommer, osv – fordi vi fornyer ikke vårt sinn, vårt hjerte, gjennom Guds Ord.

»15 Lykkes du ikke? Kanskje fordi du har glemt en ting enhver leder – enhver menneske - må gjøre for å lykkes: les Ordet. Suge det til deg. Elsk å være sammen med Gud i hans nærvær- han er vårt liv. Og stol på ham – gjør det han sier!

Vær modig og sterk, for Han er med deg.

1 kommentar:

  1. Joshua 1: The one thing every leader must do to succeed.
    1. Joshua had a Mission: Impossible. To take over from Moses, the great rescuer of God’s people, and lead them in to the Promised Land, fulfilling God’s promises. No pressure!
    2. Joshua was Moses assistant. One of the two faithful spies (Joshua and Kaleb), the only two survivors of the generation who came out of Egypt.
    3. Imagine the task before him! The people in the land were tall and strong, their cities fortified and well defended. And Joshua is a deacon.
    4. So the word of God to Him must have been of great comfort. Jos 1:5-6. I am with you. Be strong and courageous.
    5. We also have an impossible mission: Matt 28:19-20. Each of us, every Christian, are called to make disciples. To share the good news of freedom in Christ. Eeek! Impossible!
    6. But it isn’t impossible because, just like Joshua, God is with us. Matt 28:18,20b. “I am with you” says Jesus. Woohoo!
    7. Sharing Christ is scary! But we are not called to convert – that’s God’s job. We can’t argue people into the kingdom, or force them, or manipulate them. So relax. Just talk to people. Be interested in them. “Season” your conversation and see how they react. If they “bite” then share with freedom, and leave the rest to the Holy Spirit.
    8. Just like Joshua was not alone in his Mission Impossible, neither are we. Jesus is with us. Be strong and courageous!

    9. But Joshua probably didn’t feel strong and courageous. Moses was dead. It was all on him now. He was old. How does he keep going? Many pastors and leaders are burning out, give up. How do we keep going, stay true, grow, thrive? Jos 1:8, 7-9
    10. Do not deviate. Study continually. How? Can’t do that!
    11. Be so filled with God’s Word, the Bible, that you think God’s thoughts – see things from His perspective
    12. But more than that: God is alive, his word is alive. Not a textbook for dry knowledge, but a living relationship. Just like I’m always Debby’s husband, we are always God’s children. Remember who you are!

    13. 1. Be strong and courageous, for He is with us. 2. Know Him.
    14. Application: I’m convinced 95% of our problems are because we don’t know what God has said. We don’t read our Bibles, and we don’t obey Him. What is our wisdom compared to His? We have a cosmic, perfect Google… we have the source of LIFE. WE have marriage problems, money trouble, weird illnesses, mental illnesses, we are anxious and depressed – often simply because we have not renewed our mind with Gods word!
    15. Do you want to succeed as a leader, as a person? Here’s one thing you need to do: know God through his Word!

    SvarSlett