søndag 15. oktober 2017

Romerbrevet 1:16 til 31 Hvorfor trenger vi evangeliet?

Romerbrevet 1:16-31

Lytt til MP3

Hva slags bilde har du av Gud? Hvilket ord ville du har brukt til å beskrive vår Gud? Nåde, kjærlighet, barmhjertig, sjenerøs, åpen, imøtekommende. Men hva med dommer? Vrede? Sint? Stor? Mektig? Og farlig?

For det er det vi leser i dag. Hvorfor trenger vi evangeliet? Vi trenger evangeliet fordi vi, du og jeg, har et problem, et stort problem, et problem skapt av vår synd, og det er at Gud er vår fiende.
Hans vrede brenner mot oss. Den er ikke raseri, ute av kontroll, men hans vrede er den følelse du får når du ser noen gjør noe forferdelig mot an annen og du reagere for å beskytte dem.
Hans vrede er hans bestemt motstand til alt som er ondt.

Og vi ser det der i v18. Guds vrede åpenbares fra himmelen over all ugudelighet og urett hos mennesker som holder sannheten nede i urett.

Vi trenger evangeliet, Guds frelsesplan, fordi vårt største problem er: Gud.
Derfor må evangeliet være fra Gud, noe Gud gjør, noe Gud utfører, og noe Gud gir til oss. Og det er derfor vi kan ikke bli frelst på noen annen måte enn gjennom evangeliet. Fordi hvis vi er ikke i Jesus, i evangeliet, er vi mot Gud.

Bare Gud kan tilfredsstille Guds vrede.

Det er derfor vi jubler over evangeliet. Fordi hvis ikke Gud hadde gjort noe så ville det ikke vært noe som helst håp!

Ro 1:16 For jeg skammer meg ikke over evangeliet. Det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, jøde først og så greker. 17 For i det åpenbares Guds rettferdighet av tro til tro, slik det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro.

I dag skal vi utforsker første del av dagens tekst:

1. Hva er evangeliet? Evangeliet er Guds frelsesplan for vi som er under Guds vrede

2. Evangeliet handler om Jesus. Ikke meg.

3. Evangeliet er av tro til tro

Neste uke skal vi se på resten av kapittelet.

1. Hva er evangeliet? Evangeliet er Guds frelsesplan for vi som er under Guds vrede

16 For jeg skammer meg ikke over evangeliet. Det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, jøde først og så greker. 17 For i det åpenbares Guds rettferdighet av tro til tro, slik det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro. 18 For Guds vrede åpenbares fra himmelen over all ugudelighet og urett hos mennesker som holder sannheten nede i urett.

Norsk oversettelsen har unnlat å skrive «for» i v18, men det finnes i original gresk tekst og gjøres koblingen litt mer tydelig. Paulus sier han skammer seg ikke over evangeliet, FOR Guds vrede åpenbares. Fordi ellers kunne vi tjene oss fram til Gud. Vi kunne være god nok. Vi kunne prøve, streve, oppnå nirvana, skaper vår egen sannhet – alle de andre veier som alle de andre lover som alle fokusere på oss og det vi kan gjøre. Ofrer til forfedre, generere ”tro”, bruker krystaller, si ”oohm” gjøre gode gjerninger, gå i gudstjenester hver uke.
Og den Hellige Ånd åpenbare for oss i disse kapitler at alt dette er forgjeves. Bortkastet. Meningsløst. For det vi gjør er vi velger bort Gud – vi bytter han ut med en mer tilpasset versjon. Vi vil ikke ha Bibelens Gud, men vår egen. Vårt sinn er formørket som det står i 21 De kjente Gud, men likevel lovpriste og takket de ham ikke som Gud. Med sine tanker endte de i tomhet, og deres uforstandige hjerter ble formørket.

Og fordi vi ikke kjenner Gud, og i stedet for tilbe noe annet, en falsk Gud, om det er humanetiker med «velg din egen sannhet», eller Islam med Allah, eller dagens kirke som i mange steder presentere Gud som en 21-århundre nordmann. Vi har 23 byttet ut den uforgjengelige Guds herlighet med bilder av forgjengelige mennesker, fugler, firbeinte dyr og krypdyr.

Som v 22 sier Vi påstår at vi var kloke, men vi ender i dårskap.

Og fordi vi er tom her oppe, så begynner vi å gjøre dumme ting. Og Gud tillater det. Er dette ikke den verste form for dom – å la folk gjør akkurat det de vil? Som en foreldre som oppgitt sier til sitt barn som har mast og mast til å ta på ovnen – vær så god, gjør det! AAAAAHHH!

24 De fulgte sitt hjertes lyster, derfor overga Gud dem til urenhet slik at de vanæret kroppen sin med hverandre.

26 Derfor overga Gud dem til skammelige lidenskaper.

28 De brydde seg ikke om å kjenne Gud, derfor overga Gud dem til en sviktende dømmekraft, så de gjør slikt som ikke sømmer seg.

Det er det vi er, av natur. Det er ingenting i oss som velger Gud. Selv om vi kan se ut av vinduet på skapelsesverket og skjønner at «Gud finnes!» så velge vi det bort av natur, og tilbe noe annet.

Derfor må evangeliet være noe Gud gjør. Og det er akkurat det vi hørte om forrige uke. Evangeliet er Guds kraft til frelse. I Jesus, av Jesus, gjennomført av Jesus, i Jesu kraft. I Jesus, og bare i Jesus kan vi bli frelst! Det er ingen andre navn som frelses kan.

Jeg hørte nylig en komiker som sa «Når jeg var et barn trodde jeg at kvikksand og lava ville være noe større problemer enn de har vært». Og det er sant! Hvor mange gange lekte vi at gulvet er lava eller at du er blitt fanget i kvikksand? Og i så mange barnehistorie!
Men kanskje jeg hadde rett som barn. Fordi vi er i kvikksand. Syndens kvikksand. Og vi synker. Og jo mer du prøver å komme det ut av kvikksand, jo mer du sloss og sparker og sette din lit til deg selv som din egen redningsmann – jo fortere du synker.

Hva er evangeliet? Evangeliet er Guds frelsesplan for vi som er under Guds vrede.

Er det slik du tenker på din tro? Ser du deg selv i kvikksand, som roper ”hjelp” og er reddet av Jesus som løfte deg opp og ut?
Eller er det litt mer 50/50? Eller kanskje det er deg som har valgt dette, du har jo gjort mange gode ting. Hvis det er deg, så tror du ikke på evangeliet, og du tilber en idol. En falsk Jesus. En Jesus skapt i din egen bilde. Vend om.

Men også vi som vet at vi er frelst – hvor ofte leve vi som alt er avhengig av oss? At vår frelse står eller faller på det vi gjør? Mine brødre og søstre, vi burde være de lykkeligste, meste fri av alle. Vi er frelst av Jesus! Vi var under Guds vrede, men nå har han reddet oss og tatt oss imot. La oss være glad i dag og hver dag framover. For Evangeliet er Guds frelsesplan for vi som er under Guds vrede.

Og evangeliet handler om Jesus.

2. Evangeliet handler om Jesus. Ikke meg.

1:16 Evangeliet er Guds kraft til frelse

Evangeliet handler om Guds kraft til frelse, om Guds sønn Jesus og hva han har gjort. Derfor vil jeg stoppe opp her og minne oss på det vi lærte forrige uke fra Christian fordi den er så uhyre viktig at vi få dette på plass.

Bla tilbake til v1-4 og ser hvordan den Hellige Ånd inspirere Paulus slik at han legge fram evangeliet aller først.

Ro 1:14 Paulus, Kristi Jesu tjener, hilser dere, jeg som er kalt til apostel og utvalgt til å forkynne Guds evangelium, 2 det som Gud på forhånd har gitt løfte om gjennom sine profeter i hellige skrifter. 3 Det er evangeliet om hans Sønn, Jesus Kristus, vår Herre, kommet som menneske av Davids ætt, 4 ved hellighets Ånd stadfestet som Guds mektige Sønn ved oppstandelsen fra de døde.

Hva er evangeliet? Det er «Jesus Kristus, vår Herre». Han som på forhånd ble omtalt i profeten, han som er Jesus, mannen født i Betlehem, og Kristus, den lovede redningsmann som oppfyller paktene, som er også vår Herre, den aller høyeste, Gud selv, den andre personen i Treenigheten. Jesus Kristus, vår Herre.

Gud har ikke skjult dette, men Gud har åpenbart seg selv i Bibelen gjennom Israels historie, gjennom de store paktene med Adam og Abraham og Moses og David. Og alt finne sitt opphav og sitt oppfyllelse i Jesus Kristus. Han er plan nr 1, har alltid vært planen, og herliggjørelse av Jesus er hele skapelsens formål! Vi var skapt slik at Jesus kunne blir herliggjort.

Alt var lovet på forhånd. Jesus er ikke noe nytt, ikke noe plan B eller C. Jesus er den bedre Adam, bedre Moses, bedre David. Han synder ikke, han redder ikke bare Israel men hele verden, han oppfyller loven, og han er den gode kongen som aldri dør. Han er oppfyllelsen på Abrahams pakt at hele verden skulle velsignes gjennom han ætt. Jesus velsigne hele verden. Og han er svaret på Gamle Testaments dilemma: hvordan kan en hellig og god Gud tilgi syndere?

Jesus er og har alltid vært vår stedfortreder. Han står u vår plass, som vår representant. Og gjør det som vi ikke kunne gjøre. Oppfyller loven, oppfyller pakten, lever et syndefritt liv.

Jesus gjør alt det vi ikke gjør. Av naturen velger vi bort Gud, vi synder, vi glemmer Gud, vi ignorerer Gud, vi lytter ikke til Guds Ord og i stedet for danner vi en annen gud i vårt bilde og tilbe det i stedet for. Akkurat som Israelittene foran Gud på Sinaifjellet (Horeb), så laget de en gullkalv og tilba det mens Moses fikk Guds Ord! Doh! De gadd ikke å høre på Gud men i stedet for valgte å lage et idol. En falsk Gud.

Evangeliet handler om Jesus, og det er Bibelen som definere både evangeliets innhold og hvem Jesus er.

Når Kristin og Kaleb var små så slet de veldig når det var noen andres bursdag i huset. Tror de fleste småbarn sliter med det! De var overbevist at bursdagen handlet om dem. Og at presangen var sine. Så flau. Når du sitter i æresplassen og må bli flyttet. Når du tar gaven og må gi det til dem det virkelig gjelder.

Vi er som småbarn på bursdagen når vi tror at evangeliet handler om oss, som om vi er i sentrum. Vi er ikke i sentrum, vi er ikke æresgjest verken nå eller i framtiden. Det er Jesus.

Tror vi det? Eller lever vi fortsatt som om vi var ærespersonen i livet vårt?

Evangeliet handler om Jesus. Ikke meg. Det handler om det han har gjort på korset, og oppstandelsen, og det er derfor evangeliet må være av tro til tro (tro først til sist).

3. Evangeliet er av tro til tro

17 For i det åpenbares Guds rettferdighet av tro til tro, slik det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro.

For har du ikke lurte på hvorfor evangeliet er av tro. Hvorfor det er tro og ikke gjerninger som gjelder? Og tro er så lite, så ingenting. Tro er jo bare ”jeg tror på dette”. Som å sitte på en stol: Jeg tror på stolen. Tro er så banal, så kjedelig.

Hvorfor kan det ikke være de gode menneskene som har lyst til å søker Gud. Det er det Jehovas Vitner sier. Og mange «kirker» i dag. Har du hørt sånne budskap? «Gud hjelper dem som hjelper seg selv.» «Gjør det som er riktig og så vil Gud liker deg, velsigner deg.»
Eller «Søk deg fram til Gud».
Det er ikke evangeliet – det er hedenskap. Det er humanisme: «vi skal lykkes med vår egen innsats. Vi skal frelse oss selv.»
Og det er ikke det Bibelen sier!

Dagens tema er hvorfor vi trenger evangeliet. Vi trenger evangeliet fordi Gud ser ikke ned på oss med kjærlighet i blikket, som sier «å så fint», og så bli så glad når en av hans kreasjoner snubler mot lyset, som en mor som ser på barna hennes er glad når de begynner å ta sine første ustødig steg. Det er slik Gud blir presentert i mange sammenheng. Og det er fullstendig ubibelsk og galt. Romerbrevet 1:18-31 sier oss sannheten.

18 Guds vrede åpenbares fra himmelen over all ugudelighet og urett hos mennesker som holder sannheten nede i urett.

Gud ser på oss i rasende sinne. Heller som en mor som går inn på barna hennes og oppdager at de blør fordi de sparker, biter og slår hverandre i ansiktet. «Nei, nei nei! Slutt. Hva er det du gjør.»

Hva er det vi gjør? Vi har byttet ut Gud med et vårt eget gudsbildet.

21 De kjente Gud, men likevel lovpriste og takket de ham ikke som Gud. Med sine tanker endte de i tomhet, og deres uforstandige hjerter ble formørket. 22 De påsto at de var kloke, men de endte i dårskap. 23 De byttet ut den uforgjengelige Guds herlighet med bilder av forgjengelige mennesker, fugler, firbeinte dyr og krypdyr.

Vi som var skapt til å lovprise og ære Gud, vi som er omringet av hans gode skapelsesverk som hyler og rope at «Gud er stor og allmektig og kreativ og skjønn og god», vi som var satt over hele jorden for å ta vare på den og hverandre og som har gjort en elendig jobb: krig, hungersnød, klimaendring, voldtekt, løgn, raseri, og så videre, og så videre – vi! Tror vi virkelig at Gud bør elske oss? Bør elske de som utføre hærverk på hans skapelsesverk. Som ødelegger og bryter ned hverandre. Som gjør hver oppfinnelse til våpen og ny teknologi til å herske over andre og holde dem nede.

For jeg skammer meg ikke over evangeliet.18 For Guds vrede åpenbares fra himmelen over all ugudelighet og urett hos mennesker som holder sannheten nede i urett.

Guds vrede åpenbares. Det er det Bibelen forteller oss. Og vi må tro på det. Tro- så banalt. Så kjedelig. Så hverdagslig. Og så vanskelig. Jeg må akseptere det her. Jeg må tro på alt det Gud sier? Kan jeg ikke bare velge de delene jeg liker?
Fordi vi kan jo velge bort Guds vrede. «Jeg vil ikke tro på hva Bibelen sier.»
Men er jeg da en kristen? Fordi Bibelen er Guds åpenbaring av seg selv til oss.

Nei, hvis vi er kristne kan vi ikke bare velge og vrake, fordi hvis vi gjør det har vi laget et idol, et falsk gudsbilde – faktisk dannet en hel annen religion.
Og da bør du være ærlig mot deg selv og gå over gaten til «Gjør om Gud til en 21ste århundre nordmann klubb» også kalt statens religionsvesen. Overdrevet? Kanskje. Men er ikke dette Gud varsler oss om i hans Ord i dag? 25 De byttet ut Guds sannhet med løgn og tilba og dyrket det skapte i stedet for Skaperen, han som er velsignet i evighet. Amen
Når en menighet, en kirke, når kirken unnlater å snakke om Guds vrede og Guds dom slik Bibelen gjør, så legge de fram et falskt evangeliet. Et evangeliet som plassere deg og meg i sentrum og ikke Jesus.
«Vi er gode folk som sliter litt, men hvis vi prøve hardt og er gode norske statsborgere og følger statens retningslinjer så vil Gud liker oss». Det er ikke noe evangeliet. Det er tomhet og dårskap og akkurat det vi er varslet om her i v22.

Vet du hva, hvis du virkelig vil har en mer tilpasset Gud det er bedre å droppe hele spillet og være helt ærlig og bli humanetiker. De sier det i hvert fall rett fram at du skaper din egen sannhet!

Overdriver jeg? Går jeg over streken her? Snakker jeg altfor hardt? Kanskje. Men jeg vil heller overdriver enn underdriver, for dette er liv og død. Dette er selve kjernen i dagens debatt over kirken. Vil vi tro og adlyde Guds ord eller ikke?
Er jeg fortsatt kristen hvis jeg nekter å akseptere deler av evangeliet, delene av Bibelen jeg ikke liker?

Vil vi tro på Guds ord, eller vil vi bytte ham ut for en løgn? byttet ut den uforgjengelige Guds herlighet med bilder av forgjengelige mennesker - gjenopprette ham i vårt eget bilde. En tam Gud for den «moderne» nordmann?

Se på T-skjørte mi. Fra avstand ser det ut som en hvilken som helst kristen T-skjørte, med et godt kristent budskap. «Jesus saved my life.» Jesus har meg frelst. Amen og Hallelujah. Men ser litt nærmere. Det ER ikke det som står det. Fordi en liten trykkfeil har krypet inn – og det endrer hele budskapet. Fordi Jesus kan frelse, ja, men ikke Jusus! «Jusus saved my life.»

Dessverre er det mange som sette sin litt til «Jusus» - til en falsk bilde av Gud. Og der finnes det ingen kraft til frelse. For det er v16 evangeliet som er en Guds kraft til frelse for hver den som tror. Evangeliet i sitt helhet, også med de deler som vi ikke liker. Evangeliet er åpenbart av Gud – det er ikke noe vi har kommet på – det er Guds budskap, og da kan vi ikke endre det. For selv en liten endring kan føre folk vil. Jusus i stedet for Jesus.

For om vi sliter med Guds vrede, Guds dom, Guds suverenitet, så spille det ikke noe rolle. Tror det selv om du sliter med det.
Fordi Gud har gjort det tydelig at dette er noe vi kan stole på.
Fordi Jusus gjorde ikke noe, din falsk gudsbildet gjorde ikke noe, men Jesus: ble stadfestet som Guds mektige Sønn ved oppstandelsen fra de døde av den Hellige Ånd. Han viste hvem han er da han reiste seg fra graven. Og det er umulig.
Ingen har noen gang gjort det før eller siden.
Jesu oppstandelsen er en stor demonstrasjon av at han er Gud. Derfor, brødre, la oss hører på det han sier og vær lydig. Gjør det som han sier, og overlater konsekvensene til ham. Gjør det som er riktig, og stol på Gud.

Evangeliet er av tro til tro. Rettferdigheten kommer av tro på Jesus. La oss gjøre det.

1. Hva er evangeliet? Evangeliet er Guds frelsesplan for vi som er under Guds vrede

2. Evangeliet handler om Jesus. Ikke meg.

3. Evangeliet er av tro til tro

Og det betyr at vi absolutt frihet til å være lydig til Gud. Vi kan støtte menigheten med vår penger, og tjene med vår tid og krefter, sette av søndager og onsdager og tid hver dag til å lese Bibelen og ber, og vi kan bryr oss om andre som vi ikke få noe igjen fra, og bryter ned fordømmelse, og elske vår ektefelle og våre barn selv når de ikke fortjener det, men fordi Jesus har elsket oss først når vi slett ikke fortjente det!
Fordi Gud har frelst oss er vi frie til å gjøre det som er riktig! Ikke pålagt, ikke press, ikke loven som trykker oss ned, men Jesus som løfte oss opp. Ja, vi fortjener vrede, men i evangeliet har vi funnet Guds kraft til frelse for alle som tror. La oss da tro. Levende tro.

Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar