søndag 30. april 2017

Åpenbaring 1. Jesus, den allmektige.

Åpenbaring 1.

Lytt til MP3

Alt du vet om Åpenbaring er feil! Hester som puster ild er ikke stridsvogner, de 144000 er ikke noen få Jehovas Vitner, og 666-mannen er ikke Hitler, Trump, Putin og han er heller ikke eller Solberg, Støre, eller Hareide!

Det handler ikke om oss i vår tid. Det er ikke som i hele historien Gud så ned på akkurat OSS og sa «ja, DU lever i den viktigste tiden noensinne”
Å tro at Jesus kom til Johannes for å fortelle ham om det som skjer i vår tid sier mye om vår generasjons arroganse og «kronologiske hovmod» som CS Lewis kalte det (kronologiske hovmod – at vi tror vår generasjon er bedre enn alle de andre som kom før. Som folk i tidligere generasjon var dummere og mer umoralske enn oss!).

Derfor våger jeg å si «alt du vet om åpenbaring er feil». For hvis du har hørt noe, er det sikkert noe om at «dette verset sier noe om Hitler og hvis du sette det sammen med disse to vers og det ordet fra dette verset da står det «land i nord er verdens redning» og det er oss». Jeg vet ikke om det er en annen bok som er blitt utsatt for mer fantasifulle tullete tolkninger og dårlig bibelhandling!

Det skal vi ikke gjør det i dag og de neste måneder! Det vi skal gjøre er å lese det som står der, i kontekst. For det er mye mer spennende, skremmende, og oppmuntrende. Det er Guds ord som er viktig, ikke bloggforfatteren som har funnet en mystisk link mellom Åpenbaring 27:33 og Den norske Bank! Det er en bra tommelregel når du leser Bibelen, inkludert åpenbaring, at hvis du finne fram en tolkning som krever ingenting fra deg, som provoserer deg ikke, og som bare bekrefte det du trodde fra før, er det sannsynligvis feil. Vi er fristet av sånne tolkninger fordi det krever ingen respons fra oss! Vi bare klapper hendene våre og si «å så fint» og fortsetter som før.

Men det å lese det nøye og med forståelse krever da en respons fra oss. For vi vil finne ut at Åpenbaring har mye å si til oss i dag, selv om det handler ikke om akkurat oss. Det kaller oss til å vende om, endrer hvordan vi ser på verden, gir oss forståelse og håp når vi ser på ondskap i verden, og hjelper oss å både frykte og ser frem til Jesu gjenkomst!
Og vi skal se Jesus som han er nå: majestet, Konge over alle konger, universitets mester og hersker, blindende hellig, stor og mektig. Og han kommer snart.
Han kom som en tjener første gang. Han fornedret seg selv til å bli en av oss – et menneske – og til og med oppleve døden for oss, slik at vi kan få evig liv. Men han er ikke tjeneren nå. Han er Kongen i al hans herlighet.

Amen!

Før vi setter i gang, vil jeg bare si – ikke bli skremt av Åpenbaringen. Ja, det er noe rare bilder og beskrivelser. Men det er ikke noe verre enn å lese Harry Potter eller Narnia eller andre fantasibøker. Settingen er kanskje annerledes, men historien – beskjed – er tydelig.

Vi kan forstå Åpenbaringen! Derfor skal jeg i dag bare leser gjennom det første kapittelet, og kommentere litt på vei gjennom. Husk at vi har tid for spørsmål etterpå – men hvis det er noe som bare brenne, vær så god spør underveis.

Er dere klare!

1. Salig er vi som hører på Jesu Åpenbaring!

2. Salig er vi som kjenner Jesus, våre Herre og våre Gud!

1. Salig er vi som hører på Jesu Åpenbaring!

1:1 Dette er Jesu Kristi åpenbaring, som Gud ga ham for at han skulle vise sine tjenere det som snart skal skje. – Vi er Kristi tjenere. Hvis du er en kristen, så er denne boken skrevet til deg. Den har kommet fra Gud Faderen, til Gud sønnen, til Johannes – og så til oss. Dette er Jesu Kristi Åpenbaring, ikke Johannes’ Åpenbaring. Det er Jesus som viser oss det som snart skal skje – og derfor boken troverdig. Fordi den er fra Jesus.

Og budskapet handler om «det som snart skal skje», som er det som skjer i Johannes’ fremtiden: vår nåtid og vår fremtid. Når vi leser Åpenbaring leser vi om det som skjer NÅ. Vi få en nåtidsblikk inn i himmelen. Det er som vi har en overvåkningskamera opp i himmelen som viser oss det som skjer nå. Det er det vi leser.
I Åpenbaring sier Jesus tre ganger «jeg kommer snart». I v19 leser vi Skriv derfor ned det du har sett, det som er nå, og det som skal komme heretter.

På Engelsk har vi et ord «imminent» som betyr det skal skje akkurat nå. Slik er åpenbaring. Den varsler oss at når som helst kan plutselig framtiden, himmelen, bryter inn. Den minne oss på at Gud er aktiv, at det er store ting på gang i det usynlige verden. Og her få vi et lite innblikk.

1b Han sendte sin engel og gjorde det kjent for sin tjener Johannes. 2 Det er han som her vitner om Guds ord og bærer fram Jesu Kristi vitnesbyrd, alt det han har sett. – Johannes var en av apostlene, og deres oppgave var å vitne om det de hadde sett, hørt og opplevd. Ikke å redigere, tilpasse eller endre – bare videreformidle Guds budskap. Og det skal vi også gjør- Fra Jesus til Johannes til meg og deg! La oss formidle det videre!

For 3 Salig er den som leser opp ordene i denne profetien, og salige er de som hører dem og tar vare på det som der står skrevet. For tiden er nær.

Gud Ord er til velsignelse. Evangeliet velsigner oss fordi den er sannheten. Av og til vanskelig sannheter – men sannheten! Og ikke bare det, sannheten med kjærlighet og håp. Det vi leser i Åpenbaring er at Gud elske oss. Han har frelst oss! Veien er åpen! Lammet som var slaktet, Jesus, er verdi til å åpne boken – verdenshistorie – og han styrer det. Vi har ingenting å frykte, Jesus er på tronen.

4 Johannes hilser de sju menighetene i Asia: merk at tall i Åpenbaring er symbolsk. Sju betyr fullkommenhet, og helhet. Derfor skriver han til hele kirkesamfunnet.

Nåde være med dere og fred fra ham som er og som var og som kommer – Gud Faderen - , og fra de sju åndene som står foran hans trone, - se, sju tall igjen, det er den Hellige Ånd - 5 og fra Jesus Kristus, det troverdige vitnet, den førstefødte av de døde og herren over jordens konger.

Her ser vi hele treenighet, en Gud i tre personer. Gud Faderen på troene, den Hellige Ånd foran tronen, og Jesus, sønnen, som er det troverdige vitnet, fordi han viser oss Gud, vår Far. Som Jesus selv sa til disippelen Filip: «Den som har sett meg, Filip, har sett Faderen».

Jesus er Gud allmektig. Han er ikke en engel, ikke en skapelse.
Det er mange som sier at de kan vise oss Gud, vise oss sannheten. Men det kan de ikke, det er BARE Jesus som er det troverdige vitne, og vi finne Jesus bare i Skriftene.

Han er den førstefødte av de døde (v5) som betyr han er den første som har stått opp fra de døde. Som han selv sier i v18 jeg er den levende. Jeg var død, men se, jeg lever i all evighet.
Jesus døde på korset i cirka år 34, og sto opp igjen fra de døde fordi han hadde ikke syndet, og derfor hadde døden ingen makt over ham. Og fordi han sto opp vet vi at vi skal stå opp og leve evig.

Vårt håp, vår tro er basert på bevis, historisk bevis: Jesus døde på korset, bekreftet av både romerne, jødene, og Jesu disipliner; og han sto opp igjen til livet, bekreftet av mange øyenvitner – opp til 500 på en gang – og en dramatisk forandring i hans disipler, og innen 30 år hadde kristendom erobret hele verden og Keiseren ble så provoserte at han la ned dødsdommen for alle kristne! Og folk bare fortsatt å tro på Jesus. Det visste sannheten. De kunne gå og se hvor han ble korsfestet og snakke med de som så det – og med de som så han etter han hadde stått opp. Og de trodde.
Det er lurt og logisk forsvarlig til å tro på Jesus!

Johannes hilser oss med «nåde» og «fred» fra Gud, Faderen, Sønnen og Ånden. Hvorfor. Fordi v5:

Han elsker oss og har fridd oss fra våre synder med sitt blod 6 og har gjort oss til et kongerike, til prester for Gud, sin Far – ham tilhører æren og makten i all evighet. Amen.

Halleluja og Amen!

Han har fridd oss fra våre synder med sitt blod. Hvis vi har tatt imot Jesus som Mester og Frelser så er vi uskyldige. I stedet for opprører er vi blitt del i hans kongerike, og bli gjort om til prester for Gud, sin Far. Du og jeg, vi kan formidler Gud! Vi er prester, som kan viser veien til vår Himmelske Far. Vi kan fører folk inn i Guds nærvær, på grunn av det Jesus har gjort. Vi tilhører Himmelen: vi er Guds folk! Vi har et pass som sier ”Himmelske statsborger” og det er skrevet under av allmektige kong Jesus. Nåde og fred. Jesus kommer ikke til å krige mot oss, men han kommer til å ta imot oss med åpne armer «mine søsken». Oi! Halleluja!

7 Se, han kommer med skyene! Hvert øye skal se ham, også de som har gjennomboret ham, og alle folkeslag på jorden skal bryte ut i klagerop over ham. Ja, amen!

Alle skal stå opp igjen fra de døde, og skal bryte ut i klagerop fordi Jesus kommer tilbake som Dommer, og ikke Frelser. Å for en forferdelig dag for de som har ikke tatt imot Jesus, særlig for de som latet som men aldri tjent ham som Mester. De som sier ”jeg er kristen” men gjør ikke det han sier. Det øyeblikket hvor du plutselig forstår at hele livet ditt var bortkastet. Forferdelig. Og tiden er nær.

8 Jeg er Alfa og Omega – Alfa og Omega er første og siste bokstav i gresk alfabetet. Han sier jeg er A til Å, jeg er begynnelsen og slutten - sier Herren Gud, han som er og som var og som kommer, Den allmektige.

For en begynnelsen! Her har vi et brev, et budskap fra Gud til oss via Johannes (og en engel!). Et budskap av nåde og fred. Et budskap som gi oss mot og oppmuntring til å holde ut! Fordi Jesus, Jesus er på tronen, Jesus holder oss trygge i sine mektige hende. Jesus er med oss.

Glede du deg til det?
Føler du deg velsignet når du tenke på Jesus gjenkomst? Hvis ikke, hvorfor?

Jeg snakket med en god venn av meg for noen år tilbake, og jeg sa at jeg gledet meg til Jesu gjenkomst – til å se ham ansikt i ansikt. For en dag! Min venn overrasket meg ved å si «jeg gleder meg ikke». Hva? Hvorfor det? Han sa «min bror er ikke frelst».

Det er kanskje det du tenker nå. At du kan ikke juble over Jesu plutselig gjenkomst fordi det er folk du holde kjær som er fortsatt i opprør mot Gud. Folk som har ikke tatt imot Jesus. Og når du tenke på Jesu gjenkomst blir du full av frykt for dem.
Da skal vi ber for dem nå – at de vil høre og ta vare på det som står skrevet. 30 sekunder for oss å si til Gud «vær så snill og frels dem. Fader, du er full av nåde, ser på dem med nåde. I Jesu navn.»

Men det kan hende at du ikke glede deg til Jesu gjenkomst fordi du kjenner ikke Gud. Du er ikke frelst. Du har ikke tatt imot Jesus. Og da når han kommer og alle øynene ser ham og da vil du bryter du ut i klagerop, og sier «fall på meg fjellene og gjemme meg» fordi du er så redd. Og med god grunn. Da er Åpenbaring for deg! For da fungere Åpenbaring som et varselskilt. Snu! Vend om! Katastrofe ligger foran. Bare en idiot fortsetter å bare kjøre fram når varselskiltet blinker. Vend om. Og ta imot Jesus. Nå, mens det er fortsatt tid. For når han kommer ridende på en hvit hest, med krigsdrakt på, og en kappe som drypper blod – da er det for sent.

For han kommer snart.

Salig er vi som hører på Jesu Åpenbaring! Enten fordi vi vender om. Eller fordi vi fortsetter oppmuntret.

2. Salig er vi som kjenner Jesus, våre Herre og våre Gud!

9 Jeg, Johannes, som er deres bror og sammen med dere har del i trengslene og riket og utholdenheten i Jesus, jeg var på øya Patmos. Dit var jeg kommet på grunn av Guds ord og vitnesbyrdet om Jesus.

Patmos var en fengsels-øy hvor de verste kriminelle ble sendt. Johannes ble sendt dit fordi Keiseren Domitian mislikte at kristne nektet å tilbe ham som en gud. Og når vi leser det Jesus sier til menighetene i kapittel 2 og 3 forstår vi fort at kirken i hele verden var under stor press!
Johannes beskriver seg selv og de (og oss) som brødre, deltakere i trengslene (vanskeligheter) som de opplever.
Men han minne dem at det er bare en del av sannheten – joda, du er under press nå. Du opplever forfølgelse. Men Gud er med deg. Du er i riket! Folkens, vi tilhører Guds rike!
Og utholdenheten - vi vente inntil Guds riket blir åpenbart i sin helhet.
Du kan egentlig beskriver Åpenbaringens budskap som «Jesus vinner». Derfor «Hold ut!».
Ikke gi opp. Vær trofast mot Jesus, fordi din Mester kommer snart.

Men når alt er vanskelig, når du er under press, når du er fristet til p synder eller når du er blitt lei av å kjempe mot din egen synd, eller du bare fortsetter å synder om igjen og om igjen og du er så nedbrutt og du sier «Gud kan ikke elske meg» eller «jeg kan ikke holde ut lenger» eller «er det verdt det å følge Jesus»? Har du vært der før? Ned i kjelleren. Under press. Ser ingen utvei. Johannes var der når han skrev disse ord. Året var ca. 90, og Johannes var en gammel mann. Kirken er under press overalt. Alle de andre disipler og apostler er døde. Bare han lever fortsatt – og han er på Patmos. Trengslene. Men han er i Guds riket og derfor på Herrens dag, søndag, er han å finne i gudstjeneste.

10 På Herrens dag kom Ånden over meg, og jeg hørte en røst bak meg, mektig som en basun.

Akkurat som oss. Her (Bibelen) er Åndens røst.

11 Røsten sa: «Det du får se, skal du skrive i en bok og sende til de sju menighetene: til Efesos, Smyrna, Pergamon, Tyatira, Sardes, Filadelfia og Laodikea.» 12 Jeg snudde meg for å se hvem som talte til meg. (lukk øynene! Ser for deg hvordan Jesus er nå) Da så jeg sju lysestaker av gull, 13 og midt mellom lysestakene en som var lik en menneskesønn, kledd i en fotsid kjortel og med et belte av gull om brystet. 14 Hodet og håret hans var hvitt som hvit ull eller som snø, øynene var som flammende ild, 15 føttene som bronse glødet i en ovn, og røsten var som bruset av veldige vannmasser. 16 I høyre hånd holdt han sju stjerner, og fra munnen gikk det ut et skarpt, tveegget sverd. Ansiktet var som solen når den skinner i all sin kraft.

For et syn! (Åpne øynene!) Vi er under press, ja, men vi har Jesus! Jesus, menneskesønnen, Messias – men ikke den gangen liten og ydmyk, men stor og kraftig og rett og slett skremmende! Når han kommer igjen så kommer han i sin herlighet og makt. Han kommer igjen som Mester, og ikke tjener. Jesus, Å Kong Jesus!

17 Da jeg så ham, falt jeg som død ned for føttene hans.

Så fryktelig var synet av Jesus. Og det vil vi oppleve og, alle sammen. Men hvis vi tilhører ham, så vil vi også hører de neste ordene:

Men han la sin høyre hånd på meg og sa: «Frykt ikke! Jeg er den første og den siste 18 og den levende. Jeg var død, men se, jeg lever i all evighet, og jeg har nøklene til døden og dødsriket.

– det er Jesus, den eneste som har erobret over døden – fordi døden er straffen for synd, og han var uten synd. Han døde fordi han tok på han selv vår synder, og sto opp igjen fordi han selv var uten synd og dødens makt kunne ikke holde han. Og merk det han sier til Johannes: Frykt ikke. Kristen, frykt ikke, for Jesus er med deg. JESUS! Våre synder er gjort opp. Hvis du sliter med synd, hvis du faller i samme fellen igjen og igjen – ser opp. Ser at Jesus sier til deg Frykt ikke. Ser hans hånd på din skulder. Og ser at hånden er gjennomboret – skadet – dine synder er betalt for. Frykt ikke.

19 Skriv derfor ned det du har sett, det som er nå, og det som skal komme heretter. 20 Dette er hemmeligheten med de sju stjernene som du så i min høyre hånd, og de sju lysestakene av gull: De sju stjernene er englene for de sju menighetene, og de sju lysestakene er de sju menighetene.»

Merk at i Åpenbaringen trenger vi ikke ofte å gjette på symbolikken. Vanligvis ved å lese litt videre så fortelle ham oss hva symbolene betyr. I v20 så forklarer han hva lysestakene og stjerner representerer: menigheten. (Engelen i menigheten – litt usikker, men enten menighetens eldste, eller den ”sanne kirken” i himmelen som er gjenspeilt på jorden av det jordiske kirke – dvs oss!)

Jesus går iblant lysestaker og holde stjernene i hans hender. Menigheten vår er ikke menigheten vår – men menigheten hans. Vi tilhører ham. Han er her ibalnt oss.
Hvordan ser du på denne menighet? Som din til å utnytte? Eller et sted, et folk, som er sammen med Jesus. Et sted hvor du kan høre hans røst. Et sted hvor du kan tjener Jesus.

Jesus er med oss! La oss juble!
Salig er vi som kjenner Jesus, våre Herre og våre Gud!

Jeg startet i dag ved å so at «Alt du vet om åpenbaring er feil».
Er ikke dette mer spennende enn «å dette kan ha noe med Putin å gjøre»? Vi ser Jesus i al hans herlighet. Han styrer verden. Han sitter på tronen. Han holder oss, denne menighet, i hans hender. Han går iblant oss.
Det er åpenbaringens budskap. Er ikke det bra! Blir du ikke fylt av glede, fylt av mot og framgang. Vil du ikke bare ut, uten frykt, og fortelle alle du møte «Jeg kjenner Jesus! Kom og møt ham. Nå, før det er for sent.» Halleluja. Amen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar