søndag 5. mars 2017

Kristen på arbeidsplassen: visdomsord fra Ordspråkene.

Link til mp3

Hva er det vi sier når vi sier «Jeg er en kristen»?

Hva betyr det å si «Jeg tror på Jesus»?

Det det betyr er jeg stole på ham. Jeg legge hele min vekt på ham. Det betyr jeg er lydig mot ham. «Jeg er en kristen» betyr ikke «jeg synes at Jesus er greit» eller «Jeg synes han levde» eller «jeg er overbevist om oppstandelsen» men «jeg lever ikke lenger. Men han lever i meg. Alt jeg gjør, gjør jeg for Kristus.»

Det å bli en kristen er ikke bare å legge til Jesus. Det er å fjerne alt annet som stå imot ham. Det er en total forvandling – du blir nyskapt.

Det er en TV-serie som heter Doctor Who. Og hvis «The Doctor» er nær døden – hvis han blir skutt eller forgiftet eller noe annet – han har en måte å komme seg unna døden: han kan «regenerate» dvs forvandle seg selv. Hver selle blir fornyet, endret, hele kroppen endres, og han blir en hel ny person. Ny utseende, ny kropp, ny personlighet. At dette skjer når de må bytte skuespilleren i hovedrollen tror jeg er bare tilfeldig! Men han er helt ny – men han er fortsatt «The Doctor». Samme person i ny kropp.
Slik er det med oss. Når vi sette vår lit til Jesus Kristus blir vi «regenerated» som «The Doctor» - total forvandlet. Samme person, men med et helt nytt liv. Et liv som er levd for Kristus. Et liv som er virkelig liv. Et liv full av glede og velsignelse, også – eller særlig – når livet blir vanskelig. Et liv som fortsetter inn i evighet og aldri ta slutt. Et liv som ærer Gud.

Og det ser vi når vi ser på Ordspråk. For det er ikke et område hvor det tie stille! Det finnes et ord for hver eneste del av livet vårt. Som Abraham Kuyper sa «Det er ikke en centimeter i hele område av vår menneskelige eksistens hvor Kristus, som er suveren over alt, ikke sier: «Mine»». Han er Kongen over alt, inkludert deg og meg. Det er bare lurt å høre på ham!

Hva da med arbeidsplassen vår? Vi tilbringer mye tid der, vi tar mange beslutninger. Hvordan kan vi ære Gud på arbeidsplassen?

Må vi synge lovsanger mens vi jobbe? Må vi hører på salmer? Må vi snakke høytidelig og sier «Gud velsigne deg, min bror» når vi prater med våre kollegaer?

1. Gud er suveren over alt, inkludert din jobb

2. Du er på jobb for å jobbe, ikke evangelisere

3. Arbeidsplassen er et bra sted å evangelisere, derfor tar alle muligheter Gud gir deg!

Ok, la oss sette i gang.

1. Gud er suveren over alt, inkludert din jobb

Vi liker å dele livet opp i det som er «hellig», åndelig. Det er Guds del. Han tar seg av det. Men da har vi resten av livet, det «virkelige» livet. Og der er der vi lever. Og Gud har veldig lite med det å gjøre.
Å, vi sier det ikke sånn, vi sier at Gud er Gud over alt – men vi lever jo sånn. Vi lever som om Gud finnes bare når vi ber eller lese Bibelen – men ikke når vi er på jobb, eller sammen med familien vår, eller på Internett, eller hva som helst annet vi gjøre. Men den Hellige Ånd er i oss. Gud ser alt vi gjør. Det er IKKE slik at når vi går inn i arbeidsplassen den Hellige Ånd sier «Ha det! Jeg kan ikke bli med inn. Ses klokke 4!». Det er latterlig – men mange av oss leve slik. Som om det var sant.

Og det ser vi når vi leser ordspråk. Se, for eksempel på 16:3-14 Legg alt du gjør, i HERRENS hånd, så skal dine planer lykkes. 4 HERREN skapte alt for et formål, også den urettferdige for ulykkens dag. 5 HERREN avskyr den som har et hovmodig hjerte, når tiden er inne, blir han straffet. 6 Med godhet og troskap blir skyld sonet, den som frykter HERREN, vender seg bort fra det onde. 7 Den som går veier som gleder HERREN, får fred også med fiendene sine. 8 Bedre å ha lite med rettferd enn å få stor vinning med urett. 9 I hjertet tenker mannen ut sin vei, men det er HERREN som styrer skrittene hans. 10 På kongens lepper er rette svar, han svikter ikke når han feller dom. 11 Rett vekt og vektskål er HERRENS sak, hvert vektlodd i pungen er hans verk. 12 Konger avskyr lovløs gjerning, for ved rettferd skal tronen trygges. 13 Ærlige lepper er til glede for kongen, han elsker den som taler rett. 14 Kongens harme bærer bud om død, men en vis kan stille harmen.

I løpet av 11 vers så dekke vi våre tanker, det indre oss, hovmod, troskap, jakt etter rikdom, ærlighet i salg, og hvordan kongen skal oppføre seg. Og slik er det hele veien i ordspråk. Alt er «tilfeldig» blandet sammen. Og det er gjort med vilje. Vi kan ikke skille ut det og det som mer eller mindre viktig for Gud. Alt er under hans domene. Alt er det han er interessert i, fra det minste hvit løgn til det største åndelig verk. Alt tilhører ham, og alt skal ære ham.

Hvis du leser Moseloven der ser du samme prinsippet. Alt er tilfeldig blandet sammen: åndelig lover, moralske lover, lover for landet, lover for hverdagsliv. Du kan ikke bare følge den ene – de åndelige lover – uten de andre. Det er umulig å være en «søndagskristen». Hvis du er bare en kristen på søndag – da er du ikke en kristen. Og hvis det er deg, da er det på tide å spørre Gud om nåde, og om han kan ta over resten av livet ditt.

Det er ikke mulig å være i gudstjeneste på søndag og være utro på mandag. Men mange «kristne» gjør det. Det var noe min far opplevde. Han jobbet med å levere kull tidlig på dagen – og så mange som satt på kirkebenken på søndag og så hellig og god ut – han så disse kom klatrende ut av soveromsvinduer til nabokoner bak huset, mens mannen kom inn i inngangsdør foran. Og de trodde Gud ikke la merke til det. Helt utenkelig.

Men gjør ikke vi det samme? Forhåpentligvis ikke utroskap – men hva med pornografi. Tror du vi skjuler det for Gud når vi trykke på «privat nettlesing». Ingenting er skjult for Gud. Og hva med . Og når vi lyver på jobb «nei, han er ikke her» «nei det var ikke vår feil» «nei, garantien dekker ikke det» «å, jeg så ikke eposten din» - alle de små og ikke så små løgner vi forteller. Eller når vi villeder kunder for å tjener litt ekstra. Når vi legge på litt fordi… bare fordi.

Hva sier Gud? 11 Rett vekt og vektskål er HERRENS sak, hvert vektlodd i pungen er hans verk.

I gamle dager når du kjøpte for eksempel mel så veide de det og du betalte etter vekten. Så tok du fram en en-kilo vektlodd og la det på den ene siden, mel på det andre, og så fikk du betalt. Men noen fant ut at hvis de borte vekk noe av vektlodd og så dekket til hullet kunne de lurer folk.

Tror du Gud er lurt? 16:11 leste vi 11 Rett vekt og vektskål er HERRENS sak, hvert vektlodd i pungen er hans verk.

11:11 HERREN avskyr falsk vekt, men gleder seg over nøyaktige lodd.

20:10 To slags vekt og to slags mål, HERREN avskyr dem begge.

20:23 HERREN avskyr to slags lodd, falsk vekt er ikke av det gode.

Tror vi Gud ikke ser det vi gjør? Og det vi gjør avslører om vi virkelig tror på ham eller ikke.

Hvordan vi jobbe sier mye om vår tro. Vi jobber verken for oss selv eller vår sjef eller vårt firma – vi jobber først og fremst for Gud. Gud er suveren over alt, inkludert vårt arbeid, fordi han skapte oss! Og han skapte oss til å jobbe.

2. Vi er skapt av Gud til å jobbe

For å vise dere dette må vi helt tilbake til 1. Mosebok 1&2 skapte Gud oss mennesker, og han skapte oss for å jobbe! 1:26 Gud sa: «La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.» 2:15 Så tok HERREN Gud mennesket og satte det i Edens hage til å dyrke og passe den.

Som Gud jobber, så jobber vi. Vi er skapt for å dyrke og råde over verden, under Gud. Og merk at vi er skapt til å jobbe FØR syndefallet. Å jobbe er godt. Arbeid er noe av alt Gud så på og sa «dette er svært godt!» (1:31)

Å arbeide er godt. Og her snakke vi ikke bare om betalt arbeid. Men alle arbeid: Gud snakke om alt fra å være CEO av Google til å skifte bleie midt på natten. Det velsigner Gud. Og sier det er godt.

Hvorfor er det så vanskelig og slitsomt, da? Der komme syndefallet inn. På grunn av vår synd, sier Gud i 1. Mos kapittel tre, sier Gud til mannen Jorden forbannet for din skyld. Med strev skal du nære deg av den alle dine levedager. Med svette i ansiktet skal du spise ditt brød. Og til kvinnen sa Gud «Tungt vil jeg gjøre ditt strev når du er med barn, med smerte skal du føde. Du skal begjære din mann, og han skal herske over deg.»

Det ser vi at arbeid er forbannet: både det utenfor hjemmet, ut i verden, betalt, og det innenfor hjemmet, fødsel og barn er full av smerte, og ekteskapsrelasjoner krever mye arbeid!

Hva gjør vi da? Gir vi bare opp. Å dette er for slitsomt. Nei men, da går vi mot det vi var skapt til. Du ser det med menn som går arbeidsledig over lengre tid – det går utover dem som person. De blir mindre, de miste selvtillit og ofte bruker andre midler til å dempe smerten. Vi er jo skapt til å jobbe, og når vi ikke kan så slite vi. Vi går imot det vi er skapt til. Og du ser det med kvinner og. Vi er skapt til å jobbe på hjemmebanen og ut i verden. Men det er slitsomt. Hva sier da ordspråk til oss, er det noe visdomsord?

Ja da!

6:6-11 Gå til mauren, du late, se hva den gjør, og bli vis! 7 Den har ingen hærfører, verken oppsynsmann eller hersker. 8 Likevel sørger den for mat om sommeren og samler inn føde om høsten. 9 Hvor lenge vil du ligge, du late, når vil du våkne og stå opp? 10 Bare sov litt til, en ørliten blund, legg hendene sammen og hvil en stund, 11 så kommer fattigdommen over deg som en farende fant og nøden som en væpnet mann.

Det er noe vi trenger å høre i dagens samfunn, hvor målet med livet er å sitte i godstolen og «slappe av». Er det ditt mål? For en idiotisk bortkastet liv! Ja, vi trenger å hvile, vi er ikke Gud – men vi trenger også å jobbe. Gå til mauren du late!

Jeg så en overskrift nylig og det sto «hvorfor ha barn hvis du skal ikke tilbringer noe tid sammen med dem». Barn krever mye tid og arbeid. Det gjør din kone og. Bruker du tid for å være en far? Ser du det som din jobb. Forsørger. Far. Ektemann. Gå til mauren!

For hvis vi ikke er villig til å jobbe, hva skjer? Hva skjer med inntekt, med ekteskapet, med familielivet, forhold med våre barn?

24:30-34 Jeg gikk forbi en lat manns åker, langs vinmarken til et menneske uten forstand. 31 Se, der var det fullt av nesler, grunnen var overgrodd av tistler, og steingjerdet var revet ned. 32 Jeg la merke til dette og la meg det på hjertet, jeg tok lærdom av det jeg så. 33 «Litt søvn, litt hvile med hendene i fanget, 34 så kommer fattigdommen over deg som en farende fant og nøden som en væpnet mann.»

Jobber når du er på jobb, og jobber når du er hjemme. Ellers blir livet ditt som en vill hage, full av torner og ugress. Du er ikke en offer for fortiden din eller omstendighetene dine. Gå til mauren! Og gå til Gud og spør ham for kraften til å tjene ham som du bør – og så gjør det. Dag etter dag stelle din «hage» – ditt liv.

12:11 Den som dyrker sin jord, kan spise seg mett; den som jager etter tomhet, er uten forstand.

28:19 Den som dyrker sin jord, får spise seg mett, den som jager etter tomhet, mettes med fattigdom.

12:24 Flittig hånd får herske, latskap fører til slavekår.

La oss dyrke vår jord, hjemme, på arbeidsplassen, og herske! For da tjener vi Gud slik vi var skapt til. Gud er suveren over alt, han skapte oss for å jobbe, og vi ære han med måten vi jobber på.

3. Hvordan vi jobber avslører hva vi synes om Gud, og er et vitnesbyrd, om det er dårlig eller bra!

Det vi gjør hver dag har betydning! Vi er skapt til å ære Gud i alt det vi gjør – også på arbeidsplassen. En sitat jeg er veldig glad i kommer fra filmen Gladiator, og det er «What we do in life echoes in eternity» «det vi gjør i hverdagen ropes inn i evigheten»

Måten vi arbeide på sier noe om vårt forhold med Gud. La oss da jobbe for Herren! La oss takke ham for jobben vi har, og gjør det beste innsats for ham. Fordi vi er jans tjenere. Vi lever for ham!

Og ikke bare det. Fordi måten vi arbeide på vitner også om Gud. Våre kollegaer på jobb ser i oss hva slags Gud han er. De få en inntrykk av hvem Gud er gjennom vår arbeid. Vi er det første «Bibel» noen vil leser – det første som vitner om Gud.

Alt vi gjør og sier vitner om Gud. Hva slags bilde av Gud få folk når de ser på deg på jobb? Hva med meg?

Ordspr. 10:26 Som eddik for tennene og røyk for øynene er den dovne for den som setter ham i arbeid.

La oss ikke være sånn, men i stedet for en velsignelsen for de vi jobbe med!

Og når vi har dummet oss ut, la osss være ærlig nok og ydmyk nolk til å si unnskyld. For det er et strerk vitnesbyrd. Fordi evangliet er ikke «vi er perfekte og feilfrie folk som har imponert Gud nok slik at han elske oss» men «Gud elsker oss selv om vi er ikke feilfrie, men han tilgi oss av nåde». Derfor skal ydmykhet være en kjennetegn blant oss.

For eksempel, jeg vet at jeg må snakke med min sjef, som også eier selskap, på mandag. Og jeg må si unnskyld til ham. For jeg har ikke jobbet 100% på jobb. Jeg har vært utslitt etter søndager og har lot det går over jobben min. Og det er ikke riktig. Det ærer ikke Gud.

Men da ser han en liten tegn på evangeliet. Og forhåpentligvis fører det til en mulighet til å fortelle ham mer om Jesus. Vi har hatt noe samtaler opp gjennom årene. Jeg ber for flere.

For selv om vårt største vitnesbyrd på jobb er måten vi jobbe på, må vi også forteller folk at vi er kristne, og ta alle muligheter til å dele evangeliet. Ellers hvordan vet de det? De vil bare tro at vi liker å jobbe, er gode folk som er interessert i dem – og de vil aldri få vite at det er fordi vi jobber for Jesus at vi er slik med mindre at vi sier det!

Er det vanskelig? Er det skummelt? Ja, men husk nøkkelverset i ordspråk: 1:7 Å frykte HERREN er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.

La oss ikke frykte mennesker, men vår Herre, vår Far, vår Gud!

Men det er mye lettere når det er flere - let også etter andre kristne på jobb og møte sammen med de. Bare 5 minutt bønn sammen før jobb kan endre hele dagen og er en stor velsignelse. Eller hva med å starte en bibelgruppe i den ene lunsjpausen? Mange muligheter.

Det er mye mer som kunne sis. Vi har noen bøker som kan være behjelpelig. Men den som hjelper oss mest er den her: Bibelen. Les gjennom ordspråk, for eksempel. En kapittel hver dag når du kommer på jobb, før du starter. Visdom for livet.

I dag lærte vi at det er ikke bare prester som jobber. Vi som sosialarbeider, snekker, leder, lærer, regnskapsfører jobber for Gud? VI som fedre jobber for Gud og dyrke vår familie. Vi som ektemenn jobber for Gud. I alt vi gjør jobber vi for Han, for han er vår Skaper og er suveren over alt. Og han er med oss. Den Hellige Ånd sier ikke «ha det» når vi forlater disse lokalene. Han er med oss.

La oss tjener Gud i alt vi gjør. Og deler med andre hvorfor vi jobber slik vi gjør.

Jeg vil gjerne ber for oss som jobber ut i verden. Vi ber ofte for det ulønnet arbeid, men ikke så ofte det vi få betalt for!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar