søndag 12. mars 2017

En kristen lommebok: visdomsord fra Ordspråkene

Lytt til MP3

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon (penger). – Jesus i Matt 6:24

1 Tim 6:10 For kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser.

En som het David Guzik sa det slik: "Hvis du er villig til å ofre for pengenes skyld, men ikke for Jesus skyld, ikke lur deg selv: penger er din gud."

Hvordan skal vi som kristne forholde oss til penger? Er det ondt? Er det godt? Skal vi prøve å tjene penger? Skal vi leve i fattigdom? Går det an å være rik – som vi alle er når vi sammenligner vår levestandard med resten av verden – kan vi være rike som vi er og fortsatt være kristne?

1. Penger er gode fordi de er en gave fra Gud.
2. Penger er farlige på grunn av synd
3. Kristus er bedre enn penger.

1. Penger er gode fordi de er en gave fra Gud

10:22 Det er HERRENS velsignelse som gjør rik, eget strev legger ingenting til.

22:4 Å være ydmyk og frykte HERREN gir rikdom, ære og liv.

Alt vi har er en gave fra Gud. Hvordan bør vi da leve?

Hvis det er Herrens velsignelse som gjør rik – bør vi streve, eller takke? Bør vi glemme han, eller sette av tid til å høre på hans ord, lese Bibelen og møte sammen med hans folk?
Hvor mye tid ofrer vi for penger, men er ikke villig til å ofre litt tid til bibelgruppe eller gudstjeneste eller bønn. Og det er dumt fordi det er Gud som styrer våre penger! Det er han som er roten til velsignelsen! Fordi han er suveren over alt.

Guds måte å leve på fører til velsignelse. Det fungerer. Gud skapte verden, skapte oss, skapte hvordan alt fungerer. Han skapte fysiske lover som tyngdekraft, og han skapte moralske lover. Og hvis du trosser tyngdekraften ved å hoppe fra taket, da brekker du beinet, og hvis du trosser Guds moralske lover så opplever du smerte. Men hvis du følger dem, så fungerer livet. Alt vi har kommer fra ham.

De vise har sett at et liv levd til ære for Gud fører til velsignelse. Vi kan jo sette Gud først, og la han ta seg av alt annet.

10:3 HERREN lar ikke den rettferdige sulte, men avslår de urettferdiges krav. 4 Doven hånd gjør fattig, men flittige hender gjør rik. 5 Den forstandige samler mens det er sommer, skam får den som sover når det er tid for å høste. 6 Velsignelse kommer over den rettferdiges hode, men urettferdiges munn dekker over vold.8 Den som er vis i hjertet, tar budene til seg, men den som har dumhet på leppene, går til grunne.

3:9-10 Gi HERREN ære med det du eier, med førstegrøden av hele din avling. 10 Da skal din matbod fylles opp, pressekummene renner over av ny vin.

Jesus sier at vi ikke skal bekymre oss over det vi trenger. Vi skal ikke bli opptatt av strevet etter penger, men i stedet legge det i hans hender.

Mt 6:2534 Derfor sier jeg dere: Vær ikke bekymret for livet, hva dere skal spise, eller hva dere skal drikke, heller ikke for kroppen, hva dere skal kle dere med. Er ikke livet mer enn maten og kroppen mer enn klærne? 26 Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i hus, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel. Er ikke dere mer verdt enn de? 27 Hvem av dere kan vel med all sin bekymring legge en eneste alen til sin livslengde? 28 Og hvorfor er dere bekymret for klærne? Se på liljene på marken, hvordan de vokser! De strever ikke og spinner ikke, 29 men jeg sier dere: Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem. 30 Når Gud kler gresset på marken så fint, det som gror i dag og kastes i ovnen i morgen, hvor mye mer skal han ikke da kle dere dere lite troende! 31 Så gjør dere ikke bekymringer, og si ikke: Hva skal vi spise? eller: Hva skal vi drikke? eller: Hva skal vi kle oss med? 32 Alt dette er hedningene opptatt av. Men den Far dere har i himmelen, vet jo at dere trenger alt dette. 33 Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.

Penger er noe vi får fra Gud. Det er en gave fra han. La oss da jage etter ham og la alt annet falle på plass.

Hva betyr det da? Det betyr at vi er lydige mot det han sier uten at vi bekymrer oss over «Å jeg kan miste jobben min» eller «hvis folk vet jeg er kristen vil jeg ikke få framgang» eller «hvis jeg ikke lyver nå vil jeg miste den kunden» og sånne ting. Gjør det som er riktig og la Gud bekymre seg over utfallet!
Men det betyr også at vi «gå til mauren, du late» - at vi faktisk jobber som om vi jobbet for Gud! Vi tar ansvar og gjør det vi er kalt til. Vi er ikke ofre, men menn (og kvinner) som kan stå fram og velge å gjøre det som er riktig. Og når vi gjør det vil vi merke at den Hellige Ånd gir oss kraft til å gjennomføre det som vi bør gjøre.

Det er å våkne hver dag og si «svaret er «ja» Gud – hva vil du jeg skal gjøre. Vi lever hver dag, hvert minutt for Kristus, ikke oss selv.

Penger er gode fordi de er en gave fra Gud. Derfor bør vi adlyde Gud i alt. Men

2. Penger er farlige på grunn av synd

1:19 Slik går det med alle som jakter på vinning, den tar livet av sin eier.

28:22 Den gjerrige (grådig, bokstavelig: «den med et ondt øye») har det travelt med å vinne rikdom, han skjønner ikke at han kommer til å lide nød.

28:25 Den grådige volder trette, den som stoler på HERREN, blir mett.

Synd ødelegger alt. Penger er en gave fra Gud. Men når vi blir opptatt av gaven og glemmer giveren… da regjerer grådighet. Da jager vi penger. Da er vi fanget. Og penger blir vår mester. Aldri nok. Aldri nok!

Og vi vil ikke gi styring av VÅRE penger over til Gud. Vi gir de aldri bort. Vi hjelper ikke andre. Vi blir kjent for å være gjerrig. Og når folk ser på oss og vi er slik men sier at vi er kristne – hva slags bilde får de av Gud? Gavmild, full av kjærlighet. Nei.

11:28 Den som stoler på sin rikdom, faller, de rettferdige vokser fram som løvet.

Synd er den roten i oss som sier, nei, jeg vil bestemme selv. Hvis Gud sier sånn er det vil vi gjøre det motsatte, for å bevise for Gud at jeg er Herre over eget liv!
Vi alle har gjort og sagt ting som vi visste var galt – men vi gjorde det likevel. Vi alle har opplevd smerte i livet vårt fordi vi har trosset Guds moralske lover. Og vi har opplevd smerte fordi andre har gjort det mot oss.

At vi er syndere og vi bor iblant syndere er dessverre alt for lett å bevise. Merk at «du er en synder» betyr ikke «du er fæl» eller «du er slem» «du er en dårlig person» slik vi bruker språket. Det Bibelen mener med begrepet «synder» er en som ignorerer, overser, eller motsier Gud. Du kan være en god person og en synder. I Jesu tid var det de gode, de oppriktige, (faktisk de religiøse!) som var hans største fiender (fariseerne og skriftlærde). «Du er en synder» betyr at du ikke har et riktig forhold med Gud. Du er en synder likesom paven er en synder og kongen er en synder og jeg er en synder. Vi mennesker har alle sammen snudd ryggen til Gud (Rom 3:12). Vi har alle sammen brutte forhold med vår Himmelske Far.

Dette gjelder også for oss som er kristne. Også vi som går i kirken er syndere som trenger Guds nåde.

Og det er derfor penger er så farlig. For det er lett å bli opptatt av det i stedet for Gud. Det er lett å tjene penger, jage etter penger, i stedet for å jage etter Gud.

Jeg åpnet med Jesu ord fra Matt 6:24 Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon (penger). Men så ofte tror vi at vi kan. Vi tror at vi kan elske penger og fortsatt elske Gud. Men det går ikke an. Vi ødelegger oss selv. Vi kan ikke sette noe som helst foran Gud. Det er avgudsdyrkelse!

1 Tim 6:10 For kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser.

Merk at det er IKKE penger som er roten til alt ondt, men kjærligheten til penger. Det er et hjerteproblem. Vi elsker noe høyere enn Gud. Vi lar penger ta Guds plass. Vi sier at det er mer viktig.

Og det er bare dumt.

11:4 Rikdom er til ingen nytte på vredens dag, men rettferd berger fra døden.

Når du møter Gud på dommedagen, tror du du kan kjøpe deg inn i himmelen? Tar du Mastercard?
Penger er en håpløs gud som verken kan frelse eller velsigne – og det er i tillegg upålitelig, her en dag og borte den neste.

23:5 Når du ser etter rikdommen, er den borte, brått får den vinger og flyr mot himmelen som en ørn.

Forkynneren 5:9 Den som er glad i penger, blir aldri mett på penger. Den som elsker rikdom, får aldri vinning nok. Også dette er forgjeves.

Og Jesus sier: «Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. 20 Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. 21 For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.» - Mt 6:1921

Penger blir spist opp av møll og mark. De varer ikke. Alle skatter vi får tak i her forsvinner til slutt, blir tilintetgjort. Bare støv. I stedet skal vi satse på himmelske skatter, skatter som varer evig.

Penger er farlig på grunn av synd. Vi er fristet til å sette vår lit til penger, og «sikkerheten» de tilbyr. Men det er en illusjon, lureri.

Det er interessant at Judas Iskariot, Jesu forræder, elsket penger. Bare legg dem ut der. Gjør med dem hva du vil!

Penger er gode fordi de er en gave fra Gud. Men penger er farlige på grunn av synd. Derfor bør vi fokusere på ham som er mer verdt enn alt annet!

3. Kristus er bedre enn penger.

Penger er verken noe ondt eller godt. Det er nøytralt. Hvordan vi bruker penger– vår innstilling – gjør om det blir godt eller ondt. Det er et hjerteproblem.

30:79 To ting ber jeg deg om, nekt meg dem ikke så lenge jeg lever: 8 Hold falskhet og løgn langt borte fra meg! Gjør meg verken fattig eller rik, men la meg få den maten jeg trenger. 9 Ellers kunne jeg bli så mett at jeg fornektet deg og sa: «Hvem er HERREN?» eller bli så fattig at jeg stjal og krenket min Guds navn.

Han som sa dette er vis. Han kjenner igjen seg selv og hans eget hjerte. For mye penger og vi glemmer Gud. Bare se på Norge. Velsignet, rikt, har alt vi trenger. Og har mistet alt fordi vi har snudd ryggen til han som velsignet oss.
For lite penger og vi blir fristet til å stjele!

Penger er farlige fordi den avslører våre hjerter. I denne menigheten er vi klar over at vi er grådige (i forskjellige grader). Vi er klar over at vi er syndere som fortjener Guds vrede fordi Gud er en hellig (perfekt, feilfrie) Gud som ikke godtar noen form for synd. Han er lyset og det finnes ikke noe mørke hos ham. Det er umulig for syndere som oss å ha noe med Ham å gjøre.

Og det er derfor vi jubler over evangeliet! Jesus kom nettopp fordi vi er grådige syndere som blir villedet av noe så tåpelig som penger! Hos Jesus får vi tilgivelse – gratis. Han har gjort opp for syndene våre. Det er det Jesus gjorde på korset – tok straffen vår, betalte gjelden vår, tok vår plass – ga sitt liv slik at vi får evig liv (liv sammen med Gud) i stedet for evig død, helvete (liv uten Gud/mot Gud). Og dette gjelder uansett vår fortid, uansett hva vi har gjort, uansett hvilken religion vi tilhører eller hvilket land vi kommer fra.

1:7 Å frykte HERREN er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.

Hvis vi frykter ham i stedet for om vi har nok penger så er vi på rett bane. Da har vi begynt å skjønne ting.

3:56 Stol på HERREN av hele ditt hjerte, støtt deg ikke til din egen innsikt! Tenk på ham hvor du enn ferdes, så gjør han stiene dine jevne.

Legg lommeboken i hans hender. Da råder ikke pengene dine over deg.

Under forberedelsen av denne preken spurte Debby meg: hvis du skulle gi noen råd - 3 ting man bør vite om håndtering av penger, hva ville du si?

Jeg trengte ikke å tenke en gang. Jeg svarte øyeblikkelig. «Trenger ikke tre ting en gang. Det er bare en ting du trenger å gjøre. Et råd som vil hjelpe deg håndtere penger på en kristen måte, som vil verne deg fra grådighet, fra å elske penger, fra å tjene penger i stedet for Gud. En ting man må gjøre.
Gi bort minst 10 % av alt du får inn til evangeliet.»

Å gi dreper grådighet. Å gi lærer oss å budsjettere og å være flinke med penger, fordi vi må plutselig bruke mindre penger!
Men etter hvert vil vi oppdage at neimen, jeg har faktisk mer penger nå, etter at jeg har begynte å gi, enn før. Hvordan er det mulig?

En grunn er fordi grådigheten i hjerte begynner å bli kvelt av givergleden, og så bruker du mindre penger på tull. Men det er slik Guds økonomi fungerer. Gi bort og så vil du få.

11:24-25 Én strør ut og får mer igjen, en annen er gjerrig og ender i fattigdom. 25 Den gavmilde får gode dager, den som øser ut til andre, får rikelig tilbake.

Men hvis du gir for å få… hvis motivasjonen er grådighet, og ikke lydighet… som herlighetsteologer, ”djevler i hvit dress” som sier «send penger inn nå så blir du rik, Gud velsigner deg» - det er å prøve å imponere Gud med synd. Ordspråk 1:19 Slik går det med alle som jakter på vinning, den tar livet av sin eier.

Hva har vi da lært om penger?

Penger er en gave fra Gud. Hvis du jobber hardt og er full av visdom vil du sannsynligvis få penger. Men hvis alt du bryr deg om er å få mer penger, er du en dust.

Gud gir deg penger slik at du kan forsørge deg selv og andre rundt deg OG gi det bort til å støtte evangeliets framgang. Han er sjenerøs – da bør vi være det og.

Bare Gud gir sikkerhet for framtid, ikke sparepenger. Det er lurt å spare litt penger, men heller invester i evangeliet!

Penger er en velsignelse fra Gud hvis vi holder det på rett plass ved å gi det bort, ellers blir det fort en forbannelse som styrer livet vårt.

Jakt etter Jesus og hans kongedømme, og legg alt annet under hans føtter, inkludert lommeboken din!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar