søndag 8. januar 2017

Salomos ordspråk: Praktisk visdom for hverdagen

Salomos ordspråk: Praktisk visdom for hverdagen

Ordspråk 1:1-7

MP3 link

Visdom.

Ikke et begrep man høre mye om i samfunnet i dag. Det å søke visdom er ikke noe vi blir oppfordret til å gjøre. «Gå ut og søk visdom. Kjøp deg visdom.» Ikke noe vi hører mye av.

Eller er det sant?

Fordi hvis du ruller nedover i en hvem som helst Facebook side finner man mye «visdom» eller i hvert fall det som vil bli oppfattet som visdom der – fine bilder med noe tekst skrevet på som «jeg har en engel som vokter over meg» og «kutt ut de mennesker som ikke gi deg noe» eller «være sann mot deg selv» og «følg ditt hjerte» og annet… vas. Og det er der vi få veiledning for livet vårt?

Facebook?

Eller enda verre: kjendiser! Vi hører på dem i intervjuer og sånn, og når de forteller oss om hvordan vi bør lever og tenker så nikker vi og si ja, så mye fornuft. Disse er folk som er flink til å late som, eller synge, danser, eller bare ser pen ut. Hvorfor lytter vi til dem? Særlig når de fleste har et privat liv som er så rotete og ødelagt som det går an å være. Stoffmisbruk, skilsmisse, utroskap, pengesløseri, grådighet, arroganse, maktmisbruk, de er sint, sjalu, selvopptatt, og få verdien sin på hvordan de ser ut og hva andre synes om dem. Og vi lytter til dem?

Ikke rart vi sliter.

Og hva med «eksperter». VI er flink med det i Norge. «Å denne person har master i psykologi. Da kan vi lytte til dem.» Psykologi har jo mye praktisk visdom, men underliggende prinsipp er totalt feil. Psykologi er basert på selvhjelp. Du skal frelse deg selv. Det er ikke noe rom for Gud. Det er en studie av menneske uten Gud. Og uten Gud så kan vi ikke forstå mennesker.

V7 sier Å frykte Herren er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.

De som grunnla psykologi fryktet ikke Herren – de prøvde å rømme fra han. Derfor bør vi være veldig skeptisk til alt som kommer fra slike «eksperter». Siden de frykte ikke Herren så har de begrenset visdom, skadet visdom, skitnet visdom. Den er visdom med en grunnleggende feil. Ikke rart at alle de som grunnla psykologi hadde et privatliv som var oppsiktsvekkende dårlig, noen totalt pervers. For eksempel hadde Freud levde i dag ville han har blitt fengslet for barnemisbruk. Men han er «Psykologis fader».

Hvor da bør vi søker visdom?

Hos Han som skapte verden! Han som skapte oss! Han som forstå oss bedre enn vi forstå oss selv. Han som skapte ikke bare fysiske lover men også moralske lover. Det å leve Guds vei fungerer. Å leve mot Han og Hans premisser fungere ikke.

Ordspråk er en visdomssamling. Den er observasjoner om livet, hva fungere og hva ikke fungere i Guds verden. Den er praktisk, målrettet, og nyttig.

Det er derfor vi skal studere ordspråk. Fordi vi trenger visdom, Guds visdom, for å vite hvordan vi lever. Og vi har alle lyttet til feil kilder og levde etter feil premisser – ordspråk vil la oss oppdage der vi lever feil, og rette opp det som ikke fungere i livet vårt, og vend om fra det som er mot Guds Ord.

Ordspråk vil hjelpe oss å ikke bare gjør det som er riktig, men være den som er oppriktig, rettferdig. Ordspråk forteller oss ikke hva vi bør gjøre, men hvem vi må være. Fordi vi alle vet, og ordspråk bekrefte det, at det å gjøre det som er rett fører ikke alltid til velsignelse og berikelse. Noen ganger koste det som det svir! Men, over tid, det å gjøre det som er rett gang etter gang føre til velsignelse og berikelse. Gud er ikke interessert i handling-konsekvens så mye som karakter-konsekvens. Husk Rom 8:28-29 Vi vet at alt tjener til det gode for dem som elsker Gud, dem han har kalt etter sin frie vilje. 29 Dem som han på forhånd har vedkjent seg, har han også på forhånd bestemt til å bli formet etter sin Sønns bilde, så han skal være den førstefødte blant mange søsken.
Guds mål med oss er at vi skal være Jesus lik. Det er sånn han ser på oss: rettferdige, feilfrie. Er det ikke utrolig? Og så må vi leve sånn.

Som min far pleier å si: vi skal jobbe ut det som Gud har jobbet inn. Vi er erklært hellig, vi er en ny skapning, vi er åndelig fornyet – da må vi leve sånn. La vårt sinn og vår kropp følge etter vår ånd. Og ordspråk vil hjelpe oss å fornye vårt sinn og fornye vår kropp slik at vi tenke, snakke, og handle mer og mer lik Jesus.

Det var introduksjonen! La oss sette i gang med de første sju vers.

Som det stå:

Ordspråk fra Salomo, sønn av David og konge i Israel. 2 Til å gi kunnskap om visdom og formaning, til å forstå forstandige ord, 3 til å ta imot formaning som gir innsikt om ærlighet, rettferd og rett, 4 til å gi uvitende vett og den unge kunnskap og omtanke. 5 Den vise skal lytte og øke sin lærdom, den kloke lære å bruke sin tanke 6 så han forstår ordspråk og bildetale, vismenns ord og gåter.

1. Hvem er Salomo: lær fra hans dårskap!!

Ordspråk fra Salomo, sønn av David og konge i Israel.

Vi leser om Salomo i 1 Kongebok. Det står i 1 Kongebok 4:29–32 Gud ga Salomo visdom, særdeles stor innsikt og en forstand som favnet like vidt som sanden ved havets bredd. 30 Salomos visdom overgikk all visdom i Østen og Egypt. 31 Han var visere enn noe annet menneske…Hans navn var kjent blant alle folkeslagene rundt omkring. 32 Salomo formet tre tusen ordspråk, og tallet på hans sanger var ett tusen og fem.

Og det visdom hadde Salomo fått fra Gud. I et tidligere kapittel, kapittel 3, leser vi at Gud sa til ham «Be om hva du vil. Jeg skal gi deg det!». Og Salomo ba ikke om rikdom eller langt liv eller å kjempe over fiendene – men ba for visdom. Han sa at han var som et lite barn og så det store ansvar han hadde i det å være konge, og hva det måtte kreves å følge i hans far, Davids, sine fotspor. Og Gud ga han visdom, OG alt det andre i tillegg. Salomos regjering var Israels høydepunktet: fred, rikdom, et stort kongedømme. Alle var lykkelige og priste Gud.

Men det var ikke nok. For selv om Salomo hadde visdom som overgikk all visdom i verden så hadde han fortsatt et menneskehjerte, og vår hjerter er full av løgn, som Jeremiah 17:9 sier «Hjertet er mer svikefullt enn noe annet, det kan ikke helbredes.». Og Salomos hjerte gikk etter ikke-jødiske kvinner. Han giftet seg med Farao sin datter, noe som var forbudt ifølge Guds lov. Og til slutt hadde han ifølge 1 Kongeboken 11:3 sju hundre koner…og tre hundre medhustruer, og de førte hans hjerte på avveier… Hans hjerte var ikke lenger helt med HERREN hans Gud, slik hans far Davids hjerte hadde vært. 5 Salomo fulgte Astarte, sidonernes gudinne, og Milkom, ammonittenes motbydelige avgud. 6 Og han gjorde det som var ondt i HERRENS øyne, og fulgte ikke HERREN fullt og helt slik hans far David hadde gjort.

Salomo, for al hans visdom og klokhet, for al hans rikdom og velsignelse, kunne ikke styre hans hjerte, kunne ikke vinner over synd. Til det måtte en enda større Konge til, Davids sønn han og: Jesus. Salomos visdom er visdom, men uten Kristus ende vi opp i et litt mer behagelig opprør mot Gud. Veien til helvete er mer komfortabel! Og hva så da? Hva er vitsen med det? Vi trenger Jesus!

Når vi leser gjennom Ordspråk så vil vi oppdage at mye er en selvfølge, mye er det alle med øyner kan se, og mye har også ikke bare kristne oppdaget. Faktisk er mange av ordspråkene ikke bare av jødisk opprinnelse, men også fra Egypt, og noen andre naboland og. Guds design for livet, for verden, er mulig å se selv for de som ikke tilhører ham. Og å leve den veien føre vel til velsignelse. Men det gjør ikke opp med synd. Den reparere ikke bruddet i vårt forhold med vår allmektige Gud. Og den forlate oss fortsatt under dom. Vi trenger mer enn bare visdom.
Og det er derfor visdom – sann visdom - begynner med frykt. Frykt for Herren vår Gud. For da søker vi ikke bare visdom, men han som er visdom selv: Jesus.

Jesus, som kan ta oppgjør med synd, som kan irettesette vårt hjerte – faktisk gi oss et nytt hjerte, og begynner å forandre oss fra innsiden og ut.
Vi vet noe Salomo ikke kunne drømme om en gang! Vi vet om Jesus. Og hvis du ta imot Jesus har du mer fornuft en selve Salomo. Lær fra Salomos dårskap, og ikke la deg lurer av synd. La Jesus ta oppgjør med det, og gi deg en ny identitet: Guds barn.

2. Hva Ordspråk skal oppnå i oss.

Til å gi kunnskap om visdom og formaning, til å forstå forstandige ord, 3 til å ta imot formaning som gir innsikt om ærlighet, rettferd og rett, 4 til å gi uvitende vett og den unge kunnskap og omtanke. 5 Den vise skal lytte og øke sin lærdom, den kloke lære å bruke sin tanke 6 så han forstår ordspråk og bildetale, vismenns ord og gåter.

Til å gi kunnskap (fornye vårt sinn), om visdom (riktig måten å leve på) og formaning (det måtte jeg slå opp, og det betyr: advarsel, irettesettelse – det å sette det som er feil rett). Så ordspråk skal gi oss visdom slik at vi forstå verden riktig, at vi vet hvordan vi bør leve, og vil avsløre feil tanker og dårskap i oss, og sette oss til rette.

2 til å forstå forstandige ord. Forstandig måtte jeg og slå opp, og det betyr klok, vettig, fornuftig. «Forstand» er «evnen til å tenke og forstå». Ved å lese Ordspråk så opparbeide vi evnen til å tenke og forstå. Vi blir satt i stand til å se visdom, hører visdom. Vi vil kunne forstå visdom og hvorfor det er visdom, og avslører dårskap. Ikke verst det.

Når vi leser Guds ord så skjer det noe med oss: Bibelen sier at det endrer våre tanker og måten vi tenker på. Rom 12:2 vårt sinn blir fornyet av ordet så vi kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til glede for Gud, det fullkomne.

Til å gi kunnskap om visdom og formaning, til å forstå forstandige ord, 3 til å ta imot formaning som gir innsikt om ærlighet, rettferd og rett, 4 til å gi uvitende vett og den unge kunnskap og omtanke.

Hvis du føler deg uvitende, hvis du ser på livet ditt på tenker «jeg er usikker hva jeg burde gjøre: hvilken jobb, hvordan skal jeg oppdra barna, hva gjør jeg med mitt forhold, hvordan burde jeg bruke pengene mine og tiden min. Hvis det er deg: bra. Da får vi svar fra ordspråk. Følg med disse neste 8-10 uker, og gjerne les det selv og ber Gud gir deg innsikt og forståelse, for det vil han.

5 Den vise skal lytte og øke sin lærdom, den kloke lære å bruke sin tanke 6 så han forstår ordspråk og bildetale, vismenns ord og gåter.

I Guds nåde, la oss være vise menn og kvinne! La oss hører, la oss søke visdom der det finnes – her i Guds Bok – og hos Guds folk – og fra han selv, fra kilden.

3. Kilden til visdom er Herrens ord.

7 Å frykte Herren er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.

Å frykte Herren er å skjønne at det er Han som styrer verden – ikke vi, og ikke noen andre. Det er Han som har skapt oss, og Han vi, til slutt, må alle forholde oss til. Det er å skjønne at vi ble skapt til å være i relasjon med Ham, avhengig av Ham. Vi er ikke skapt uavhengig, men for å leve med Hans kraft, Hans kjærlighet, Hans veiledning, Hans visdom i oss. Ikke rart at vi sliter da!

1 Korinterbrevet 1:30 sier at Jesus er Guds visdom: Dere er hans verk i Kristus Jesus, han som er blitt vår visdom fra Gud, vår rettferdighet, helliggjørelse og forløsning.

Når vi tar imot Jesus så skjer det et bytte. Han bytte plass med oss. Han tar på seg alle våre synder, og vi får hans rettferdighet. Men ikke bare det, vi får alt han er, hele hans Ånd, i oss. Vi får hans visdom, og vi begynner mer og mer å ligne ham i måten vi lever på.

Hvordan lever Jesus? Han lever i full avhengighet og lydighet til Fareren. Vi var designet for å leve i fellesskap med Gud. Designet å være avhengig av ham. Jesus sa «jeg gjør bare det Faderen gjøre». Han levde totalt etter Guds vilje, og var fri! Vi prøve å leve uavhengig av Gud, og det fører til slaveri. Bundet av våre egne lyster, vår egen synd. Visdom er å frykte Herren, og Ham alene. Vi lever bare med ham i tankene, fullstendig avhengighet av ham. Jesus sa kom som små barn til meg, og slik kommer vi. Jesus er Guds visdom.

Så kom da. Som Ordspråk sier: Få tak i visdom Gjør alt du kan! 4:5 Kjøp deg visdom, kjøp deg innsikt! Glem ikke ordene fra min munn, snu deg ikke bort fra dem. 6 Forlat ikke Visdommen, så vokter hun deg, elsk henne, så verner hun deg. 7 Viktigst er visdom. Kjøp deg visdom, kjøp deg innsikt med alt du eier!

Lær å kjenne Jesus. Les Biblene. Hvorfor er det ikke kø utenfor lokalet? Og utenfor huset vårt og til Christian på onsdager når vi har bibelgruppe. Viktigst er visdom.

Og hvorfor er det ikke kø hos mine foreldre? Hvorfor blir de ikke nedringt av folk. Her er to mennesker som har levd et langt liv etter Guds vilje – de har mye visdom. Få tak i det.

Det er ikke rart at lederteamet i denne menigheten er de som er med på alle møtene. De er ikke der fordi de er ledere. De er ledere fordi de er der. De søker visdom. De vil høre fra Gud. Det er ingenting som er viktigere. Og jeg vil så gjerne ønsker at vi alle skulle være sånn.

De som er vise søker etter visdom. Christian ringer meg ofte og spørre: «hvordan skulle jeg håndtere denne situasjonen». Han ta en kaffekopp med en annen pastor og prate med han. Når jeg er hos gudfryktige folk så ser jeg nøye etter på hvordan de lever. Hvordan snakker de med sine barn. Hvordan håndtere de vanskeligheter. Hvordan forklare de ting. Hvordan bruke de penger? Når Debby og jeg var på besøk hos Justin og Jo Mote så hamret vi dem med spørsmål! Søk visdom der det finnes! Gjør alt du kan til å få det.

7 Å frykte Herren er begynnelsen til kunnskap, de dumme forakter formaning og visdom.

Søk etter han med hele ditt hjerte. Og hvis du ikke kjenner Han, frykte Ham! Og la frykten driver deg til Han. For hvis du virkelig frykter, hvis du virkelig skjønner hvem han er, skaperen, dommeren, den Hellige Gud! Så vet du at det er ingen og ingenting som kan redde deg ut av hans hender – bortsett fra han selv. Og vi vet det som Salomo ikke visste! Vi vet om Jesus. Vi har sett på korset, at Gud sa kom til meg som du er og betatlte prisen slik at vi kan kommmer til ham som vi er. Dårer, syndere, for å bli freslt, renset, gitt nytt hjerte og nytt sinn, og så da leve som forstandige og oppriktige mennesker.

Og når vi fyller vårt sinn med Ham og Hans Ord og blir vi full av visdom. Vi vil merke at måten vi lever på fungerer. At relasjonene våre er bedre. At vår finansielle problemer blir mindre eller forsvinner. At vi har fred inn i oss. At vi er full av glede. Fordi vi er skapt av Gud til å leve i samsvar med Hans Ord. Hvis jeg ikke var en kristen ville jeg fortsatt har levd stort sett som en kristen fordi det fungere! Å leve etter Guds prinsipper skaper trygghet og fred og glede. Det er derfor så mange nordmenn stort sett leve som kristne. Fordi det fungere! Og det er også derfor Norge blir et farligere sted å bo, med mer vold, mer kriminalitet, mer juks, mer uærlighet og maktmisbruk, fordi vi har snudd ryggen til Gud og skal prøve å leve på våre egne premisser, med vår egen etikk og egen moralitet.

Hvis du er bekymret for vårt land, det er to ting du kan gjør.
1. Les Guds Ord og lever etter det. Da vil ditt liv være en synlig demonstrasjon av Guds visdom. Salt og lys vil du være. Og det vil påvirke alle de rundt omkring deg.
2. Dele evangeliet med andre. Jo flere som lever etter Guds Ord, jo mer vil landet vårt blir påvirket, og byen vår blir påvirket.

Valget er ditt: visdom eller dårskap. Liv eller død. Gud eller mennesker. Er du dum eller er du klok? Vi skal se hvem kommer neste uke…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar