søndag 3. september 2017

Åpenbaring 22 Gledens dag i evighet! Halleluja!

Åpenbaring 22

Lytt til MP3

Det var en gang en veldig rik mann som ville ikke gi slipp på pengene hans. Han ble begravd med et enormt lass med gullbrikker som han skulle ta med seg. Det var et enormt slit, men han klarte det. Sliten og andpusten med svett og blemmer og gnagsår kom han endelig fram til den Gyllende Porten. «Velkommen» sa engelen. «Men hva i all verden! Hvorfor dro du med et lass asfalt?»

Det vi opplever nå er ingenting sammenlignet med det vi skal oppleve. Det beste i denne verden blir tusen ganger overgått av det verste i verden som kommer. Vi går ikke glipp av noe ved å velge Jesus nå. Det vi går glipp av er himmelens søppel. Gull er asfalt. Det beste i denne verden er billig pulverkaffe – det vi opplever i himmelen er det fineste bønner. (Eller ”fruktte” mot en kopp te fra England plukket i Sri Lanka)!

Det blir denne verden versjon 2. Omstartet, omformet. Skapt på ny. Alt og alle, inkludert oss. Ikke noe synd! Vi blir der vi lengter etter å være. Syndefritt! Ikke plaget av synd lenger. Og derfor vil det ikke bli noe smerte, sykdom, sorg eller døden. Halleluja!

Vi fortsetter nå med beskrivelsen av den Hellige Byen, den ny Jerusalem som kom ned fra Himmelen. Det var så spektakulært, så skjønn, så mangfoldig at vi trenger en uke til for å beskrive den!

For hele byen, som dekker hele jorden, er den Aller Helligste rom, rommet i Templet som var der Gud bodde. Men nå skal vi alle bor der. Vi bor med Gud. Gud bor med oss. Vi er hans folk og han er vår Gud.
Byen er bygget på edelsteiner – de samme edelsteiner som høypresten hadde på drakta si når han bar Guds folk fram foran alteret for å be Gud om nåde. Guds nåde gjennom Guds offer på Guds alter danner fundamentet for hele byen. Og Guds offer var Gud selv: Jesus på korset. «Far, tilgi dem!» Guds nåde øser over Guds folk.

Det finne ikke noe havet fordi havet i år 90 var en fiende; farlig, representerte kaos, som bare Gud kunne stilne. Det betyr at ondskap og kaos fantes ikke mer. Alt det har Jesus fjernet, en gang for alltid.

Byen er oppfyllelsen av alle Guds løfter gitt gjennom hans profetene. Vi ser oppfylt profeti fra blant annet Haggai 2:9 Dette nye huset skal bli herligere enn det første, sier HERREN over hærskarene. På dette stedet skal jeg gi fred, sier HERREN over hærskarene.
Jesaja 65 og 66, for eksempel 65:17 Se, jeg skaper en ny himmel og en ny jord.»
Jeremia 3:17 På den tiden skal de kalle Jerusalem for HERRENS trone. Der skal alle folkeslag samle seg, i HERRENS navn, i Jerusalem. De skal ikke lenger følge sitt onde og egenrådige hjerte.
Og masse fra Esekiel 40-48.

Hele Bibelen, hele universet er rettet mot, glede seg, til denne dagen, gledens dag, som vare evig. Og sentralt i alt dette, står korset. For uten korset ville vi har blitt utestengt, Mens den evige jubel og sang og dans foregikk ville vi har blitt utenfor. Men på grunn av Jesu offer på korset - plutselig kan alle disse løftene, alle disse profetier, blir våre! Amen.

For

1. Jesus er livets vann (1-5)

2. Livets vann fosser gjennom oss når vi høre på og er lydige mot Jesu ord, Bibelen (6-12)

3. Jesus kommer tilbake når som helst

La oss fortsette da å se på den hellige byen.

1. Jesus er livets vann (1-5)

22:1 Engelen viste meg nå en elv med livets vann, klar som krystall. Den springer ut fra Guds og Lammets trone. 2 Midt mellom byens gate og elven står livets tre, fritt til begge sider. Det bærer frukt tolv ganger og gir sin frukt hver måned. Og bladene på treet er til legedom for folkene. 3 Det skal ikke lenger finnes noen forbannelse. Guds og Lammets trone skal være i byen, og hans tjenere skal tjene ham.

Sentralt i byen er elven som er fylt av livets vann. Enhver by må ha en vannkilde. Uten vannkilden dør byen. Ikke rart da at den Hellige Byens vannkilde er Gud selv. Livets vann som springer ut fra Guds og Lammets trone.

Dette er oppfyllelse av Guds løfter. I Sakarja 14 skal Gud kriger mot ondskapens hær og knuse dem, og i v8 står det Den dagen skal det renne levende vann ut fra Jerusalem…Slik skal det være både sommer og vinter. 9 Da skal HERREN være konge over hele jorden. Den dagen skal HERREN være én og hans navn ett.

Og i Joel 3:23 leser vi Den dagen skal det skje at fjellene drypper av druesaft og haugene flommer av melk, og i alle Judas bekkefar skal det renne vann. En kilde skal velle fram fra HERRENS hus og vanne Akasiedalen. Og den dagen er koblet opp mot Pinse, hvor den Hellige Ånd kom som en flom over hans folk, og som vi fortsatt tar del i nå. Den Hellige Ånd er med oss og i oss.

Og vi som går i bibelgruppene vil kjenne dette igjen som oppfyllelse av Jesu ord. For i Johannes 7:37-39 sier Jesus: «Den som tørster, skal komme til meg og drikke! Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften sier, renne elver av levende vann.» Dette sa han om Ånden de som trodde på ham, skulle få.

Poenget er at hele Bibelen møtes og oppfylles her. Hele Bibelen strømmer fra alle forskjellige retninger mot Jesus, korset og oppstandelsen, og fra Jesus som en flom fosser fram til Åpenbaringen og den nye himmel og ny jord. Alle Guds løfter finner sine oppfyllelse i Kristus. Alle. Hvis du er kristen – hvis han er din Herre og din Gud - da går du ikke glipp av noe som helst. Da tar vi del i alt det gode Gud har planlagt, nå delvis og da i sin helhet. Alt er vårt.

I Kristus har vi tilgang til himmelens levende vann. Jesus er livets vann.

Men hvordan tar vi del i dette vannet? Hvordan får vi tak i det?

La dere merke til vektlegging i dette kapittelet på Ordet? Guds Ord? For det er svaret og punkt nummer to. Jesus er livets vann og vi tar del i det, også nå, gjennom hans ord, Bibelen.

2. Livets vann fosser gjennom oss når vi høre på og er lydige mot Jesu ord, Bibelen (6-12)

6 Engelen sa til meg: «Disse ordene er troverdige og sanne. Herren, den Gud som gir profetene sin Ånd, har sendt sin engel for å vise sine tjenere det som snart skal skje. 7 Og se, jeg kommer snart. Salig er den som tar vare på de profetiske ordene i denne boken.»

Gud snakker sant. Og vi vet at han snakker sant fordi alt han har sagt tidligere har faktisk skjedd. Det er grunnen til at vi har en bok rotfestet i virkelig historie. Vi trenger ikke å lure på hvem Gud er – vi kjenne ham i handling, i ord – vi ser det han gjør og hører det han sier og blir kjent med ham gjennom Israels øynene. Disse ordene er troverdige og sanne.

Fordi de som skrev Bibelen skrev det Gud vil. Det er Gud som ga profetene, inkludert Johannes, sin Ånd. Det er Gud som sendte engelen for å vise dem det som snart skal skjer. Bibelen er jo skrevet av mennesker, men det de skrev var akkurat det Gud vil at de skulle skrive. De skrev det de vil – og det de skrev var akkurat det Gud vil. Vi ser det her: Åpenbaringen er skrevet av Johannes v8 Jeg, Johannes, er den som hørte og så alt dette. Men det han skrev var det som Jesus hadde vist ham. 16 Jeg, Jesus, har sendt min engel for å vitne om dette for dere i menighetene. Jesu ord, skrevet ned av Johannes, og kvalitetssikret av Ånden. Disse ordene er troverdige og sanne.

Alt Gud sier er troverdig og sant. Det kan vi ikke si om deg og meg! Alt vi sier er full av feil og påvirket av synd.
Derfor er jeg forbauset når kristne – til og med hele menigheter – jager etter noe annet enn å lytte til Guds Ord i Bibelen. Særlig populær i dag er drømmer og visjoner og såkalte «profetiske ord».
Hvorfor, når vi har Guds troverdige og sanne ord?

Jeg vokst opp i en menighet med mye vekt på profeti. Jeg hørte i hvert fall et ”profetisk ord” hver uke. Av kanskje i nærheten av 1000 profetier vet du hvor mange var egentlig et ord fra Gud og ikke bare visvas? En.

Det er derfor vi kaster ikke bort tid i denne menigheten med sånt. Vi trenger Guds ord, ikke dine ord. For jeg vet at hvis Gud virkelig har noe på hjertet at han vil dele med oss, så er han ikke avhengig av å få et spesialt tidspunkt under møtet hvor Han kan tale (ofte med litt musikk i bakgrunnen, og litt hevet stemme nesten på vei til å gråte). Han er Gud! Stor og mektig! Hvis han vil si deg noe, har du ikke noe valg! Han vil si det!
For det sier Bibelen, og det har jeg og opplevd. Det går ikke an å få han til å holde kjeft selv om du vil…!

Vi går ikke glipp av noe hvis vi bruker vår tid til å høre Åndens røst her i Bibelen. Vi går definitivt glipp av mye, og kanskje til og med blir villedet, hvis vi bruker vår tid på «profeti» og «ord fra Gud» i stedet for Bibelen. Jesus varslet oss om falske profeter og falske lærere.

For denne (Bibelen) er livets vann. Salme 1 sier Salig er mannen som ikke følger lovløses råd, ikke går på synderes vei og ikke sitter i spotteres sete, 2 men har sin glede i HERRENS lov og grunner på hans lov dag og natt. 3 Han er lik et tre plantet ved rennende vann. Det gir frukt i rett tid, og løvet visner ikke. Alt han gjør, skal lykkes.

Der ser vi koblingen mellom Guds ord «Herrens lov» og levende vann. Jesu ord rotfester oss slik at vi gir frukt i rett tid. Vi blir som levende trær som gjenspeiler de i den Himmelske Byen som gir legedom for folkene fordi vi bærer evangeliet i oss i ord og handlinger. Vi er Guds barn.

Og det har vært min opplevelse. Guds Ord rotfester meg. Jo mer tid jeg tilbringer i hans ord jo mer stabil og rotfestet og rett og slett hellig jeg blir. Ånden gjør Bibelen levende når vi leser det og det er mat til sjelen. Salig, velsignet, glad, er den som har sin glede i HERRENS ord.

7 Og se, jeg kommer snart. Salig er den som tar vare på de profetiske ordene i denne boken.

Og når vi legger mye vekt på andre kilder, og hvis vi ikke er nøye med å sjekke de opp mot Bibelen, er vi ikke da i nærheten av v18 Jeg vitner for enhver som hører ordene i denne profetiske boken: Om noen legger noe til, skal Gud legge på ham de plagene som det er skrevet om i denne boken. 19 Og om noen trekker noe fra ordene i denne profetiske boken, skal Gud ta fra ham hans del i livets tre og i den hellige byen, som det er skrevet om i denne boken.

Disse vers handler om boken Åpenbaring. Men jeg tror ikke det er tilfeldig at de kommer i siste boken i hele Bibelen. Ikke legg til Bibelen – det gjør vi når vi lager ekstra regler, ekstra hindringer for folk å bli kristen. Når vi sier ting som Bibelen ikke sier som «ikke røyk» «ikke gamble» «ikke se på en sånn film» - kanskje gode råd, men det er ikke Guds lov. Eller for å komme inn her må du være sånn og sånn eller kler deg ut sånn. Vi prøve å holde det så lav terskel som mulig her at hvem som helst kan vandre inn og føle seg velkommen. Kom som du er!

Men enda farligere er fristelsen å trekke fra Bibelen. Det vi ikke liker. Guds suverenitet. Vår syndige natur. Helvete! Tilgi dine fiender. Seksuell etikk.
Hvis vi velger ut bare det vi liker – hvem da er Gud? Vi tilber ikke Gud når vi bestemmer hva vi synes er riktig eller uriktig i Bibelen, men vi tilber oss selv. Dette er en alt eller ingenting pakke! Alt annet er avgudsdyrkelse.

Hør på Ånden. Hans ord, Jesu ord, gir liv.

Jesus er livets vann.
Livets vann fosser gjennom oss når vi høre på og er lydige mot Jesu ord, Bibelen.

Og det er verdt det, fordi

3. Jesus kommer tilbake når som helst

10 Så sa han til meg: «Sett ikke segl for de profetiske ord i denne boken! For tiden er nær. 11 La den som gjør urett, fortsatt gjøre urett, og den urene fortsette i sin urenhet! La den rettferdige fortsatt gjøre det som er rett, og den hellige fortsette i helliggjørelse.

Jeg hadde en jobbkollega, Paul, som ville bli kristen. Han syntes det var riktig, og han trodde på Jesus. Men «ikke ennå» sa han. «Jeg vil gjør det jeg vil noen år, og da skal jeg roe meg ned og ta imot Jesus.»

Farlig, farlig ord. For de som gjør urett, vil fortsette å gjøre urett. Han trodde at Jesu ord var litt kjedelig, litt tørr. Gud vil ødelegge din moro. Han ville rett og slett synde. Og, ja, det var selvfølgelig sex det er snakk om. Han var en kjekk kar, og ville «spille litt». Han ville leke med synd. Siste jeg hørte var han fortsatt ikke kristen. Ikke ennå. Ikke ennå.

Jesu gjenkomst er så nær at det er knapt tid til å vende om. Og når han kommer tilbake er det for sent. Derfor v11 de som gjør urett, forsett. Hvis det er deg, hvis du ikke tror – i dag er det mulighet til å vende om. Du må ikke tro at du kan drøye med det her. Vet du tidspunktet du dør? Mange har gått ut av døren tidlig på dagen helt ubevisst at de skulle stå foran Allmektige Guds domstol den dagen.

12 Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. Jeg skal gjengjelde hver og en etter hans gjerning. 13 Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste, begynnelsen og enden. 14 Salige er de som vasker sine kapper. De skal få rett til å spise av livets tre og gå gjennom portene inn i byen. 15 Men utenfor er hundene og de som driver med trolldom, og de som driver hor, morderne, avgudsdyrkerne og alle som elsker løgn og taler løgn.

Vi blir dømt etter våre gjerninger, og våre gjerninger avslører oss som synder. Vi har ikke levd slik vi burde, ingen av oss er Jesus lik, standarden er så høyt og vi når ikke opp. Vi når ikke opp til våre egne standard en gang. Hvor ofte gjør vi ting som vi vet er feil og som vi egentlig ikke vil gjøre, men gjør dem likevel? Så ergerlig at vi er så svake. Vi rekke ikke en gang opp til vår egen lav standard, for å ikke snakk om Guds.

Takk og pris at Jesus sier «Kom!». Hvis du tørste, kom, og vasker dine kapper i Lammets blod. Det er å ta del i Jesu offer på korset og få alle dine synder vasket vekk. Ja! Det er det som er tilbudet. Alt det gale du har gjort, alt feil skittent råttent. Alt det du bærer skyld over. Vasket bort. Tilgitt. Tatt på Jesu skulder på korset. En gave! For en gave! Og det en gave som fortsetter å gi for det er ikke en en gangs tilfelle. Nei, som kristne lever vi nå i nådens arena. Det er tilgivelse på tilgivelse. For vi er dekket av lammets blod også for de syndene vi begår nå. Det er derfor vi har syndsbekjennelse hver søndag. For å minne oss på at vi er syndere, ja, men også at vi er tilgitt! Salige er vi!

Merk at de som i 21:8 var kastet i ildsjøen er her i v15 «utenfor». Helvete med ild og svovel er bare et bilde, et bilde av evighet utenfor. Folk vil ikke ha Gud, de velger ham bort, og det mest skremmende er nå han sier vær så god, du får det du ønsker. Helvete er et sted utenfor Guds by, en evighet utestengt fra alt som er godt. Ikke velg det.

17 Ånden og bruden sier: «Kom!» Og den som hører det, skal si: «Kom!» Den som tørster, skal komme, og den som vil, skal få livets vann som gave.

Amen.

Jesus er livets vann. Ta han imot.
Livets vann fosser gjennom oss når vi høre på og er lydige mot Jesu ord, Bibelen. Lytt til ham.
Jesus kommer tilbake når som helst. Ta han imot, og lev for ham.

20 Han som vitner om dette, sier: «Ja, jeg kommer snart.» Amen. Kom, Herre Jesus!
21 Herren Jesu nåde være med alle!

Amen



(4 De skal se hans ansikt, og de skal ha hans navn på sin panne. 5 Natten skal ikke være mer, og de skal ikke ha bruk for lys av lampe eller av sol, for Herren Gud skal lyse over dem. Og de skal herske som konger i all evighet.

Nå er prestens velsignelse fra 4. Mosebok 6:24-27 oppfylt! Vi ser ham i ansiktet. 24 HERREN velsigne deg og bevare deg! 25 HERREN la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! 26 HERREN løfte sitt ansikt mot deg og gi deg fred! 27 De skal sette mitt navn på israelittene, og jeg vil velsigne dem.”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar